Informació general

Serveis

L'oposició assegura que el rebut mínim trimestral de l'aigua pujarà 4,48 euros

El Nou Moviment Ciutadà, PP i Vox, en una roda de premsa conjunta, van presentar aquestes xifres que avui es debatran a la sessió plenària

Per Cristina Sierra

Oliver Klein, David Chatelain i Isabel Segarra, ahir a la roda de premsa
Oliver Klein, David Chatelain i Isabel Segarra, ahir a la roda de premsa | Cristina Sierra

El ple de l'Ajuntament de Cambrils aprovarà, avui divendres al matí, la nova tarifa de l'aigua que es podria començar a aplicar en el darrer trimestre d'aquest 2024. Una pujada que es va assegurar fa uns dies que seria d'un euro mensual en els rebuts més bàsics, una xifra que ahir van desmentir els tres grups de l'oposició: Nou Moviment Ciutadà, PP i Vox.

Els tres partits oferien per primer cop una roda de premsa conjunta per a rebutjar aquest augment que, com van apuntar, serà superior al que s'havia anunciat en un principi. "La població no es mereix aquest tracte per part del govern municipal", va manifestar el líder de l'oposició, Oliver Klein, que va lamentar que en aquest primer any només s'han fet pujades d'impostos i s'han retallat serveis.

El portaveu de l'NMC va explicar que, quan ell era alcalde, des de Comaigua ja es va fer aquesta proposta al consistori d'aplicar una nova tarifa de l'aigua, però ell s'hi va negar perquè va considerar que la pujada no estava ben justificada tècnicament. "No ho vaig veure clar", va dir.

Klein també va fer èmfasi en el fet que l'actual president de Comaigua és el batlle cambrilenc, Alfredo Clúa. "Què va primer? L'alcalde que fa d'alcalde per defensar els interessos de Cambrils o el que fa de president de Comaigua per defensar els interessos de l'empresa?", preguntava el regidor.

D'esquerra a dreta: David Chatelain, Oliver Klein i Isabel Segarra, ahir a la roda de premsa

Gairebé 18 euros més anuals

Tot seguit, el portaveu del Partit Popular, David Chatelain, va fer una explicació detallada sobre com s'aplicarà aquesta pujada, ja que considera que el govern "ha falsejat la realitat". El regidor va iniciar la seva intervenció desgranant els cinc paràmetres que un cambrilenc es troba a la seva factura de l'aigua i els va comparar amb la nova factura -amb les pujades corresponents-.

La lectura es va fer sobre la factura que afecta la majoria de la població. El primer paràmetre és el de l'aigua, que és la quota mínima de consum de 27 m3, un consum que, per molt que no s'hi arribi, es paga igualment. Aquest preu passa de 0,63 a 0,71 euros el metre cúbic, el que suposarà una pujada del 12,68%. No obstant això, en aquest paràmetre ja hi hauria "una trampa", ja que en els trams que més consumeixen l'augment serà menor. "Ens diuen que l'objectiu és estalviar aigua, però si consumim més, l'increment és menor. A major consum, menys increment", va expressar perplex.

El segon paràmetre que hi ha a la factura és el de la conservació del comptador, que passarà de 2,53 euros a 4, un 70,21% més. El tercer està relacionat amb el manteniment del clavegueram i tractament de les aigües residuals, que pujarà un 1,24%, mentre que el quart, que és el cànon que aplica l'ACA, i el cinquè, que es basa en la llei 5/2012, no es modificaran perquè corresponen a la Generalitat.

Actualment, el cost trimestral mínim de la factura de l'aigua és de 39,19 euros, una xifra que pujarà als 43,67 euros (+11,44%) amb la nova tarifa. Per tant, suposarà un cost de 17,93 euros més anuals, un import que no es correspon amb l'euro mensual que s'apuntava des del govern.

David Chatelain va explicar detalladament les factures i els paràmetres per entendre com s'aplicarà la pujada

Pèrdua de molts metres cúbics d'aigua

Després de l'explicació, la portaveu de Vox, Isabel Segarra, va apuntar que amb aquest augment no s'incentivarà a la ciutadania a estalviar aigua, sinó que més aviat és al contrari, ja que es penalitza al ciutadà tot i que no arribi al consum mínim de 27 m3. Segarra va dir que aquesta pujada no compta amb el suport dels tècnics i també va lamentar que no es facin mesures per estalviar aigua, perquè al municipi es perden anualment 664.400 m3, una xifra que Comaigua hauria de mirar de reduir.

Un cop s'aprovi inicialment aquesta nova tarifa, s'obrirà un període per presentar al·legacions, L'oposició ja va avisar que, després de les pujades de l'IBI i de l'aigua, vindrà la del rebut de les brosses, un augment que serà força difícil d'explicar a la població.

 

Comenta aquest article