Informació general

Serveis

S'aprova inicialment la nova tarifa de l'aigua: el rebut mínim pujarà 1,26 euros mensuals

L'alcalde, Alfredo Clúa, defensa que aquest increment és “un exercici de responsabilitat i valentia” perquè Comaigua es troba en pèrdues

Per Cristina Sierra

Un moment de la sessiço plenària celebrada aquest passat divendres
Un moment de la sessiço plenària celebrada aquest passat divendres | Berta Ruiz

La nova tarifa de l'aigua va marcar bona part del ple ordinari de l'Ajuntament de Cambrils celebrat aquest passat divendres. La tensió i els retrets entre govern i oposició van ser els protagonistes d'aquesta sessió en què es va aprovar inicialment l'Ordenança reguladora de les prestacions patrimonials de naturalesa pública no tributària per a la prestació dels serveis de subministraments d’aigua potable i clavegueram, és a dir, la norma jurídica que regularà els nous preus de consum d'aigua.

L'alcalde de Cambrils, Alfredo Clúa, que també és el president de Comaigua, va exposar els motius d'aquesta pujada del servei. Com va dir, amb aquesta nova tarifa es vol "garantir, sobretot, la sostenibilitat de l'aigua i el sanejament al municipi per fer front a l'emergència climàtica i potenciar la residència hídrica". A més, també es vol preservar l'aigua i cobrir l'increment de les despeses del servei i els costos de personal perquè, com va recordar, aquesta tarifa no s'apujava des del 2012.

El batlle va deixar clar que l'augment en el rebut de l'aigua serà del 8,5%, és a dir, 1,26 euros més al mes -3,8 euros al trimestre- pel consum mínim, que és de 27 m3. Amb aquesta pujada es podrà potenciar el fons de millores de funcionament del clavegueram, dotat amb 150.000 euros, es podran tirar endavant millores com la renovació de la xarxa d'aigua i se substituiran els comptadors de més de dotze anys per impulsar la seva digitalització. A més s'incorporarà una nova tarifa social que bonificarà el 50% del consum d'aigua del primer tram i un 25% del segon, amb "l'objectiu de garantir els drets d'accés als subministraments bàsics perquè ningú sigui esclau de les seves necessitats". Clúa va afirmar que aquesta nova tarifa és "socialment justa, necessària i transformadora" i que permetrà tenir un millor servei.

Acusacions de manipulació i balls de xifres

Tot seguit, i com ja va fer a la roda de premsa del dijous, l'oposició va criticar durament la decisió presa pel govern. La portaveu de Vox, Isabel Segarra, va reincidir en el consum mínim de 27 m3 d'aigua. "L'objectiu no és que consumim menys aigua perquè paguem el mínim igualment", va dir la política, que també va manifestar que aquest augment d'impostos era per "finançar una ideologia" que va en la línia de l'Agenda 2030.

Per la seva part, el portaveu del Partit Popular, David Chatelain, va acusar el govern de "manipulació", remarcant que la xifra que s'havia dit inicialment d'un euro mensual més al rebut no era veritat. "És un augment excessiu. L'increment fix és del 12,68%, si no és veritat, digui-m'ho. L'aigua és un dret, no un luxe", va exclamar el polític, que va anunciar que el seu partit atendrà a tots aquells veïns que tinguin dubtes amb aquesta pujada i els hi faran una simulació de com els quedarà el rebut un cop s'aprovi definitivament l'ordenança. Chatelain va incidir que l'increment anual de la factura serà de 17,93 euros i va demanar que el govern escolti als cambrilencs.

En aquesta línia, el portaveu del Nou Moviment Ciutadà, Oliver Klein, va qüestionar l'actitud de l'alcalde. "Un ha de ser valent i si proposa un increment s'ha de dir per què es fa. Vostè ha parlat en nom de l'empresa -Comaigua- i a mi m'interessa la butxaca del cambrilenc", va dir.

"Exercici de responsabilitat i valentia"

Clúa va prendre de nou la paraula per contestar rotund a l'oposició. Va explicar que Comaigua, que és una empresa público-privada, en aquest moment es troba en pèrdues perquè la tarifa actual és deficitària i no s'arriba a cobrir el cost del servei. El batlle va dir que l'estudi presentat per l'empresa que justificava aquest augment havia estat validat pels serveis tècnics de l'Ajuntament i que aquesta decisió era un “exercici de responsabilitat i valentia”.

El socialista va desmentir els números que havia presentat l'oposició i va detallar com quedaran els rebuts trimestrals:

- El rebut de 18 m3 actualment és de 40,08 euros i amb la pujada serà de 43,88 euros (+3,8 euros)

- El rebut de 27 m3 -el que rep una gran part de la població- actualment és de 44,96 euros i amb la nova tarifa quedarà en 48,76 euros (+3,8 euros)

- El rebut de 36 m3 actualment és de 63,32 euros i passarà a ser de 67,75 euros (+4,43 euros)

- El rebut de 45 m3 actualment és de 86,42 euros i passarà a 89,94 euros (+5,32 euros)

Finalment, l'ordenança es va aprovar amb els vots favorables de l'equip de govern. Ara s'obre el període d'al·legacions i s'estima que la nova tarifa entri en funcionament en el darrer trimestre de l'any.

Comenta aquest article