Informació general

Comerç

Quinze anys sense mercat municipal a la Platja

El mercat municipal instal·lat a l'Eixample Platja es va tancar ara fa 15 anys, després d'un any i mig de funcionament; el mercat del Pòsit, per la seva banda, s'havia tancat a principis d'octubre de 2004

Per Lluís Rovira i Barenys

Desmantellament del mercat de la Platja, a principis del mes d'octubre de 2009
Desmantellament del mercat de la Platja, a principis del mes d'octubre de 2009 | Lluís Rovira i Barenys

Ara fa quinze anys, el 30 de setembre de 2009, va tancar portes el mercat de la Platja, un mercat que durant un any i mig va estar en funcionament en un local situat entre els carrers de les Balears i d'Extremadura, a l'Eixample Platja. Aquest va ser el darrer intent, per part de l'Ajuntament, de mantenir actiu un mercat municipal que donés serveis als barris del Port i l'Eixample Platja. Cinc anys abans, el mercat municipal que durant anys va ocupar una part dels baixos de l'edifici del Pòsit, ja havia tancat portes el 2 d'octubre de 2004 després que un mes abans l'Ajuntament donés a conèixer un informe tècnic que declarava l'edifici del Pòsit en ruïna imminent. Recordem que mesos després, el juny de 2005, és quan es va enderrocar tot l'edifici del Pòsit.

Sense mercats municipals

Es dona la circumstància que actualment no hi ha cap mercat municipal en funcionament a Cambrils, ni a la Platja ni a la Vila. El mercat de la Vila també està tancat, des de finals del mes de setembre de l'any passat, ja que ha d'afrontar un procés de remodelació total. En el moment del tancament del mercat de la Vila es va dir que es comptava amb un pressupost de 783.401 euros per a fer front a les obres i també es va dir que el nou mercat havia d'estar en funcionament el mes de juliol d'enguany. El mes de novembre de l'any passat, però, el mateix ajuntament rectificava la possible data d'obertura ja que com va dir el regidor d'Urbanisme, Enric Daza, se n'havien adonat que el projecte del nou mercat no estava fet i, per tant, s'havia de licitar. Posteriorment, en el ple d'aquest passat mes de juny, es va fer un pas més amb l'aprovació del finançament del projecte de renovació i millora del Mercat Municipal de la Vila que es dividirà en dues anualitats: 245.000 euros en l'exercici de 2024 i 668.987 euros a l'exercici de 2025, amb la qual cosa tot fa pensar que la renovació del mercat encara va per llarg.

Davallada de paradistes

En el moment del tancament del mercat del Pòsit, l'octubre de 2004, hi havia un total de 36 parades corresponents a 20 comerços diferents. En el moment del tancament, el consistori va prometre als paradistes que buscaria un nou indret per obrir el nou mercat. Van passar tres anys i mig fins que no es va obrir el nou mercat de la Platja i ho va fer amb només set comerços. Poc després de l'arrencada del nou mercat ja es van donar de baixar dos d'aquests comerços i el mercat es va quedar amb només cinc establiments operatius. Posteriorment se'n van incorporar tres mes però en el moment del tancament només n'hi havia sis en funcionament. En aquells moments del tancament del mercat de la Platja, ara fa 15 anys, el mercat de la Vila tenia les 9 parades cobertes i es mantenia amb una activtat força positiva.

Darrers dies de funcionament del mercat de la Platja, el mes de setembre de 2009 (Foto: Lluís Rovira i Barenys)

 

Comenta aquest article