Esports

Rem

Víctor Ortiz, Club Rem Cambrils: «Hem tingut dues ofertes de poblacions properes per anar allà, però hem dit que no»

Fundat l'any 2018, el club del qual Ortiz n'és president esdevé l'entitat de rem català amb més membres federats –288 fitxes– i es consolida com a referent d'aquest esport al país

Per Berta Ruiz

Imatge d'una tripulació del Club Rem Cambrils competint al riu Ebre
Imatge d'una tripulació del Club Rem Cambrils competint al riu Ebre

Aquest mes d'agost, el Club Rem Cambrils ha assolit la xifra històrica dels 300 socis. Fundat l'any 2018, el club cambrilenc esdevé l'entitat de rem català amb més membres federats –288 fitxes federatives afiliades a la Federació Catalana de Rem seguit del Club Rem Premià amb 170 fitxes– i es consolida com a referent d'aquest esport a Catalunya destacant pel seu treball amb els aficionats novells, la canalla de les escoles i la modalitat del rem de mar. El president del Club Rem Cambrils, Víctor Ortiz de Pinedo, ha fet balanç a revistacambrils.cat d'aquests 6 primers anys d'història del club.

"El club va néixer amb la idea de donar a conèixer aquest esport a tothom qui el vulgui practicar, des de la canalla fins a qualsevol persona que pugui pujar al bot. De fet, tenim gent de 75 o 76 anys que estan fent rem. És un esport molt complet i a més socialitzen perquè fan grups, es troben, fan trobades... Vam començar amb 70 socis aproximadament i a data d'avui som 306 socis. Hem tingut renovacions cada any del 70-75%. La gent va i ve, però hi ha una massa important que es manté. De no tenir res, avui disposem de dos grups: un d'aquests és el rem de llagut tradicional (3 llaguts català 1 mediterrani i un batel com a banc fix) i tenim 3 embarcacions de rem de mar. Aquesta és una modalitat que es fa en aigües obertes. Enguany aquest esport és preolímpic als Jocs Olímpics de París i serà olímpic a Los Ángeles 2028. Cada vegada hi ha més afició". El club cambrilenc ha apostat per aquesta modalitat, sent gairebé poioners a Catalunya.

"Hem buscat que sigui la canalla la que comenci a fer aquest esport pels valors que representa, pel tipus de competició que és. Ara tenim uns 40 xiquets i xiquetes a l'escola"

Gran part d'aquest gran creixement del club es deu a la seva tasca a les àrees de Novells i de l'Escola de Rem, promovent el rem entre tots els públics. Aquesta promoció inclou xerrades i batejos de rem a escoles, introduint aquest esport als més joves. "Hem buscat que sigui la canalla la que comenci a fer aquest esport pels valors que representa, pel tipus de competició que és. Ara tenim uns 40 xiquets i xiquetes a l'escola. Fa poc vam fer una jornada al col·legi Cardenal Vidal i Barraquer; vam donar a conèixer l'esport del rem amb una part teòrica, una part tècnica i una part pràctica amb els alumnes. Properament també tindrem converses amb la universitat perquè els joves puguin practicar aquest esport" ha comentat Ortiz.

A nivell social, el Club Rem Cambrils pren part en diferents actes com la recent processó en honor a la Mare de Déu del Carme, entre d'altres. "També estem associats amb el Banc de Sang i Teixits de Tarragona i fem crides als nostres socis quan es fan les campanyes de donació de sang i també tenim un acord amb l'Associació contra el Càncer del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre i, de fet, una quinzena de dones han pogut probar aquest esport que està molt recomanat pels oncòlegs" ha afegit el president del club. De fet, el Club Rem Cambrils té una forta empremta femenina, ja que el 60% dels seus integrants són dones. "Jo sempre dic que el rem és de les dones" ha afegit Víctor Ortiz.

Preocupació per la manca d'espai

Des de la junta directiva es valora molt positivament el creixement assolit i la trajectòria de l'entitat, però també manifesten una "certa preocupació" sobre com podran mantenir aquest creixement del nombre de socis, tenint en compte la manca d'espai disponible. El president del club ha explicat que, "ens hem de reunir per començar a parlar del futur del club a mig i llarg termini. Nosaltres aboguem per un major espai, però això té a veure amb la voluntat política que hi pugui haver entre l'Ajuntament, Ports de la Generalitat i l'altre club de rem local com són els Vogadors Vent d'Estrop. Per al bé de tots s'hauria de poder ampliar l'espai i tenir unes instal·lacions com cal dignificant aquest esport i equiparant-lo a la resta d'esports i entitats del municipi. Actualment, estem a la zona del Sorral on hi tenim dos contenidors per guardar el material; reclamem un espai per a tots. Tenim embaracions de fibra de carboni, que valen molts diners, i que són molt sensibles al sol. Un llagut costa entre uns 18-20.000 euros, mentre que una embarcació de rem de mar costa entre 10-12.000 euros. Tenim un material molt car que està sota del sol".

"Com a entitat tenim dret a un accés a l’aigua gratuït"

Víctor Ortiz de Pinedo ha comentat que, "com a entitat tenim dret a un accés a l’aigua gratuït. Només d'ocupació d'espai ens costa entre 12.000 i 13.000 euros l'any més l'assegurança de 1.200 euros/any. Som un club sense ànim de lucre i hem de buscar una solució. Això passa per asseure’s i plantejar un projecte. Sinó el nostre club no podrà créixer més. No tot és futbol, tot no és bàsquet… Les altres entitats de la ciutat tenen unes instal·lacions a cost 0. Ara mateix, la situació és un tant desesperant. Potser haurem d’emprendre accions com, per exemple, una recollida de signatures. Estem en un punt d’inflexió. És complicat no poder rebre més gent al club; és una pena limitar les persones per no tenir lloc per anar-hi. Nosaltres hem de sortir des del Port, sempre, no podem sortir des de la platja perquè això implica molts problemes de logística i també per la metereologia".

"El que queda clar és que nosaltres representem al Club Rem Cambrils; hem tingut 2 ofertes de dues poblacions molt properes per anar allà amb totes les instal·lacions que fessin falta. Hem dit que no; el nostre logo és la Torre del Port i el port de Cambrils. El nostre nom és Club Rem Cambrils i portem el nom de Cambrils arreu".

Foto de grup dels membres del Club Rem Cambrils que van participar a una regata a Vilanova aquest passat juny (foto: Cedida)

 

Comenta aquest article