Entrevista
Ignasi Martí: «Som una associació de veïns, hem de defensar els interessos dels que vivim aquí tot l'any»
El president de l'Associació de Veïns El Portal reflexiona sobre l'evolució del Barri Antic quan es compleixen trenta anys de la fundació de l'entitat i de la recuperació de les festes del barri que se celebren aquest cap de setmana
Aquest cap de setmana se celebren unes noves festes del Barri Antic, però no unes qualssevol. Serà la trentena vegada consecutiva que els carrers més longeus del nostre municipi s'engalanin en un acte d'agermanament veïnal. Les festes, tot i que tenen una gènesi encara més antiga, van recuperar-se amb la fundació de l'Associació de Veïns El Portal, l'any 1994. L'Ignasi Martí n'és soci des dels inicis i el seu president des de fa 12 anys.
Per què es va fundar l'AV El Portal?
Me'n recordo perfectament de l'ambient d'expectació que es va crear a la primera assemblea que es va fer a la Cripta de l'Ermita l'any 1994. Aquesta associació de veïns era molt esperada. El barri, als anys 90, era molt diferent del que hi ha actualment i hi havia la sensació que es perdia pistonada. Per això s'havia de fer aquesta associació.
Com era el barri ara fa trenta anys?
El Barri Antic havia patit un grau de degradació durant els anys 70 i 80, quan la gent autòctona havia marxat al barri de l'Eixample. Havien quedat cases buides i hi vivien sectors socials marginals i gent gran. Això canvia a partir dels 80, quan hi ha les primeres rehabilitacions. Els nets tornen a les cases dels avis i aposten pel barri. Alguns d'aquests pioners van ser impulsors de l'associació de veïns. El barri, però, tenia pendent uns plans de millora, tot i que ja se n'havien fet tres. Als anys 90 hi havia una unanimitat de totes les forces representades a l'Ajuntament per intervenir al Barri Antic i tenir-ne cura. Trenta anys després, sembla que no es vulgui donar aquesta continuïtat.
En aquell moment hi havia més implicació en l'àmbit de l'associacionisme veïnal?
Hi ha hagut un canvi a Cambrils i a la societat. Als anys 90 feies una campanya per escombrar els carrers per reivindicar una millor neteja del barri i hi participaven cinquanta persones. Si la fessis ara no tindries tanta participació, perquè estem en una societat individualista i consumista. El món associatiu veïnal va a contracorrent. Nosaltres reivindiquem, per exemple, que hi hagi comerç de barri, que és el que li dona vida.
«Quan hi ha eleccions tots els partits volen reunir-se amb nosaltres, però, durant els quatre anys següents, les entitats veïnals han de continuar picant pedra»
En què beneficia al ciutadà que hi hagi una associació de veïns?
El món associatiu veïnal és l'entramat bàsic d'una societat democràtica. Amb la Transició, el món associatiu veïnal va ser punta de llança de molts canvis que reclamaven serveis de neteja, d'aigua, de llum... En el sistema actual de la partitocràcia, però el món associatiu està aïllat. Quan hi ha eleccions se'ns reclama i tots els partits volen reunir-se amb nosaltres, però, durant els quatre anys següents, totes les entitats veïnals han de continuar picant pedra en unes batalles que són molt dures i pesades. Al final aconsegueixes coses, però amb molta suor. Les administracions són molt lentes i els mateixos polítics se n'adonen. A Cambrils han canviat els colors polítics i els problemes es mantenen. És dur, però no hi ha una alternativa possible a unes entitats potents, que estiguin presents als mitjans i als carrers, fent coses tan senzilles i, a la vegada, poderoses com fer una festa al carrer.
Com van néixer les Festes del Barri Antic?
Al Barri Antic, fins a mitjan del segle XX, es feien les Festes de Barris. En plural perquè es feia una festa a cada carrer i plaça. Això demostra l'activisme veïnal fantàstic que hi havia a Cambrils des de principis del segle XX i, sobretot, durant els anys 30. Evidentment, això es feia sense ajudes de les administracions. A partir del 1994, quan neix l'AV El Portal, es decideix recuperar les festes. Abans es feien per la vuitada de Corpus, a finals de juny, però es va optar per fer-les al mes d'agost per no coincidir amb les festes de l'Eixample, que s'havien recuperat l'any 1979.
Quins són els actes estrella?
No tenim actes estrella perquè no tenim pressupost estrella. Ho organitzem només amb els diners de les quotes dels socis –10 euros anuals–, que no dona per fer grans esdeveniments.
El sopar és, segurament, l'acte més important.
Hi ha noves generacions que busquen aquests actes senzills, propers i autòctons. Canvien els temps, però, per què no fer activitats lúdiques que siguin igual que les d'abans?
Una altra activitat típica és el ball del fanalet.
És el moment, al cim de la nit, en el qual pots veure tota la plaça de la Vila amb els fanalets movent-se. Vam quedar gratament sorpresos el primer any que vam fer-ho. La gent ho espera d'un any per l'altre.
«Hi ha hagut pujades i baixades de públic al llarg dels anys, però, ara mateix, hi pots trobar gent de diverses edats»
Hi participa gent de totes les edats a les festes?
Sí. És molt important el component intergeneracional que tenen unes festes com aquestes. Hi ha hagut pujades i baixades de públic al llarg dels anys, però, ara mateix, tu pots trobar gent de diverses edats. La gent gran de tota la vida del barri, la canalla, els joves –que sempre costa que estiguin en actes–, el nou veí que ha arribat enguany, el que va venir l'any passat, els que han nascut al barri, els que tenen una botiga de tota la vida... Aquest és l'atractiu.
Parlem de com es troba al barri actualment. Comencem per les coses positives. Què és per tu el millor del Barri Antic?
El valor patrimonial que té. Aquests carrers, amb aquestes característiques, les cases, les façanes... Hi ha tants detalls pels carrers! Aquest atractiu no el té cap altre barri. No és que sigui millor ni pitjor, és el nostre barri.
Una reclamació que fèieu i sí que ha estat escoltada és la recuperació de la Música als Balcons.
En fem una valoració positiva. És una iniciativa que combina patrimoni, cultura, veïnatge.
De què es queixa més el veí del Barri Antic ara mateix?
Temes de manteniment, com passa a molts altres barris de Cambrils. Neteja, arranjament de llambordes... El tema estrella ara són els fanals. Pels volts de la pandèmia es va fer un canvi de bombetes per ficar unes que feien més llum i pensàvem que es ficarien també en els fanals singulars del Barri Antic, però resulta que els portabombetes són diferents. Fa quatre anys que insistim que es canviïn aquestes bombetes. Ens diuen que sí, però és que no. Afecta la lluminositat del carrer i, en conseqüència, a temes de seguretat.
Aquest any, la Generalitat no ha convocat el Pla de Barris al qual l'Ajuntament tenia previst presentar-se. Què implica això?
Que perpetuem la manca d'una intervenció integral al Barri Antic. A banda del manteniment, cal invertir en una visió integral del barri. Fa anys que demanem unes ordenances pròpies per facilitar el comerç al Barri Antic. No són inversions, és voluntat política.
Una nova realitat que us afecta és la dels pisos turístics.
No són nous, ja fa molts anys que n'hi ha. Es generen problemàtiques, com la de l'any 2019 quan vam fer una consulta per saber si el veïnat volia que les campanes de l'església toquessin o no. Això va venir provocat perquè un propietari d'una casa turística havia rebut comentaris negatius a Tripadvisor perquè les campanes sonaven a la nit. Ens hem de quedar de braços plegats davant una intervenció d'aquest tipus? Vam considerar que ens havíem de fer valdre. Nosaltres sempre hem estat uns defensors del turisme al barri, però el fet que hi hagi diferents edificis turístics previstos, ens preocupa. El que demanem és que les administracions tinguin voluntat política de regular els pisos turístics com passa a altres municipis. Som una associació de veïns, hem de defensar els interessos dels que hi vivim aquí tot l'any.