Sostenibilitat
Es presenta a Cambrils la candidatura d'EcoMicroRegió del Baix Camp
Aquest projecte és una Comunitat econòmica d'alimentació ecològica regional i busca potenciar els mercats virtuals, menús d'emergència climàtica i pràctiques socials de sostenibilitat
Ahir dimarts 2 de juliol va tenir lloc a la Torre del Llimó una jornada-taller per valorar la possibilitat de presentar la candidatura d’EcoMicroregió del Baix Camp, en el qual participa l’Ajuntament de Cambrils juntament amb altres agents. La sessió va ser inaugurada per la regidora de Promoció Econòmica, Neus Cárdenas, qui va mostrar el seu entusiasme per la candidatura. Per la seva banda la directora gerent de l’EcoRegió, Margarida Colet, va agrair la rebuda de l’Ajuntament de Cambrils en un acte dedicat a recollir idees per al projecte.
Oriol Costa Lechuga va fer la presentació formal de la candidatura de MicroRegió com a un projecte alternatiu a l'ús massiu que s’ha fet fins ara dels pesticides. Costa va defensar l’estratègia Living Lab per a impulsar comunitats formades per ciutadania, empreses, universitats, governs i inversors. Tal com va exposar, el projecte té 28 socis de 14 països europeus a més de Mèxic i Egipte. A Catalunya es treballarà amb entre 10 i 15 microregions i s’espera que Cambrils tingui la capitalitat d’aquest Living Lab. Es vol potenciar mercats virtuals, menús d’emergència climàtica, pràctiques socials de sostenibilitat i potenciar la producció ecològica local entre d’altres.
Ernest Mas: "A Cambrils el 40% de l’horta local és ecològica"
Per la seva part el cambrilenc Ernest Mas va explicar el projecte de la seva empresa VerdCamp Fruits guardonada amb nombroses distincions de producció ecològica. Va destacar que a Cambrils el 40% de l’horta local és ecològica i que aquesta representa el 17% de l’horta ecològica total de Catalunya. L'empresari va explicar com VerdCamp Fruits va implementar la plantació de lobulària al costat del cultiu per tal d’afavorir la pol·linització de les abelles i la lluita natural contra les plagues, així com els sistemes de retenció d’aigua a partir d’estudis per satèl·lit del sòl o com en un projecte amb la Universitat de Barcelona han demostrat com mantenir una coberta vegetal afavoreix la retenció d’aigua amb l’ús del planxat amb el rollercrimper. El pagès cambrilenc va demostrar com amb la implementació de totes aquestes tècniques no només es cultiva amb tècniques més sostenibles i resistents al canvi climàtic, sinó que es redueixen els costos de producció. Per a ser coherents amb aquests principis, VerdCamp Fruits han invertit els percentatges de fa anys i ara exporten el 30% quan abans era el 70%. Mas va reivindicar la producció local com a producte fresc, de temporada, adaptat, amb relació a l’aspecte cultural, el paisatge i l’impacte social i econòmic que té.
"El consum de 30 grams de nous diàries durant mig any fa millorar les corves d’aprenentatge"
Finalment la tercera xerrada va anar a càrrec del doctor neuropsicòleg Jordi Julvez, que, amb l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, va demostrar com el consum de productes ecològics és un component que millora la salut mental. En concret va exposar les conclusions d’un estudi publicat el 2023, realitzat entre adolescents de Barcelona: el consum de 30 grams de nous diàries durant mig any, feia millorar les corves d’aprenentatge. Julvez també va exposar un estudi exploratori a nivell de diferents països de la UE on es demostra que la ingestió de productes ecològics durant els mesos de l’embaràs milloren les capacitats neuronals dels nens. També va exposar un altre estudi amb població d’entre 7 a 12 anys, on s’evidencia que el consum continuat de productes ultraprocessats, de fast food o l’exposició al tabac, incrementa el percentatge de comportament TDAH i redueix el percentatge de població d’altes capacitats.
Per tancar la jornada es va fer una dinàmica de recull de propostes entre els assistents per tal de contribuir al projecte de la candidatura.