Informació general

Efemèride

Vint anys de la rèplica del Nen Pescador: l'escultura que va ser robada per un delinqüent anglès

L'estàtua actual és una rèplica de l'original dissenyada per M. Dolors Ortuño que, tot i que es va localitzar a Leeds, mai va tornar a Cambrils

Per Andreu Dalmau

El cambrilenc Josep Mellau va fer la donació d'una rèplica d'aquesta imatge
El cambrilenc Josep Mellau va fer la donació d'una rèplica d'aquesta imatge | Lluís Rovira i Barenys

L'estàtua del Nen Pescador compleix vint anys aquest 2024. La història que s'amaga darrere d'aquesta escultura, però, és remunta uns quants anys més enrere. De fet, l'estàtua actual és una rèplica de l'original que va ser robada per un delinqüent anglès l'any 1980, quan només feia dos anys que l'havien instal·lat a la part de Ponent del port cambrilenc.

La sonada història d'aquesta figura de bronze s'inicia molt abans de la dècada dels 80. Aquesta escultura que representa la figura d'un venedor de peix vienès que canta la mercaderia, va ser adquirida a Barcelona pel restaurador Rodolfo Font, que la va tenir exposada al seu restaurant Can Gatell. Un client d'aquest local, l'empresari reusenc Antoni Cocs, va adquirir la figura i, posteriorment, la va donar al municipi amb la condició que s'ubiqués a un lloc on tothom la pogués observar.

Després de fer diversos tràmits amb la comissió de Ports i Costes, l'any 1978 el pescador de peix es va situar a la roca del jardí d'entrada al port de Cambrils per la part de Ponent. L'escultura va adquirir una gran importància en poc temps, fins al punt que l'Associació de veïns del port va prendre la seva silueta per definir un anagrama identificatiu. Tan sols dos anys després, era arrancada del lloc. Així ho explicava la notícia de Revista Cambrils:

Ha causat gran commoció la desaparició de la popular escultura de “El noi venedor de peix” que va ser arrencada de forma violenta dels jardins d'entrada del moll de Ponent del nostra port. La imatge, realitzada en bronze i de no gaire dimensió, col·locada fa dos anys en els jardins esmentats, s'havia convertit molt popular i és per això que la desaparició, fruït d'un acte incívic i vandàlic acte de gambirots, ha causat gran tristesa entre la població.

Haurien de passar 14 anys perquè es conegués el parador del Nen Pescador. L'estàtua va ser trobada a la ciutat anglesa de Leeds, al comptat de West-Yorkshire, mentre la policia realitzava un escorcoll al domicili d'un famós delinqüent. La Interpol d'Anglaterra va esbrinar la procedència de la figura gràcies a una fotografia que el delinqüent s'havia pres amb el pescador a la roca del jardí a l'entrada al port de pesca i amb la Torre del Port de fons. La policia britànica es va posar en contacte amb agències de Madrid que es van encarregar de trucar a diverses poblacions costaneres fins a donar amb Cambrils. L'Ajuntament va fer els tràmits corresponents per poder recuperar la figura, però mai es va aconseguir el seu retorn.

Josep Mellau: «No és una donació, és una ofrena»

Déu anys després, el cambrilenc Josep Mellau es va comprometre públicament a fer la donació d'una rèplica d'aquesta imatge. Segons Mellau, quan va ser regidor de l'Ajuntament va fer els passos necessaris per intentar recuperar-la, però no ho va aconseguir. “Vaig dir que si no es podia aconseguir el retorn de la figura robada faria una donació d'una similar als pescadors”, va anunciar Mellau l'any 2003.

Així doncs, l'exregidor va encarregar a l'escultora cambrilenca M. Dolors Ortuño que elaborés una maqueta amb fang basant-se en les fotografies que havia pogut recopilar. Com que totes les fotografies eren frontals, Ortuño va haver de calcular les proporcions aproximades de la nova figura. El 29 de juny de 2004 –el dia de Sant Pere de fa vint anys– es feia l'acte d'inauguració del nou “Nen venedor de peix”, una escultura més gran i amb més pes –uns 50 quilos– que la que hi havia hagut abans. “Jo no diria que és una donació, sinó una ofrena a la gent de mar amb la qual he conviscut 53 anys amb el meu treball”, deia el dia de la inauguració Mellau, que tenia un taller de mecànica nàutica.

Mellau i Ortuño al costat de la rèplica que actualment segueix al Port (Foto: Lluís Rovira i Barenys)

 

Comenta aquest article