Cultura

Jornades Expositives Pinsa

Maria Borràs es deixa endur pel subconscient en una acció artística a la plaça del Setge

Durant dues hores i mitja, l'artista cambrilenca protagonitza una acció de pintura performàtica i escriptura automàtica en el marc de les Jornades Expositives Pinsa

Per Andreu Dalmau

Maria Borràs pintant a la plaça del Setge
Maria Borràs pintant a la plaça del Setge | Andreu Dalmau

L'artista cambrilenca Maria Borràs va prendre part ahir de les Jornades Expositives Pinsa, organitzades per Pinsa Collective, protagonitzant una acció de pintura performàtica i escriptura automàtica. Sota l'ombra dels pins de la plaça del Setge –l'acte s'havia de dur a terme a la Torre del Bou, però finalment es va desplaçar–, l'artista va vessar el seu subconscient sobre un llenç d'1x5 metres enganxat al mateix terra de la plaça.

“És una acció que busca veure què passa amb els records i les memòries que et provoca l'espai”, explicava Borràs abans de començar, en declaracions a revistacambrils.cat. Eren les 18h quan, amb el paper ja al terra, la pintora va fer caure un pot de pintura verda sobre el llenç i va deixar que la imaginació agafés les regnes del seu pinzell. Les formes van començar a emergir del blanc, tot brotant del cervell de l'artista que no controlava absolutament res: “és un flux de pensament abocat sobre el llenç. Poden haver pensaments barrejats. Alguns s'entendran i d'altres no”. Borràs va fer servir la pintura per plasmar les imatges més abstractes –tot i que també en van aparèixer de concretes– i l'escriptura per exterioritzar aquelles que es podien definir amb paraules.

Borràs va anar desenvolupant la seva obra al llarg de dues hores i mitja (Foto: Andreu Dalmau)

 

Segona part d'aquí un mes

Sota l'atenta mirada dels pocs vianants que s'atrevien a passejar per la plaça del Setge amb aquesta temperatura estiuenca, Borràs va anar desenvolupant la seva obra al llarg de dues hores i mitja. El contacte amb els presents estava permès i, fins i tot, alguns nens que jugaven a la plaça, van voler participar de l'obra pintant les seves propies aportacions. A això es referia l'artista quan deia que havia de deixar que l'espai la influís.

Nens dibuixant sobre el llenç, juntament amb Maria Borràs (Foto: Andreu Dalmau)

 

L'obra resultant de la performance d'ahir, però, no és la definitiva. La cambrilenca tornarà a dur a terme el mateix procés el pròxim 6 d'agost. “Vull veure què succeeix si deixo passar el temps”, comentava, “actuaré de manera diferent? Hi haurà coses que ja hauré dit?”. El resultat final, per tant, acabarà sent una obra de dues capes, però totes elles hauran estat parides des del subconscient i originades pel record que Cambrils evoca en Maria Borràs.

 

L’Apunt

Marató d'art contemporani

Les Jornades Expositives Pinsa van agafar embranzida ahir. Després del primer acte –una exposició itinerant que va tenir lloc el passat 5 de juliol–, ahir, a més de l'acció de Maria Borràs, es van dur a terme dues xerrades al Centre Cultural. La primera, titulada “Deslugarizados”, va ser protagonitzada per Janira Román i Nerisa García. La segona, titulada “Fragments sobre maternitats diverses, cossos i cures”, va dur-la a terme Olga Mateu Colet.

Janira Román i Nerisa García, ahir, a la xerrada del Centre Cultural (Foto: Lluís Rovira i Barenys)


Les jornades continuaran els pròxims 16, 23 i 30 de juliol i 6 d'agost amb diversos actes –projeccions, lectures, xerrades i performances– entre les 18 i les 21 hores.

Comenta aquest article