Cultura

Festival Internacional de Música

La gresca de les Balkan Paradise Orchestra dona el tret de sortida al Festival Internacional de Música (conté galeria fotogràfica)

El festival arriba a la seva 49a edició amb un canvi de format que ha portat el seu concert inaugural al Port i l'ha fet obert a tots els públics

Per Andreu Dalmau

Les Balkan Paradise Orquestra a l'escenari del Festival Internacional de Música, ahir a la nit
Les Balkan Paradise Orquestra a l'escenari del Festival Internacional de Música, ahir a la nit | Lluís Rovira i Barenys

La gresca de les Balkan Paradise Orchestra va encetar la 49a edició del Festival Internacional de Música de Cambrils. Una edició de canvi i transició cap a un nou model que, en el primer concert, ja es va fer evident en diferents aspectes. L'espai triat per l'espectacle va ser el passeig de Miramar, a l'altura del Club Nàutic, l'accés era gratuït i les artistes no tenen res a veure amb els dels cartells d'anys anteriors.

Multitud de turistes ja esperaven davant l'escenari, segurament sense saber què s'hi estava coent, però amb ganes d'escoltar una mica de música. Passades les 22 hores, la Balakan Paradise Orchestra –tal com es va anunciar, recentment arribades de Nova York, on han actuat en el marc del festival SummerStage– van sortir a la palestra amb la seva proposta original, festiva i feminista per bandera: el seu nou disc Nèctar. Deu noies donen vida a aquest conjunt instrumental de vent que, a partir de la influència de les músiques balcàniques, creen un directe animat i reivindicatiu. “Obriu el cor, obriu la ment, estem aquí per passar un gran moment”, exclamava una de les integrants per iniciar el concert.

Dues trompetes, dues tubes, dos clarinets, una trompa, un trombó, bateria i percussió. Sembla complicat que aquest desplegament instrumental pugui sonar empastat, però les barcelonines ho aconsegueixen. A més, completant l'espectacle amb unes coreografies que convidaven a moure el cos i que el públic es va fer seves en molts moments. Tot i que el gruix del repertori era sense veu, en algunes cançons, les membres del grup van agafar el micròfon per cantar. Les lletres, sempre de caire feminista, eren acompanyades per tot el conjunt amb una harmonia igual que la que demostraven amb els instruments.

L'entrega de les artistes i la intensa xafogor que es va viure durant tot el concert va provocar que la temperatura fos incòmoda en determinats moments. Les músiques van fer referència a la calor des de l'escenari, però això no va deslluir un concert inaugural que va durar poc més d'hora i mitja. Segons l'Ajuntament, el concert inaugural va aplegar més de 2.000 persones entre cambrilencs i visitants.

El festival continua aquesta tarda amb les actuacions gratuïtes de Suasi a les 20.30h i a les 22 h a la Plaça del Pòsit i demà amb el flamenc de La Prenda Roja al Parc del Nou Cambrils a partir de les 22h.