Informació general

Serveis

L'oposició critica una propera pujada de la taxa de la recollida d'escombraries al voltant d'un 23%

El regidor de Serveis, Alejandro Garcia, va reconèixer que s'ha iniciat el procés per dur a terme aquest increment i va afirmar que, "pràcticament el 90% de la població pagarà un 20% més"

Per Berta Ruiz

Imatge d'una bateria de contenidors a Vilafortuny, a principis d'aquest mes de juliol
Imatge d'una bateria de contenidors a Vilafortuny, a principis d'aquest mes de juliol | Lluís Rovira i Barenys

Els tres grups de l'oposició –VOX, PP i NMC– van criticar, al plenari del passat divendres, que s'hagi iniciat el procés per dur a terme una propera pujada de la taxa de la recollida d'escombraries al voltant del 23%. Un increment que no va ser desmentit pel regidor de Serveis de l'Ajuntament, Alejandro Garcia, tot i que sí va voler puntualitzar les diferents intervencions de l'oposició. Aquest tema va sorgir en el punt de donar compte dels Decrets d'alcaldia.

Isabel Segarra (VOX): "Hi ha una part fixa del rebut que pujarà entorn un 23%"

En el torn d'intervencions, la portaveu de VOX –Isabel Segarra– es va referir a que, "hi ha una part fixa del rebut que pujarà entorn un 23%, mentre que també s'estableix un concepte nou en la part variable del rebut que té a veure amb la famosa porta a porta i amb la identificació voluntària a l'hora de fer ús dels contenidors. La pujada entre la part fixa i la part variable podrà arribar als 60 euros. A més, al tema de la recollida del porta a porta tampoc es dona una altra opció i ens sembla una forma més d'asfixiar als veïns".

David Chatelain (PP): "La part variable del rebut anirà per trams i anirà en funció del grau de reciclatge que aconseguixi cadascú"

Per la seva part, el portaveu del PP, David Chatelain, també es va mostrar molt crític amb aquest decret d'incoació amb el qual s'inicia el procés. El regidor popular va explicar: "hem calculat el què els pots suposar als veïns. La pujada per a tothom serà sí o sí d'un 23%, que ja és una pujada important. Després, la part variable del rebut anirà per trams i anirà en funció del grau de reciclatge que aconseguixi cadascú. Qui pagui més serà perquè és 'un mal reciclador': una persona que no recicli res acabarà pagant un 77% més del rebut; una persona que recicli una mica acabarà pagant un 54% més; una persona que recicli bastant acabarà pagant un 45% i qui s'esforci al màxim acabarà pagant solament, i ho dic amb cinisme, el 23% que ens menjarem tots". Unes xifres en relació als habitatges.

David Chatelain (PP): "Un restaurant a primera línia que actualment paga 2.217 euros en brosses acabarà pagant 2.700 euros en el tram fix"

Per altra banda, Chatelain també va donar xifres quant a les activitats. "Un restaurant a primera línia que actualment paga 2.217 euros en brosses acabarà pagant 2.700 euros en el tram fix. Un altre establiment que ara paga 1.663 euros acabarà pagant fix, sí o sí, 2.045 euros. I això sense entrar en la part de reciclatge. Estem davant d'una pujada d'impostos pràcticament confiscatòria que no se sustenta en unes bases sòlides. És la pròpia empresa que està donant el servei qui fa una aportació de l'estudi de costos, és a dir, yo me lo guiso y yo me lo como i, per tant, no és una forma correcta. Hem repetit des del moment de l'aprovació del conveni amb Secomsa que no estàvem d'acord amb el sistema de gestió. Ni tampoc estem d'acord amb l'empresa perquè veiem que no és eficaç i només cal veure com de bruts estan els carrers. En el proper ple presentarem una moció per demanar al govern que es proposi abandonar el sistema de Secomsa i estudiï opcions millors i més econòmiques. Només s'ha defensat Secomsa en aquesta sala perquè és una empresa del Consell Comarcal".

Per part de l'NMC, el portaveu Oliver Klein també va demanar explicacions sobre la preparatòria per a la pujada de la taxa de la brossa.

Alejandro Garcia: "En aquesta primera proposta sí és veritat, tal com diu la normativa europea i estatal i ens agradi o no, els veïns s'hauran de fer càrrec del cost integral de la recollida del cost dels residus"

El regidor de Serveis, Alejandro Garcia, va iniciar la seva intervenció dient: "jo no tinc aquestes maneres de fer política i em sap greu quan vostès intenten tergiversar les dades aprofitant que, avui, hi ha certa audiència al plenari fent lectures esbiaixades dels informes i encenent els ànims". Tot seguit, Garcia va fer l'explicació de com està el procés. Segons va dir, "s'ha incoat l'expedient abans del període de la redacció de les ordenances fiscals de cada any perquè s'ha de començar a negociar. Tant des del PP com des de VOX han volgut alarmar i tergiversar tota la informació. En aquesta primera proposta sí és veritat, tal com diu la normativa europea i estatal i ens agradi o no, els veïns s'hauran de fer càrrec del cost integral de la recollida del cost dels residus. Fins ara, l'Ajuntament s'estava fent càrrec d'un 15% aproximadament del cost del servei, però això no només passarà aquí sino a tots els municipis".

Alejandro Garcia: "Pràcticament el 90% llarg de la població pagarà, i ho assumeixo, aquest 20% del que estem parlant"

Garcia va seguir explicant que, "aquesta és una proposta en base als estudis econòmics del servei. Sí es contempla una pujada bàsica. Vostè (senyor Chatelain) parla d'un 23%, però creiem que estarà al voltant del 20%. Ho haurem d'acabar de veure. L'Ajuntament es feia càrrec d'aquests costos i segons la normativa, a partir de l'any 2025 –data límit per revisar les ordenances–, ho haurem de fer d'aquesta manera, però que arribi al 60 o 70% com vostès diuen, ja els dic que no serà així". En aquest punt, el regidor de Serveis va afegir que, "el veí haurà de pagar en funció de l'ús que faci dels residus. Tots ens hem d'acostumar i fer ús del servei d'una manera adequada i això requereix d'un aprenentatge: molta gent ja ho fa, d'altra que no... i ens hem de donar marge. Pràcticament el 90% llarg de la població pagarà, i ho assumeixo, aquest 20% del que estem parlant".

Comenta aquest article