Ple
Camí Mendoza: «La tendència actual és reduir o eliminar les dutxes i rentapeus de les platges»
El govern rebutja una moció del PP que demana tornar a instal·lar part d'aquest servei aquesta temporada turística
Un dels temes del que més s'està parlant en els darrers dies és el de la falta de dutxes i rentapeus a les platges cambrilenques. Molts usuaris de xarxes socials s'han queixat de què l'Ajuntament hagi retirat enguany aquest servei, de fet, molts afirmen que "dona una mala imatge" de cara al turista que ve aquest estiu al municipi, mentre que d'altres defensen la postura del govern de no oferir aquest servei davant la situació de sequera.
Aquest tema també es va debatre en el darrer ple ordinari arran de la moció presentada pel PP per a demanar la reinstal·lació dels rentapeus. El portaveu del PP, David Chatelain, va dir que els episodis de pluges de les darreres setmanes havien ajudat a "pal·liar la situació" i que municipis veïns com Salou o l'Hospitalet de l'Infant tornaven a oferir aquest servei. "En alguns casos, ja es replanteja la reintroducció de les dutxes", va anunciar.
Com va expressar el portaveu, "entenem que hem de ser curosos amb la gestió de l'aigua perquè és un bé escàs". Per aquest motiu, proposava al govern l'elaboració d'un estudi per implementar uns sistemes de rentapeus més sostenibles amb tecnologies de baix consum. També suggeria aplicar un sistema de micropagaments "per conscienciar de què l'aigua no es pot malbaratar" i així fer-ne un ús més responsable. "No ens podem quedar al marge veient sobretot que els municipis veïns estan actuant sobre la matèria", va expressar.
Des de Vox van anunciar el vot favorable a aquesta moció. "Entenem que és una mesura pels visitants (...) La no existència de dutxes i rentapeus els condemna a estar tot el dia amb la sorra", va dir la portaveu, Isabel Segarra. També el Nou Moviment Ciutadà va donar suport a la proposta. "El sector turístic de Cambrils s'ha posat les mans al cap i demana com a mínim els rentapeus. Els demanem que posin el 50% dels rentapeus", va afirmar Oliver Klein.
El segell de la Bandera Blava ja no exigeix tenir dutxes i rentapeus a les platges
La regidora de Turisme i Platges, Camí Mendoza, va ser l'encarregada de respondre en nom del govern. Va recordar que l'any passat ja es va decidir precintar les dutxes i deixar els rentapeus, una mesura amb què es va constatar que es feia un malbaratament d'aigua. Enguany, per Setmana Santa, es va acordar retirar-ho tot perquè hi havia un estudi de Comaigua que deia que aquesta supressió suposaria un estalvi mínim de 23.500 m3 d’aigua, "un volum molt significant davant l'emergència climàtica que tenim en aquest moment a tot el món".
Mendoza va dir que Catalunya era la comunitat autònoma que tenia més sequera i que, tot i haver millorat per les pluges, la realitat és que la comarca del Baix Camp, junt amb el Priorat, és la que té més sequera. "Duesaigües i Riudecanyes estan en emergència", va remarcar la regidora, que va afegir que "segurament" entraran en els propers dies en aquesta llista els municipis d'Alforja i Riudecols.
La portaveu d'ERC va explicar que des de fa uns anys "s'està debatent i apostant per un model de platges més renaturalitzades". De fet, fins fa poc una de les condicions indispensables per obtenir el segell de la Bandera Blava era oferir aquest servei de dutxes i rentapeus, un requisit que ara ja no compta. "Les banderes blaves premien la qualitat de l'aigua, la bona qualitat de sorra i uns bons serveis", va remarcar.
Aposta per un turisme sostenible
Mendoza també va dir que hi havia altres localitats que havien adoptat aquesta mesura, com Mont-roig del Camp, Lloret de Mar, Palamós, Sant Pol de Mar o Dénia. "Cada vegada els municipis ens estem plantejant reduir aquestes instal·lacions. La tendència actual és o reduir o eliminar les dutxes i rentapeus de les platges, aquesta és la mirada que el govern creiem que hem de tenir en aquesta eficiència de l’aigua. Cambrils estem apostant en aquesta línia", va dir.
David Chatelain va lamentar la decisió del govern, assegurant que s'estava arribant "a uns punts absurds" per estalviar aigua i que, "per ser un municipi turístic de primer ordre", s'havia de tenir aquestes instal·lacions. "Algun dia hi haurà un canvi de govern i si nosaltres ho podem fer restablirem els serveis", va avisar.
Unes paraules que Mendoza va rebatre destacant que s'ha d'apostar per un turisme sostenible i que "s'ha de respectar i entendre" aquesta situació. "Si no protegim els propis allò que tenim, que és l'aigua, tindríem un problema no de turisme, sinó de necessitat per tots, hem de mirar al futur".
Finalment, la moció va ser rebutjada amb els vots contraris de l'equip de govern davant els vots a favor de l'oposició.
Cartells informatius en diferents idiomes
Per conscienciar a la ciutadania i el turisme sobre la importància d'estalviar aigua, l'empresa municipal Ingesol instal·larà properament uns cartells informatius en català, castellà, anglès i francès sobre la retirada de dutxes. Paral·lelament, des del Departament de Platges, s'ha editat un tríptic informatiu que es distribuirà a través del servei de socorrisme, edificis municipals, Patronat de Turisme i Ingesol.
Els fulletons mostren una infografia amb informació sobre la retirada de dutxes i rentapeus, així com la zona de protecció de la posidònia del Cavet, la ubicació de la platja de gossos o les normatives sobre la pesca amb canya.
D'altra banda cal recordar que enguany s'ha recuperat la patrulla de Platges de la Policia Local que funcionarà tots els dies de la setmana durant la temporada estival, amb horari de 10 a 14h i de 16 a 20h. També les platges ja compten amb el servei de socorrisme que compta amb 29 socorristes i 18 punts de vigilància. Aquest servei, operatiu tots els dies de la setmana de 10 a 19 hores, funcionarà fins els 30 de setembre.
L’Apunt
Activitats "La Mar de Salades"
Avui divendres comença una nova programació de les activitats "La Mar de Salades", amb una jornada de recollida de residus "La Mar de neta" a la platja del Regueral. Les altres activitats programades són un taller sobre la Reanimació Cardiopulmonar (RCP) el 26 de juliol a la platja Regueral, una sessió relacionada amb la vida animal i vegetal que hi ha sota l'aigua el dia 9 d'agost a la platja del Cavet i un taller per posar-se a la pell d'un joves socorrista el 23 d'agost a la platja del Regueral.
Aquests tallers són gratuïts, tenen places limitades i estan pensats per a tota la família. Les inscripcions es poden fer al Centre de Coordinació de socorrisme de la Platja Prat d’En Forés del Regueral.