Informació general

Protesta

«Volem cobrar!»: l'empresa que neteja les instal·lacions esportives no paga a les seves treballadores

La plantilla, formada per deu persones, es va concentrar, ahir, a les portes de l'Ajuntament per reclamar més pressió per part del consistori

Per Andreu Dalmau

Concentració a les portes de l'Ajuntament
Concentració a les portes de l'Ajuntament | Andreu Dalmau

“Volem cobrar!”, aquest era el crit que ressonava a les portes de l'Ajuntament ahir, a les 12.30 hores. Les emissàries eren les treballadores de la neteja de les instal·lacions esportives municipals, servei subcontractat amb l'empresa AEMA HISPÁNICA. Tal com explicaven en el transcurs de la manifestació, els endarreriments en el pagament de les nòmines han estat una constant en els darrers dos anys i, ara, s'ha vessat el got amb l'impagament de la paga extra del mes de juliol, de la paga de beneficis i el sou d'aquest mes.

Aquesta situació es ve donant des de l'inici del contracte, l'any 2022. El passat mes de juny, l'Ajuntament va prorrogar el contracte un any més just després de mediar entre empresa i treballadors perquè es paguessin les nòmines que hi havien pendents. Segons Yolanda Marin, secretària d'organització de Comissions Obreres, la pressió que va fer el consistori va servir, però no s'han buscat solucions perquè la situació no es repeteixi. “Estem a dia 12 i les treballadores encara no han cobrat”, explicava, “estem parlant d'uns 3.000 euros per persona entre la nòmina i les dues pagues”. Segons la regidora d'Esports, Camí Mendoza, els incompliments s'han produït “a partir de la renovació del contracte”.

La convocatòria a les portes del consistori va propiciar una reunió entre la desena d'empleats afectats, els representants sindicals, Mendoza i l'alcalde, Alfredo Clúa. Després d'uns 15 minuts, la regidora d'Esports va atendre els mitjans. “Estem fent tot el que podem dins del marc legal, estem al costat de les treballadores, vetllant perquè hi hagi un millor servei”, afirmava la responsable de l'àrea, “l'alcalde s'ha compromès a reforçar la pressió sobre l'empresa”.

Mendoza apunta que la rescissió de contracte és una opció sí l'empresa no compleix amb el contracte. Per la seva part, Martin no descarta anar a vaga: “seria molt trist, perquè els que acaben perdent són els treballadors. Nosaltres no volem això. Volem que els treballadors cobrin i que el servei segueixi, sigui amb aquesta o amb una altra empresa”.

Avui hi ha una nova trobada entre els treballadors i representants del consistori per tractar altres incompliments per part de l'empresa, com la manca d'implicació en el coneixement de les instal·lacions –Palau Municipal d'Esports, camps de futbol, pista d'atletisme i camp de tir– o la no cobertura de vacances amb substitucions.

Comenta aquest article