Informació general

Serveis

El ple d'aquest proper divendres aprovarà un increment de preu a la factura de l'aigua

La tarifa de l'aigua, que no s'ha incrementat des de l'any 2012, pujarà un euro per mes en les factures més bàsiques, de fins a 27 m3 de consum trimestral

Per Redacció

Imatge d'arxiu de l'edifici de Comaigua
Imatge d'arxiu de l'edifici de Comaigua | Lluís Rovira i Barenys

El Ple de l'Ajuntament corresponent al mes de juliol i que se celebrarà aquest proper divendres té previst aprovar la nova tarifa de la factura de l'aigua. Aquest augment comportarà un increment d'un euro mensual per a un consum mitjà de 27 metres cúbics al trimestre, que és el consum mínim que es factura tant si s'ha gastat aquesta quantitat d'aigua com si no s'ha gastat. Això significa un augment de 12 euros l'any en aquests casos de mínim consum. Segons ha explicat Comaigua, la nova tarifa, que no s'actualitzava des de l'any 2012, "permetrà avançar en la modernització del servei amb actuacions que situen l'aigua com a motor impulsor de la transformació ecològica, digital i social de Cambrils". Segons Comaigua, l'actualització tarifària permetrà invertir en la renovació de la xarxa d'aigua, a implementar una gestió avançada del servei, a establir programes socials i d'ajuda així com a assumir l'increment de les despeses del servei que no s'han repercutit en la factura en aquests darrers anys. Concretament, l'increment tarifari permetrà disposar d'un fons anual de 150.000 euros per a noves actuacions de millora de la xarxa d'aigua i del clavegueram. Ajuntament i Comaigua coincideixen en la necessitat de prioritzar inversions de renovació de la xarxa tot i que, segons diuen, el rendiment de la xarxa d'aigua a Cambrils és del 82%, un dels més elevats del territori i per sobre de la mitjana catalana, que se situa en un 76%.

Substitució dels comptadors d'aigua

El pla d'acció que es posarà en marxa arran de l'aplicació de la nova tarifa contempla avançar en la digitalització del servei amb una inversió prevista de 274.000 euros que ha de permetre la substitució dels comptadors d'aigua que tenen més de 12 anys de vida, amb el sistema de telemesura. La telemesura permet la digitalització dels processos de lectures i de facturació, així com la detecció i enviament d'alertes als usuaris del servei en cas de possibles fuites o consums anòmals, com per exemple comptadors aturats, dimensionats incorrectament o manipulats. A banda, l'increment tarifari també permetrà disposar d'un fons anual de 50.000 euros per a la implantació d'un programa de gestió integral del sistema de sanejament.

En el marc de les noves tarifes s'incorpora la "tarifa social" consistent en la bonificació del 50% del primer tram de consum i del 25% del segon tram amb l'objectiu de garantir el dret d'accés als subministraments bàsics a les persones en situació de vulnerabilitat. També s'incorpora l'anomenada "tarifa de fuites" que s'aplicarà al consum que excedeixi l'habitual pels supòsits en els quals es produeixi una fuita per un fet fortuït, de difícil detecció, no atribuible a negligències dels usuaris i sempre que s'acrediti que s'ha reparat. també es reforçaran els programes escolars que imparteix Comaigua per apropar els cicles natural i urbà de l'aigua a l'alumnat, amb un enfocament basat en la cura de l'entorn, la sostenibilitat dels recursos i l'actuació sobre el canvi climàtic.

Comenta aquest article