Informació general

Entrevistes en detall

Camí Mendoza: «En aquest mandat tenim el compromís de construir un nou pavelló tan necessari»

La regidora de Turisme, Platges i Esports, Camí Mendoza, ha fet repàs a revistacambrils.cat d'aquest primer any de mandat al capdavant de la regidoria que conté tres dels pesos pesants de l'Ajuntament

Per Berta Ruiz

La regidora de Turisme, Platges i Esports, Camí Mendoza, al seu despatx de l'Ajuntament
La regidora de Turisme, Platges i Esports, Camí Mendoza, al seu despatx de l'Ajuntament | Berta Ruiz

Cambrils és Turisme, Cambrils és Platja i Cambrils és Esport. Aquests són, sens dubte, tres dels pesos pesants de l'Ajuntament. Al capdavant d'aquesta regidoria hi ha, des de fa poc més d'un any, Camí Mendoza. Revistacambrils.cat ha volgut fer repàs d'aquest primer any de mandat i desgranar tots els projectes i inversions que hi ha previstos com per exemple la construcció d'un pavelló a Vilafortuny, a tocar de l'institut La Mar de la Frau.

 

Aquest juliol s'ha complert el primer any de mandat? Quin balanç en feu?

És un primer any de mandat normal. Com qualsevol primer any t'has de conèixer amb els diferents components del govern i realitzar el Pla d'Actuació Municipal (PAM). És un pacte que avança com ha d'avançar. Hi ha entesa entre els diferents partits. A partir d'aquest primer any és quan s'han de veure les accions i les obres que són les coses més visibles. S'ha de veure la feina que hem fet. El primer any és per preparar una mica i per posar-se en marxa.

En plena temporada turística... Quina valoració s'està fent fins ara?

"A Turisme tenim una empresa que facilita informació a través de les antenes de telefonia mòbil, tenim informació real del volum de gent i de com s'està bellugant la gent"

El que podem dir és que, fins a finals de juny –fins on tenim dades– està sent una temporada correcta. El maig-juny van ser dos bons mesos turísticament parlant per a establiments d'allotjament i també per a la dinàmica a nivell de comerç i restauració. Esperem que segueixi així els mesos que ens queden d'estiu. 

Sempre diem que treballem per la desestacionalització. I això és el que hem d'anar veient, si els mesos de pretemporada i de posttemporada són una mica més contundents que en anys anteriors; si és així estarem aconseguint el que volem. A finals d'estiu podrem tenir més dades i informació més concreta. A Turisme tenim una empresa que facilita informació a través de les antenes de telefonia mòbil, tenim informació real del volum de gent i de com s'està bellugant la gent.

Aquestes eines de medició del volum de gent tenen a veure amb l'impuls de les Destinacions de Turisme Intel·ligent (DTI)?

Sí, exacte. L'any 2020 vam manifestar la voluntat d'adherir-nos a la xarxa DTI i enguany hem impulsat la diagnosi per poder ser municipi intel·ligent. Volem treballar en aquesta línia i en la manera de planificar el futur i marcar estratègies. Ens dona molta informació tota la gestió de dades. Per exemple, ens ha de permetre que la pàgina web de Turisme no només sigui una web d'informació turística sigui una web transparent, amb dades reals... Un altre projecte important seran els tòtems informatius.

A Cambrils segueix primant el turisme de sol i platja? S'està aconseguint la desestacionalització de la temporada turística?

El producte de Cambrils és sol i platja però també tenim la gastronomia i això ens ajuda a desestacionalitzar. I l'altre producte estrella que ens ajuda a desestacionalitzar és l'esport. Tenim la sort que ens fa molt bon temps per poder fer esport a l'aire lliure, a les platges i al carrer i també disposem d'instal·lacions esportives. En aquesta línia, totes aquelles accions que tenim fora de temporada –abril-maig-juny-setembre-octubre– ens ajuden molt. Properament hi haurà novetats.

Em comentava la gastronomia com a punt fort del ventall de possibilitats que ofereix Cambrils...

Sí, les jornades gastronòmiques les organitzem juntament amb el departament de Promoció Econòmica. Enguany, hem impulsat tres activitats noves dins del calendari. Va caure la Ruta de la Tapa –per decisió dels propis empresaris– però es va introduir el Tastum i ha funcionat molt bé. El Romesco Food&Drinks també va ser un èxit per ser el primer any; els empresaris van estar contents i el format també va agradar. I l’altra novetat, és Cambrils amb Gust de Mar (prevista per al mes de novembre), que és la jornada que ens queda per a finals d’any amb els peixets d’aquí de Cambrils.

Teníem molt clar que des de Turisme i Promoció Econòmica havíem de treballar molt de la mà en el tema de la gastronomia i, evidentment, també de la mà del sector.  Per això vam impulsar les “Converses d’esmorzar” per parlar amb el nostre interlocutor que és l’Associació d’Hostaleria, però també amb d'altres empresaris.

"Tenim damunt de la taula estudiar la possibilitat de pensar en dutxes/rentapeus amb aigua reutilitzada de la mar"

Les platges són la imatge de Cambrils. Enguany hem tingut la controvèrsia de la retirada de les dutxes i dels rentapeus. Teniu previst recuperar-les de cara a l'any vinent si es reverteix el tema de la sequera o es mantindrà aquesta decisió?

Vam prendre aquesta decisió i puc dir que hi ha persones i col·lectius que ho han entès més i d’altres que no ho van entès tant. Hem d’acabar de valorar, a finals d’estiu, quin és el pols de tot plegat.

Sí és cert que tenim damunt de la taula estudiar la possibilitat de pensar en dutxes/rentapeus amb aigua reutilitzada de la mar. Tècnicament s’està estudiant, però és un tema que tenim sobre la taula per valorar si podem trobar una solució per no haver de gastar aigua potable i que a l’hora fos d’ús correcte. En tot cas, això seria per a l’estiu vinent. També hi podria haver alguna altra idea sobre la taula, però el que preteníem amb aquesta mesura aquest estiu era conscienciar de la importància i el valor que té l’aigua. Sabem que no arreglarem el món des de Cambrils però entenem que tots els passos són importants i més quan parlem de turisme sostenible.

Potser ara la situació (de sequera) no és com la que teníem uns mesos enrere, però enteníem que està bé per conscienciar a l’usuari de les platges, tant si és cambrilenc com aquell turista que ens visita.

I parlant de platges... Cada any s'ha de fer la corresponent reposició de sorra perquè els temporals s'engoleixen les platges.

Sí, cada any s'ha de fer una resposició de sorres. Enguany hi ha hagut una molt bona entesa amb el Ministeri. Per exemple, a la platja del Cap de Sant Pere ja s'havia fet i un temporal ens va prendre tota la sorra aportada. Es va haver de tornar a fer la reposició i també vam insistir molt en la zona de Ponent.

És un cavall de batalla?

És un replantejament, igual que quan parlem de l'aigua. El tema de renaturalitzar les platges és un tema important que vull posar damunt de la taula aquest mandat. Amb el Ministeri ja hi ha un projecte important, sobretot a Ponent. S'està fent des de Serveis Generals i Urbanisme.

Dins de la regidoria d'Esports hi ha inversions previstes. Una de les principals és el projecte del nou pavelló.

Ja vam dir que en aquest mandat teníem el compromís de construir aquest nou pavelló tan necessari. En aquests moments s'està tramitant, a nivell intern, la fase de licitació del concurs d'arquitectura. Estem sobre el calendari previst. Tan aviat com estigui, potser al setembre, ja sortirà a licitació. Paral·lelament s'està avançant en informes urbanístics. Hi hem posat fil a l'agulla.

"S'està treballant en el disseny del projecte i les necessitats s'han marcat des del departament d'Esports recollint, evidentment, les propostes de les entitats en una consulta prèvia que ja s'havia fet anteriorment"

L'anterior govern municipal parlava d'un pavelló lleuger. Com serà el futur pavelló? Què contindrà?

El que s'entén per un pavelló lleuger, tècnicament, és un pavelló que no està completament i hermèticament tancat. Això es descarta. Evidentment, es busca que l'equipament tingui una bona ventilació però no serà un pavelló lleuger. A Reus, per exemple, hi ha diferents pavellons lleugers que estan a les escoles. S'està treballant en el disseny del projecte i les necessitats s'han marcat des del departament d'Esports recollint, evidentment, les propostes de les entitats en una consulta prèvia que ja s'havia fet anteriorment.

El pavelló contindrà dues pistes –es podran jugar partits de forma simultània–, una sala per al tennis taula, una cafeteria i un centre d'interpretació de la bicicleta.

Un cop hi hagi la instal·lació ja definida, començarem a treballar en la distribució i reubicació dels diferents equipaments municipals. Veure les necessitats reals de cada club. Per això, hem començat a fer l'estudi del sistema esportiu de Cambrils que són unes enquestes individualitzades a cada club.

Quina calendarització hi ha prevista per a la construcció del nou pavelló?
Començar el 2026 per acabar el 2027.

La falta d'espai es la principal demanda de les entitats?

Les entitats sí, sobretot a l'hora dels entrenaments i aquest any també a l'hora de competir. Per primer any, ens hem trobat que hem hagut d'obrir els pavellons els diumenges a la tarda perquè no hi caben tots els partits els caps de setmana.

Per sort, tenim moltes entitats esportives, que en són un total de 46. La més nombrosa és el Cambrils Unió i, en segon lloc, el Club Bàsquet Cambrils.
I amb el nou pavelló també és important el tema de la descentralització. Tenim clar que a la Zona Esportiva Nord –un cop estigui urbanitzada tota la part d'habitatges del final del Pinaret, la futura estació d'autobusos, el TramCamp...– doncs ubicar un pavelló (com havia anunciat el govern pavelló) ens semblava que era una sobresaturació de l'espai.
La nova ubicació és al costat d'un institut (l'institut La Mar de la Frau), davant d'una escola (Guillem Fortuny) i amb un pol de població molt important. També preveient que el TramCamp arribarà a l'estació, la carpa esportiva haurà de marxar d'allí i la ubicació que el govern pensa seria al costat del Centre Cívic de Vilafortuny i, per tant, tornaríem a fer un altre nucli esportiu.

"En els dos propers anys tindrem unes reformes importants als pavellons i a la zona esportiva nord"

També hi ha previst un bloc d'inversions a la Zona esportiva Nord i al Palau Municipal d'Esports.

Pel que fa a la Zona Esportiva Nord vam rebre una subvenció de 605.000 euros del Consejo Superior de Deportes de l'Estat. Quan et presentes a una subvenció ho fas amb una idea esquemàtica i després tens un termini de temps per presentar el projecte definitiu perquè ho validin. Estem acaban de definir aquesta part. Ara ja sabem els diners que ens donen i estem allargant perquè ens entrin com més coses possibles. A la pista d'atletisme hi haurà la remodelació dels vestidors i la graderia també es contempla. També es farà la remodelació de la il·luminació. Serà un projecte amb un import 1,1 milions d'euros.

Per al Palau Municipal d'Esports tenim diverses subvencions rebudes. Una de 100.000 euros per part de la Diputació de Tarragona per dur a terme un projecte d'arranjament de goteres; una altra dels Fons Next Generation per inversió en plaques solars, etc. Es millorarà el pavelló i tot plegat es complementarà amb la remodelació de l'antiga cafeteria. Les entitats ens demanaven una sala de reunions i es condicionarà aquesta sala en els propers mesos.

En els dos propers anys tindrem unes reformes importants als pavellons i a la zona nord. Tenim molta feina real a fer.

Quins equipaments creu que li falten a Cambrils?

Si sumem Turisme i Esports tenim el ciclisme com a gran font per atraure esdeveniments. Per tant, tot el que estigui relacionat amb el món del ciclisme quant a instal·lacions pot ser bo. Al nou pavelló hi ha d'haver un punt d'interpretació del ciclisme i pensem que, en zones properes, es pot complementar amb algun equipament pensant en la bicicleta. Penso, per exemple, en un pump track –circuit– com el que recentment s'ha instal·lat a l'Hospitalet de l'Infant.

I, una segona piscina?
Una piscina estem parlant de molts diners. Si som realistes, segons les possibilitats econòmiques, i tal i com està la situació de l'aigua, doncs, diríem que no és dels estan a la llista. Volem ser realistes i responsables.

Camí Mendoza a l'interior de l'edifici consistorial (foto: Berta Ruiz)

 

Comenta aquest article