Informació general

Política

PAM 2023-2027: 116 accions concretes que dibuixaran el Cambrils del futur

L’equip de govern presenta aquest document que recull algunes de les obres més destacades del mandat, com les remodelacions dels carrers d’Orquídies, Colom i Pau Casals, la transformació del Mercat Municipal de la Vila o nous aparcaments dissausius

Per Cristina Sierra

L'alcalde i els regidors i regidores, ahir a la tarda a la sala de plens, abans de presentar el PAM
L'alcalde i els regidors i regidores, ahir a la tarda a la sala de plens, abans de presentar el PAM | Cristina Sierra

L’equip de govern de l’Ajuntament de Cambrils va presentar, ahir a la tarda, el Pla d’Actuació Municipal 2023-2027. Un document estratègic que marcarà els passos que han de seguir PSC, ERC, Junts en Cambrils i En Comú Podem i que s’ha presentat just un any després de la formació de la corporació.

L’exposició detallada del PAM va anar a càrrec de l’alcalde, Alfredo Clúa, i dels portaveus dels grups municipals del govern: Gemma Balanyà, Camí Mendoza, Enric Daza i Jordi Barberà. A la sala de plens també hi van ser presents els regidors Enrique Arce, Aleix Rom, Neus Cárdenas i Laura Mellau. 

Dos milions d’euros en subvencions

Abans d’explicar les línies estratègiques que marcaran aquest mandat, el batlle va fer una valoració d’aquest primer any de govern. Un balanç molt positiu en què s’han començat a treballar projectes que han de transformar la ciutat, com la fase final de l’avinguda de Baix Camp que en breu es posarà a exposició pública i es preveu iniciar enguany; l’aprovació inicial de l’expansió del polígon Belianes Sud; la recepció del polígon existent o la creació de mil places d’aparcament que es distribuiran entre els aparcaments de la Fontcoberta i de la Diagonal del Mar -davant la rotonda de l’N-340 coneguda popularment com a Rotary-. "Estem solucionant problemes estructurals del municipi", va manifestar. 

L’alcalde va explicar davant els mitjans de comunicació que durant aquest any havia parlat amb molts cambrilencs i cambrilenques per a recollir les seves queixes i suggerències que s’han recollit al PAM. "El contacte amb els ciutadans és la millor manera de treballar per Cambrils", va dir.

També va destacar els gairebé dos milions d’euros que han rebut de les diferents institucions i que serviran per a impulsar la Casa de la Festa, el nou Mercat Municipal de la Vila, el pavelló que s’ubicarà a Vilafortuny o la remodelació dels carrers de Cristòfor Colom i Pau Casals. "Estem satisfets i anem pel bon camí", va dir Clúa, que va afegir que volen optar a una subvenció europea per millorar el consum energètic -el municipi té un consum elèctric que puja 1,9 milions d’euros anuals-  i que també estan treballant amb Comaigua per tirar endavant un projecte innovador de recàrrega de l’aqüífer del Baix Camp amb aigües de la depuradora de Cambrils.

Tres eixos, nou objectius estratègics i trenta objectius operatius

Tot seguit, l’alcalde va exposar el PAM que es distribueix en tres eixos, nou objectius estratègics i trenta objectius operatius i recull 116 accions. "És un compromís seriós el qual el ciutadà en podrà fer seguiment de la seva execució", va afirmar. Com va apuntar, el document s’ha basat en els quatre programes electorals dels partits i "dibuixa prou bé el full de ruta" que se seguirà en els propers tres anys. 

El primer dels eixos és el Cambrils de les persones, un eix que busca construir una ciutat de drets, cultural, educadora i participativa. "El nostre primer objectiu és la justícia social, s’han de reduir les desigualtats (…) Volem governar amb polítiques que no deixin ningú enrere", va comunicar Clúa, que va recordar que als pressupostos es van incrementar en 500.000 euros les partides destinades a Serveis Socials. 

Entre les accions destacades hi ha l’impuls d’un parc inclusiu; elaborar el Pla d’Envelliment KM 0 de Cambrils; elaborar el Pla municipal per a la igualtat de gènere i la diversitat sexual, afectiva i de gènere; posar en marxa un servei d’atenció a homes per a la promoció de relacions sense violència; impulsar el Pla Local d’Habitatge 2025-2031; incentivar la construcció d’habitatge de lloguer, tan social com per a joves i gent gran; impulsar una mostra de teatre infantil i juvenil destinada als centres escolar; estabilitzar l’oferta museística local; crear una mostra dedicada a la literatura; crear la Biennal de Poesia; recuperar la Mostra d’Entitats; crear el Consell de la Cultura o simplificar la documentació que la ciutadania ha de portar a l’hora de fer tràmits.

En aquest apartat destaquen dues grans accions: la transformació del Celler de Cambrils per millorar l’oferta cultural i l’adequació del projecte del teatre Auditori. Respecte a la primera acció, el regidor de Cultura, Jordi Barberà, va dir que "encara no hi ha un projecte clar" però el govern ja està treballant en diferents dies per impulsar aquest equipament. Sobre el Teatre Auditori, l’alcalde va apuntar que volen fer el projecte per fases i adaptar-lo a la realitat del municipi. "Volem començar les obres a finals del mandat", va assegurar.

Alfredo Clúa va presentar el PAM acompanyat dels portaveus dels grups municipals

Una ciutat més verda, sostenible i amb més aparcaments

El segon eix és el Cambrils per viure, amb actuacions que volen fer un municipi més saludable, amable, segur, sostenible i verd. Algunes de les accions són: crear una nova xarxa de rutes saludables; la construcció del nou pavelló a Vilafortuny; millorar les instal·lacions esportives; crear un nou parc a la zona de Llevant; redactar el projecte per a la remodelació i urbanització de l’avinguda de la Diputació; impulsar la construcció de la nova nau de la brigada; millorar la mobilitat urbana donant preferència a mitjans de transports sostenibles; desenvolupar la via verda; crear un eix verd a l’entorn del barranc de la Mare de Déu del Camí, millorar la gestió del servei de neteja o impulsar els horts urbans, un projecte que va estar a punt de posar-se en funcionament en el mandat 2015-2019. "Apostem per aquest espai de cohesió. Tenim una altra localització damunt la taula", va dir la regidora de Salut, Gemma Balanyà. Cal recordar que aquest espai es volia ubicar al solar municipal de la urbanització de l’Albereda

En aquest apartat també destaquen la remodelació dels carrers de Pau Casals i de Cristòfor Colom. El regidor d’Urbanisme, Enric Daza, va assenyalar que ja s’està treballant en el projecte inicial d’aquesta obra que suposarà la segona fase de la transformació de la Rambla de Jaume I. "Preveiem que al 2026 puguin començar les obres", va apuntar.

També es recullen els aparcaments que han de veure la llum en aquestes properes setmanes. A més de les places anunciades al pàrquing de la Fontcoberta i de Diagonal del Mar, l’Eixample Platja i Vila comptaran amb més places gràcies al vistiplau de la Generalitat de poder habilitar-les a l’antic traçat ferroviari. A l’Eixample Platja hi haurà un centenar de places, mentre que a l’Eixample Vila n’hi haurà unes dues-centes. "Són aparcaments que fan falta als veïns", va expressar el regidor. 

En aquest punt l’alcalde va destacar la recuperació de la patrulla de platges de la Policia Local. Recentment, s’han incorporat al cos de seguretat set agents fixos i nou interins. 

Potenciar la capitalitat gastronòmica i l’emprenedoria

Finalment, el tercer eix és el Cambrils que progressa, amb objectius com crear oportunitats de futur, promoure un model turístic desestacionalitzat i potenciar la capitalitat gastronòmica. Algunes de les accions més destacades són la rehabilitació del Mercat Municipal de la Vila; fomentar l’emprenedoria en femení; implementar l’oferta de plans d’ocupació municipals; promoure l’economia blava com a motor de desenvolupament social i econòmic; promoure el projecte experiencial ecoturístic Viu la Pòsidònia; renovar la imatge de marca turística de Cambrils; crear un tour virtual de Cambrils o crear una nova guia gastronòmica i un reconeixement a l’excel·lència gastronòmica destinat als establiments de restauració. "El turisme és el motor econòmic del nostre poble. Les jornades gastronòmiques són un èxit econòmic. Hem de continuar apostant per la qualitat i diferenciació de la nostra oferta", va afirmar l’alcalde. 

Comenta aquest article