Societat

Medi Ambient

Alba Jimeno: «Una praderia de posidònia alberga vida, si té molta salut tindrà més varietat de peixos»

La doctora en Biologia Marina i bussejadora científica està fent un mostreig de la reserva de la platja del Cavet

Per Cristina Sierra

La doctora Alba Jimeno durant la seva xerrada a la Torre del Port
La doctora Alba Jimeno durant la seva xerrada a la Torre del Port | Cristina Sierra

La Torre del Port va acollir, ahir a la tarda, la xerrada Les praderies de posidònia del Cavet i Cala d’Oques, a càrrec d’Alba Jimeno Romero. La doctora en Biologia Marina i bussejadora científica fa prop d’un any que està fent un mostreig de la reserva de la platja del Cavet amb l’objectiu de conèixer el seu funcionament.

En aquest acte, organitzat per Glups Diving Center i el Cambrils Club Natació -i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Cambrils, del Museu d’Història de Cambrils i de la URV-, Jimeno va explicar els primers resultats d’aquest estudi que vol posar en valor la funció de les praderies de posidònia per protegir les platges.

La doctora en Biologia Marina va exposar que per fer el mostreig es va emprar la ciència ciutadana que, com va descriure, consisteix a comptar amb gent que coneix bé l’entorn natural en aquells casos on no és possible tenir el nombre necessari d’investigadors. D’aquesta manera, els biòlegs impliquen a aquelles persones, com els nedadors del club cambrilenc o de Glups Diving, per poder dur a terme l’estudi. 

La doctora en Biologia Marina durant la seva xerrada a la Torre del Port

La posidònia, una zona molt rica

La ponent va fer èmfasi a conscienciar a la gent de no llençar residus a les platges per no contaminar el mar i garantir el benestar de les praderies de posidònia, que són  aquestes praderies que són molt riques i acullen una gran diversitat d’espècies marines.

Per garantir la seva preservació, des de Glups Diving es van convertie en Eco Dive Center dins l’organització Padi Aware Fundation, que va apadrinar un lloc de busseig, en aquest cas, les praderies de posidònia de la platja del Cavet de Cambrils i de Cala d’Oques de l’Hospitalet de l’Infant. 

Jimeno va detallar com feien aquest mostreig, primer fixant-se en la cobertura de les praderies, després estudiant la densitat i finalment mirant la llargada de les fulles amb un metre. “Una praderia de posidònia alberga vida, si té molta salut tindrà més varietat de peixos”, va afirmar la biòloga, que també va afegir que s’estava analitzant la varietat de peixos que hi ha en aquesta reserva, de la que va dir que era molt gran i que és expansible. 

En aquesta xerrada també hi va ser present el Dr. Jaume Folch López, instructor de busseig 2E-FECDAS i investigador del grup de recerca TecnATox-URV del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV, que ara fa quatre anys va engegar un projecte per estudiar les praderies gràcies a l’acord entre l’Ajuntament de Cambrils i la universitat. 

Alba Jimeno va ensenyar com fan l'estudi de les praderies de posidònia

 

Comenta aquest article