Informació general

Personal

L'oposició critica amb contundència que es faci «una modificació a mida» del càrrec de Cap de Gabinet

El govern municipal prepara el relleu de la persona que ocupa aquesta posició i, tot i que encara no se n'ha fet públic el nom, serà ocupat per una persona que figurava a la darrera llista electoral del PSC

Per Berta Ruiz

Membres de l'equip de govern durant el ple del passat divendres
Membres de l'equip de govern durant el ple del passat divendres | Berta Ruiz

Ahir al matí es va celebrar un plenari extraordinari i urgent. Una urgència que no va ser acceptada i que va ser criticada amb contundència per l'oposició. Els dos punts principals de l'ordre del dia feien referència a qüestions de Personal. Un dels punts que va centrar bona part de la sessió va ser la modificació de la fitxa 29 de la RLT que és la que correspon a la figura de Cap de Gabinet, amb la corresponent modificació de la plantilla de l'Ajuntament de Cambrils.

Tot i que encara no s'ha fet públic el seu nom, aquesta figura serà ocupada per una persona que estava a la llista electoral del PSC

La regidora d'Organització, Gemma Balanyà, va ser l'encarregada de fer l'explicació pertinent. Segons va exposar, "l'Ajuntament té una Relació dels Llocs de Treball (RLT) de l'any 2019, la qual conté les fitxes amb les característiques i els requisits de cada lloc de treball, les funcions de la persona que l'ocupa, les característiques per ocupar-lo, les retribucions, etc. La RLT és un instrument viu i totes aquestes fitxes es poden modificar. Es poden modificar quan per a un lloc es canvien les funcions descrites, quan es canvien els requisits per ocupar-lo o per exemple les condicions d'accés".

Gemma Balanyà: "Eliminem de la fitxa actual la titulació exigida i una relació de mèrits i formació complementària"

Tal com va indicar, "les fitxes del personal eventual o càrrecs de confiança es poden incloure o no dins d'una RLT. En el cas de l'Ajuntament de Cambrils les tenim incloses. Aquestes fitxes determinen uns llocs de treball especials donat que són temporals i són potestat del govern i sobretot, d'Alcaldia, la seva elecció. Es nomenen i es cessen igual que l'alcalde i són personal de confiança d'aquest. Les retribucions es mantenen igual. Actualment, la fitxa 29 de Cap de Gabinet estava plantejada de la mateixa manera que una fitxa de personal laboral amb una titulació, uns requisits i unes funcions. Tenint en compte que l'elecció de personal eventual (càrrec de confiança) és potestat d'Alcaldia i ha de ser aquesta qui ha de valorar quines condicions ha de tenir la persona escollida, avui portem al plenari, la modificació d'aquesta fitxa, per deixar-la només amb l'apartat de funcions generals, donat que no és necessari detallar la resta de requisits i, per tant, eliminem de la fitxa actual la titulació exigida i una relació de mèrits i formació complementària. Aquest tràmit compta amb els informes favorables dels tècnics".

Isabel Segarra (VOX): "Baixa el nivell d'exigència a 0 i evidencia el desig d'aquest ajuntament de nomenar a dit a la persona per aquest lloc"

En el torn de l'oposició, la portaveu de VOX, Isabel Segarra, va criticar aquesta decisió: "no és convenient eliminar qualsevol requeriment de formació i professionalitat ja que posa en dubte la capacitat per a desenvolupar la seva feina i disminueix l'exigència; s'eliminen els mèrits i la titulació, la formació reglada, la formació complementària i l'experiència, només se li exigeix el coneixement del català. Queda totalment a la discrecionalitat de l'alcalde. Què aporta a l'Ajuntament canviar la fitxa 29? No se li exigeix res. Baixa el nivell d'exigència a 0 i evidencia el desig d'aquest ajuntament de nomenar a dit a la persona per aquest lloc". 

David Chatelain (PP): "Segons la RLT podríem tenir un Cap de Gabinet d'Amazon però el tindrem d'Aliexpress"

En una mateixa línia molt crítica es va expressar el regidor del PP, David Chatelain. Tal com va explicar, "si bé és cert que el personal eventual té unes característiques especials, el que ens trobem avui és amb un punt que pretén descafeïnar l'accés a la figura de Cap de Gabinet. Segons la RLT podríem tenir un Cap de Gabinet d'Amazon però el tindrem d'Aliexpress. La RLT és un desastre sense pal·liatius i comença a ser modificada, de forma urgent quan afecta a uns i sense data quan afecta a uns altres generant més greuges comparatius i provocant el pitjor clima laboral que es coneix en aquest ajuntament. Una RLT que la regidora ha posat damunt de la taula sense haver contestat encara a més d'un centenar d'al·legacions que dormen en un calaix obligat i que només se li treu la pols quan juga a favor dels interessos del govern. Per què s'aplica en uns casos i ens altres no? Potser hi ha gent que els hi cau millor i altres pitjor? Per què es va a tota pressa en alguns casos, fins i tot, forçant plens urgents i en altres es juga a dilatar amb el resultat de la fugida de talent?".

"En aquesta fitxa s'obre la possibilitat de contractar a algú sense titulació i sense experiència amb l'única condició de ser amiguet de l'alcalde"

El regidor popular va seguir criticant amb contundència que, "en aquesta fitxa s'obre la possibilitat de contractar a algú sense titulació i sense experiència amb l'única condició de ser amiguet de l'alcalde". Pel que fa a les funcions que se li atribueixen a aquesta figura, Chatelain va apuntar que "semblen un acudit de mal gust": "coordinar l'elaboració del pressupost; coordinar projectes transversals de l'Ajuntament en el seu àmbit de coneixement (i si el seu coneixement és nul?); elaborar ordenances i reglaments (sense anestèsia); dur a terme la comunicació de premsa i comunicació (per a què tenir algú amb experiència?). A algú li pot estranyar aquesta baixada de nivell, entenem que és per equilibrar el nivell entre l'equip de govern i el Cap de Gabinet. És la política del tot s'hi val".

Oliver Klein (NMC): "Anar en una llista electoral i intentar compensar amb algun altre càrrec no és una política seriosa"

Per la seva part, el portaveu de l'NMC, Oliver Klein, també va carregar amb contundència: "vam vestir una plaça de la millor manera possible, però tot i que sembla que es pot fer un vestit a mida, la persona que es contracti anirà nueta perquè no té ni un sol requisit a banda d'un coneixement bàsic del català, només faltaria. Una fitxa ben vestida amb requisits professionals, acadèmics, experiència i de mèrits acumulats en el temps, tot això s'ha esborrat. Anar en una llista electoral i intentar compensar amb algun altre càrrec no és una política seriosa. És un mal precedent. Cambrils va a menys. Si les exigències a les persones que han de ser una figura capdal de l'acció de govern són persones que no tenen una acreditada solvència ni professional ni acadèmica, no funciona".

"Baixem els requisits i només queda el fet d'assistir directament l'alcalde com un bufó, un patge reial que l'acompanyi als llocs..."

En aquest punt, Klein va preguntar: "què en pensen els altres socis del govern? Aquesta persona és d'una llista electoral concreta, del PSC, i col·loca a un dels seus a canvi de devaluar la capacitat organitzativa de l'Ajuntament. Incentivant que tot val, qualsevol val per treballar a l'Ajuntament? Perquè és amiguet, simpatitzant... Baixem els requisits i només queda el fet d'assistir directament l'alcalde com un bufó, un patge reial que l'acompanyi als llocs... una persona que li serveixi per acompanyar, per passejar, perquè no se senti sol.. Això no és un cap de gabinet d'alcaldia. Sembla una agència de col·locació".

Davant les crítiques de l'oposició, la regidora d'Organització, Gemma Balanyà, va recordar-li a la regidora Segarra "que un càrrec de confiança sempre es posa amb el dit i, per tant, és amb discrecionalitat".

En resposta al regidor Chatelain, Balanyà va dir: "per què comencem amb uns i no amb uns altres. Només dir que aquest govern creu en la RLT. Estem treballant amb diferents departaments per fer modificacions, avui portem unes però seguim treballant en altres".

Gemma Balanyà: "Vostè (a Klein) es va trobar la fitxa, no la va crear i se la va passar pel forro per nomenar el seu cap de gabinet"

Finalment, davant les crítiques del portaveu de l'NMC, la regidora també es va mostrar contundent: "vostè es va trobar la fitxa, no la va crear i se la va passar pel forro per nomenar el seu cap de gabinet. Dir que el personal eventual/càrrec de confiança no pot realitzar funcions tècniques, no sé si no els hi queda clar... Per tant, no té una afectació per a l'organització. L'anterior càrrec que tenien vostès signava informes tècnics i realitzava funcions de funcionaris de personal laboral".

La regidora va seguir dient que "algunes explicacions són d'un cinisme descarat: els recordo que al ple extraordinari del 19/10/21, data en la qual l'anterior govern format per NMC, PSC, PP i Cs va aprovar i votar a favor com a cap del Gabinet d'alcaldia a Josep Maria Bonet sense complir amb els requisits establerts a la RLT perquè no disposava de la titulació mínima exigida per ocupar el lloc. Aleshores no es van molestar ni en modificar la fitxa, nosaltres com a mínim la modifiquem. Els llegeixo declaracions textuals d'aquella sessió plenària: 'el personal eventual és el govern qui l'escull, és potestat d'alcaldia i del govern i ho tirarem endavant; hi ha confiança en aquesta persona, tot s'ha fet conforme la llei, res més a dir'. Home, doncs se'ls veu una mica el llautó".

Comenta aquest article