Política
El govern rebutja la moció de VOX contra l'okupació per «no estar d'acord en l'enfocament»
PP i NMC van votar a favor de la moció i van recordar que, el 2018, ja es va presentar una moció similar que va acabar amb un protocol que finalment no s'ha fet servir
En el ple del passat divendres 28 de juny, el grup municipal de VOX va presentar una moció per donar solució a la problemàtica de l'okupació il·legal a Cambrils. El regidor del partit d'extrema dreta, Ricard Montero, va ser l'encarregat de llegir la moció que establia una sèrie d'acords per fer front a aquest fenomen que, finalment, no va ser aprovada.
Montero va basar-se en dades del Ministeri de l'Interior per dibuixar la situació de l'okupació a Espanya. Segons aquestes dades, durant el 2023 es van presentar 15.289 denúncies per aquest tipus de casos a tot el país, el qual suposa un descens general del 8,8% respecte a l'any anterior. Catalunya és la comunitat autònoma que més casos d'okupació il·legal concentra, amb un total de 6.258 casos (el 40,9% del total), triplicant la segona comunitat amb més denúncies: Andalusia. Tanmateix, les denúncies per okupacions a Catalunya es van reduir un 10,6% respecte a l'any anterior i el 2023 ha estat l'any amb menys casos denunciats d'aquest tipus des de 2018. Pel que fa a les províncies, Tarragona és la segona amb més casos d'okupació de tota Espanya, només per darrere de Barcelona. Montero també va apuntar que només el 2% de les okupacions es fan en habitatges habitats, tot i que va recalcar que aquestes “no només afecten els propietaris, sinó també als veïns que han de conviure amb els okupes en el seu dia a dia”. A més, cal tenir en compte que, tal com va recordar el regidor de VOX, hi ha casos que no es denuncien.
El portaveu del partit d'extrema dreta creu que “l'okupació no pot ser una solució al problema del mercat de l'habitatge” i, per aquests motius, va enumerar una sèrie d'acords per fer front a la situació a nivell municipal: crear un protocol d'actuació que coordini Policia Local, OLH, Serveis Socials i Serveis Jurídics; crear d'un registre d'immobles ocupats que pugui ser consultat per la ciutadania; excloure els okupes dels programes d'ajudes públiques de l'Ajuntament i, en “casos reals de vulnerabilitat”, buscar solucions des de Serveis Socials; elaborar un programa d'assessorament per propietaris i comunitats de veïns; i augmentar el control sobre l'empadronament per impedir que aquells que no demostrin mitjançant un contracte no es puguin empadronar.
Vots a favor de PP i NMC
David Chatelain, portaveu del Partit Popular, va recordar que el seu grup municipal ja havia presentat una moció –juntament amb Ciutadans– l'any 2018 per regular aquest tema i es va aprovar amb els vots a favor de tots els regidors menys un (Ivan Sanz, d'Assemblea per Cambrils). La regidora d'Organització, Gemma Balanyà, que va ser l'encarregada de contestar, va concretar que, a partir de la moció de 2018, es va treballar des de diferents departaments per redactar un protocol que no es va arribar a aprovar perquè “hi havia divergències” entre els diversos partits.
Per la seva part, Oliver Klein, portaveu del Nou Moviment Ciutadà, va manifestar que el de l'okupació és un tema que “no podem eludir”. “Hem de demanar més concreció en normatives superiors”, afirmava, “s'ha de trobar l'equilibri entre el respecte a la propietat privada i el dret a l'habitatge digne”.
Balanyà: «S'ha de plantejar el problema des d'un altre enfocament»
La regidora d'Organització també va voler recalcar que, tot i que el govern es va oferir al regidor Montero a trobar acords i redactar una moció que pogués ser acceptada pel govern, finalment no es van poder trobar amb ell. Balanyà creu que “hi ha diferents perfils d'okupes” i que “no es poden posar dins del mateix sac les persones que fan negoci amb l'okupació i cometen delictes, així com les persones que ocupen habitatges buits propietat d'entitats financeres”. “Ho hem de tenir en compte perquè és la realitat i no la podem obviar”, va concloure Balanyà, que va acabar recordant que la intervenció de pisos ocupats és competència de Mossos d'Esquadra.
La regidora del PSC també va analitzar els cinc punts proposats per Montero per fer front a aquesta problemàtica. Segons Balanyà, “el segon i el tercer punt grinyolen pel que fa a la legalitat de la seva aplicació”. Ricard Montero va qualificar aquesta declaració “d'apreciació personal”. Respecte al punt quart, actualment ja s'atenen moltes d'aquestes demandes “sense tenir una oficina dedicada exclusivament a això”. I, pel que fa al cinquè punt, la regidora d'Organització va remarcar que ja es fa un seguiment exhaustiu del sistema d'empadronament.
Per aquests motius, la portaveu va anunciar el vot en contra del govern: “votem en contra no perquè no considerem que aquest punt s'hagi d'abordar, sinó perquè s'ha de plantejar des d'un altre enfocament diferent del que vostès proposen que, en alguns casos, voreja la il·legalitat”.