Cultura

Festival Internacional de Música de Cambrils

Flamenc i jazz s’abracen en el concert de Barencia a la Torre del Llimó

El quartet va oferir una interpretació plena de caràcter i expressivitat en el cinquè concert del 49à Festival Internacional de Música de Cambrils

Per Andreu Dalmau

La 'bailaora' Karen Lugo va ser la gran protagonista del concert
La 'bailaora' Karen Lugo va ser la gran protagonista del concert | Andreu Dalmau

El Festival Internacional de Música de Cambrils es va acomiadar de la Torre del Llimó ahir en el concert de Barencia. Aquest grup, format per artistes catalans, italians i mexicans no va deixar indiferent ningú amb la seva fusió de jazz i flamenc. La bailaora Karen Lugo va atraure tots els focus, però els tres músics que l’acompanyaven van construir una atmosfera ideal perquè pogués brillar.

Barencia és una ciutat imaginària, a mig camí entre la Barcelona natal del pianista Xavi Torres i la Florència on nasqueren el contrabaixista Michelangelo Scandroglio i el percussionista Bernardo Guerra. A aquesta unió mediterrània s’hi ha sumat la mexicana Karen Lugo i el seu flamenc contemporani. La bailaora va entrar a l’escenari després de la primera cançó, que havia obert una finestra a través de la qual es podia veure tot un univers. El fràgil silenci que els músics van deixar en l’aire es va mantenir junt amb l’expectació dels assistents.

El taconeig de la ballarina, ple de caràcter, així com l’expressivitat dels seus moviments sobre l’escenari, van copsar l’atenció des de l’inici fins al final del concert. Els passos, primer gairebé tribals, introduïen l’audiència en un món desconegut, que poc a poc van anar descobrint. En els temes inicials, la dansa i la música evocaven una lluita visceral representada per Lugo, que poc a poc va anar fent els seus moviments més amples i flexibles, com si s’hagués alliberat d’un esperit maligne. En els darrers temes, ja amb colors més alegres i una música menys agressiva, la bailaora semblava haver completat una metamorfosis.

Xavi Torres i Karen Lugo durant el concert (Foto: Andreu Dalmau)

 

Les cançons amb Lugo com a protagonista es van anar intercalant amb temes que els trio tocava en solitari. “Havíem coincidit tots en altres projectes, però el Michelangelo va proposar que treballéssim junts en alguna cosa interdisciplinar”, va explicar Torres, que exercia d’amfitrió. Tot i que, com van explicar, els músics han tingut pocs assajos per adaptar-se els uns als altres, la seva complicitat es va fer evident al llarg de tot el concert. La del pianista i la bailaora també va semblar ser una connexió especial, tal com van demostrar interpretant, tots dos, el tema Para Karen, obra de Torres. Scandroglio i Guerra no van poder fer més que contemplar i gaudir des de dalt de l’escenari com uns espectadors més. Després d’un llarg aplaudiment per part del públic, el quartat va tornar a pujar a l’escenari per interpretar un darrer tema que va tacar el concert després de poc més d’una hora.

El Festival Internacional de Música de Cambrils continua avui a les 22 hores al Parc del Pescador amb el concert de Las Karamba. Demà serà el torn, al mateix escenari, d’Andrea Motis.

Comenta aquest article