Societat

Vela llatina

L'Arjau coordina una demostració de l'art de la navegació a vela llatina al Port de Tarragona

Sis embarcacions cambrilenques naveguen fins al Serrallo per participar activament a la commemoració del 80 aniversari del bot balandre "La Puça"

Per Redacció

Les embarcacions cambrilenques al Port de Tarragona
Les embarcacions cambrilenques al Port de Tarragona | Cedida

El passat dissabte 13 de juliol a la tarda, l'associació Arjau Vela Llatina de Cambrils va coordinar una demostració de l'art de la navegació a vela llatina organitzada pel Museu del Port de Tarragona al Moll de Costa. El motiu era participar activament a la commemoració del 80 aniversari del bot balandre "La Puça" ja que el Museu del Port exposa l'únic exemplar conegut construït a Tarragona que es conserva, "La bruja". A la vegada, l'esdeveniment també va permetre a les embarcacions i les tripulacions dels bastiments llatins, integrar-se a les Festes de la Mare de Déu del Carme que organitza l'Associació de Veïns del Serrallo. Des del Museu del Port de Tarragona, a principis d'any, es va convidar a l'Arjau a portar el timó d'una demostració que s'emmarca en el context de la candidatura de l'art de la navegació a vela llatina com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO, proposta recolzada pel Museu del Port de Tarragona i l'Arjau entre molts d'altres.

Des de Cambrils es va acceptar la proposta de coordinació afavorida pel paper d'enllaç de'n Joan Pons Gravina, pescador del Serrallo i membre de l'Arjau. Així doncs, es va procedir a convidar fa setmanes a participar de l'esdeveniment, per proximitat, a totes les entitats membres de la Costa Catalana de Ponent de la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial. Finalment, han estat dues les entitats que han pogut per mar enviar representants  i formar part de la demostració: Orsapop Vela Llatina de Torredembarra i Arjau Vela Llatina de Cambrils.  En conjunt, van ser vuit les embarcacions que van navegar dins la dàrsena del Moll de Costa amb la col.laboració de Port Tarraco, dues amb port a Torredembarra (Pepeta i Es Barcarès), cinc a Cambrils (Patoia, Miquel Nansa, Bonamar, Mar Blava i La Muga) i una a Tarragona (Gravina III).

Les embarcacions cambrilenques al Port de Tarragona, el passat dissabte

El gruix de l'estol llatí va arribar dissabte al matí per poder fer un dinar de germanor amb el suport de la Confraria de Pescadors de Tarragona. Les seves instal.lacions acolliren a la cinquantena de patrons, tripulacions i persones col·laboradores de l'esdeveniment. A la tarda, la directora del Museu del Port de Tarragona, Mercè Toldrà, va fer una visita guiada al mateix museu on es va poder contemplar el bastiment motiu de la commemoració i l'exposició temporal "La Puça, 80 anys del bot balandre tarragoní". Posteriorment, totes les tripulacions es dirigiren a embarcar per fer una  navegada per davant del Moll de Costa. Allí es van convocar les persones espectadores a la demostració i fou des de l'Escala Reial del port de Tarragona, des d'on Oriol Esteve, responsable de formació de l'Arjau, va anar comentant les maniobres que cada embarcació tenia assignada. Tot va desenvolupar-se amb èxit gràcies a unes molt bones condicions meteorològiques, a la destresa de les tripulacions i al fer-se dins el moll.

Finalitzada la demostració, les embarcacions van fondejar davant la Pèrgola del Serrallo al redòs de l'edifici de la Confradia de Pescadors de Tarragona. Allí actuà un grup d'havaneres i es feu el pregó de les festes, mentre les llatines tenien les veles hissades. El diumenge al matí, amollaren totes caps per posar rumb a Torredembarra i Cambrils amb la sensació que enguany podria ser el preàmbul de futures col·laboracions.

Comenta aquest article