Llengua
El Pla d'actuació per la llengua s'amplia amb la incorporació de Cambrils, Montblanc i Falset
Aquesta iniciativa que es va iniciar l'any 2022 pretén promoure actuacions de promoció de la llengua i reforçar la normativa lingüística
Pas endavant per al Pla d’actuació per la llengua al Camp de Tarragona i el Baix Penedès. Aquesta setmana s’ha enllestit la ronda de signatures que formalitza l’adhesió de municipis i Generalitat al document que guiarà aquest projecte durant els propers quatre anys. El Pla es renova i creix, ja que, a les signatures del secretari de Política Lingüística, F. Xavier Vila, i les dels alcaldes i alcaldesses de Tarragona, Reus, el Vendrell, Valls, Torredembarra, Constantí, Montbrió del Camp i Botarell –ja integrants del Pla d’actuació–, s’hi han sumat les dels alcaldes de Cambrils, Montblanc i Falset.
D’aquesta manera, el Pla ja s’està desplegant al conjunt de les comarques que integren la vegueria del Camp de Tarragona –el Tarragonès, el Baix Camp, l’Alt Camp, la Conca de Barberà i el Priorat– i a la comarca el Baix Penedès. Cal destacar que, amb les noves incorporacions, ja en formen part totes les capitals de comarca.
Així, s’hi troben municipis de configuracions diverses: des de ciutats de la línia de costa, com Cambrils, fins a poblacions de l’interior, com Falset i Montblanc. Precisament, una de les virtuts de la proposta és que, amb l’objectiu general d’incrementar l’ús del català en tots els àmbits de la societat, s’ajusta a les necessitats i el context sociolingüístic de cada municipi.
Aquest gran objectiu és l’eix vertebrador de les quatre línies de treball del Pla d’actuació per la llengua:
1) Assegurar el compliment de la normativa lingüística per part de les institucions implicades
2) Enfortir els mecanismes d’acollida lingüística per tal que arribin a tota la població nouvinguda
3) Contribuir a fer complir la normativa lingüística pel que fa als establiments comercials
4) Establir les prioritats en matèria lingüística dels diferents municipis adscrits al Pla i implantar-hi les mesures que s’acordin.
Més de dos anys d’accions per promoure la llengua en el conjunt de la societat
El Pla d’actuació per la llengua al Camp de Tarragona i el Baix Penedès va començar a caminar el 2022 en el marc del procés d’elaboració del Pacte Nacional per la Llengua, encarregat pel Parlament de Catalunya al Govern de la Generalitat.
El projecte esdevenia una prova pilot del desplegament de polítiques lingüístiques arrelades al territori, en una iniciativa promoguda pel Departament de Cultura, representat per la Secretaria de Política Lingüística i els Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, amb la implicació del Consorci per a la Normalització Lingüística (a través dels centres de normalització de Tarragona i de l’Àrea de Reus Miquel Ventura). Aquest treball s’ha desenvolupat juntament amb les regidories de Política Lingüística, Cultura o Educació dels diferents municipis, així com amb la Universitat Rovira i Virgili (URV), gràcies al comissionat de Política Lingüística i el Servei Lingüístic.
Promoció de la llengua
D’aleshores ençà, s’han dut a terme una gran diversitat d’actuacions de promoció de la llengua, com ara l’elaboració de materials per reforçar la normativa lingüística tant a les administracions com al comerç, o el suport al personal i organitzacions implicades en l’acollida de les persones nouvingudes, amb la creació d’un model de protocol d’acollida lingüística. També en matèria d’acollida i formació, s’ha elaborat un mapa interactiu on es poden consultar els espais formals i informals d’aprenentatge de català al Camp de Tarragona i el Baix Penedès.
A més, s’han de ressaltar les actuacions adreçades als joves, amb cinc tallers i activitats de música urbana en català o la creació de càpsules de contingut sobre llengua (recomanacions cinematogràfiques, varietats dialectals, sensibilització...) a les xarxes socials.
Altres accions destacades han estat els més de vint tallers d’assertivitat lingüística i sensibilització per a professionals i entitats duts a terme fins ara, un estudi sobre els usos lingüístics de les entitats de municipis adherits, o la creació de taules locals pel català amb el teixit associatiu dels municipis, entre moltes altres.
De la feina feta en aquests dos anys i mig en resulta un balanç més que positiu, atès que el projecte ha permès tornar a situar a l’ordre del dia la protecció i l’impuls del català, també des dels municipis i la Universitat. Tanmateix, la suma d’esforços entre administracions, entitats i societat civil ha demostrat ser un catalitzador per a la promoció de la llengua i perquè aquesta arribi a tota la societat.
Ara, la suma de més municipis i la renovació del projecte fan que el Pla d’actuació per la llengua tiri endavant amb força per continuar impulsant l’ús i la presència de la llengua catalana arreu de les comarques del Camp i la del Baix Penedès, sempre amb la voluntat de seguir sumant adhesions i complicitats, i arrelant al territori.