Informació general

Entrevista

Victorià Luque, president de la Fecam: «Cambrils està més brut que mai»

Els empresaris locals fan una valoració força negativa del primer any de govern de l'Ajuntament de Cambrils

Per Cristina Sierra

Victorià Luque, president de la Fecam
Victorià Luque, president de la Fecam | Cristina Sierra

Fa poc més d'un any, el president de la Federació d'Empresaris de Cambrils (Fecam); Victorià Luque, manifestava a revistacambrils.cat el que esperava del nou govern que estava a punt d'entrar al consistori. "El que desitgem és que hi hagi un govern fort, ferm i que sigui dialogant amb l'empresari i les empreses, que són les que aporten diners al municipi", assegurava.

Des de l'entitat, es fa una valoració negativa d'aquest primer any de mandat i es mostra molt crítica amb l'estat i la neteja dels carrers, així com amb la pujada d'impostos que es van aprovar per aquest exercici i les pròximes que s'aplicaran de cara al 2025.

Com valoren aquest primer any del govern de PSC, ERC, Junts i En Comú Podem?

En global, nefast. He de reconèixer que el que més aviat toquem des de la Fecam és el departament d'Urbanisme, que està treballant i ens atén sempre, això és cert. No els hi falten ganes de treballar, l'únic que els hi falten són cèntims. Tant de bo es pogués tirar endavant tots els projectes que volen fer. El regidor d'Urbanisme -Enric Daza- és una persona que només vol fer coses, això és important, que s'impliqui, i no qui dies passa anys empeny com fa una gran majoria. No podem fer un balanç positiu fins ara i crec que no el podrem fer en el termini d'aquest mandat.

En la conversa del juny de 2023 em va dir que volia que hi hagués un govern fort, ferm i que fos dialogant amb l'empresari, ho és?

No podem dir que no sigui dialogant perquè les vegades que hem anat a parlar amb ells ens han respost. També des de l'ALECC (Associació Local d'Empreses de Construcció de Cambrils) hem demanat que es facin uns canvis en la normativa referent a les alçades dels habitatges, perquè ara està en 2,55 metres lliures i les instal·lacions es fan pel sostre (aigua, llum, aires...) i això fa que es vagin reduint i que els pisos quedin molt petits. Sempre es pot pujar una miqueta l'alçada i pujar un metre més. Això no afecta en visibilitat ni en res i se soluciona aquest problema. Això ho vam entrar per escrit i ara han de contestar.

"No podem fer un balanç positiu fins ara i crec que no el podrem fer en el termini d'aquest mandat"

El govern s'ha reunit amb la FECAM?

Amb l'ALECC sí però amb la Fecam no. Però fem instàncies perquè ens han de contestar, sobretot pel tema de les dutxes i els rentapeus de les platges. No pot ser que aquí no hi hagi. Hi ha unes fonts que no són fonts, que són d'1,10 m i venen perfecte per rentar-te els peus, però no és una font per beure aigua, és una font dissimulada. Penso que hi ha problemes d'aigua a tot arreu, però aquí directament no en tenim. Crec que és un error no tenir rentapeus.

*Cal dir que aquesta entrevista es va fer uns dies abans que el consistori tornés a instal·lar aquest servei a les platges

Però aquest no és el problema més greu que hi ha, no?

No, clar que no, però nosaltres vivim del turisme i la gent s'està queixant molt. També es perd molta aigua per la xarxa i té pèrdues i no se soluciona. Aquest és un dels problemes menys greu perquè pots agafar un galleda i netejar-te la sorra, però crec que no és normal en una ciutat costanera que és de qualitat.

Vostè recuperaria els rentapeus?

Sí, les dutxes no cal perquè la majoria van als apartaments i es dutxen igual, però el rentapeus és per higiene. A l'Hospitalet en tenen uns que són millors que els d'aquí. Estan en una plataforma de formigó i té unes reixetes perquè l'aigua coli, així no hi ha fongs. I també penso que haurien de ser de pagament com els lavabos que, per cert, han d'estar nets i no ho estan.

Gent rentant-se els peus el passat divendres, a la platja del Regueral (Foto: Andreu Dalmau)

 

Com veuen des de la Fecam la neteja dels carrers?

Està fatal. El poble està brut, ple de cagarades... Hi ha molt d'incivisme. S'ha d'entendre que hi ha moments puntuals que els contenidors estan plens i que la persona que vol llençar la brossa hauria d'anar a un altre contenidor. Diria que Cambrils està més brut que mai, més abandonat que mai, no es vigila. S'hauria de procurar que la gent fos més cívica i mirar que hi hagi una bona neteja.

Què s'hauria de fer?

És clar que falten efectius. Els contenidors i voltant haurien d'estar nets com una patena. I també s'hauria de vigilar que la gent no deixi la brossa fora del contenidor. Se'ls hauria de denunciar.

I del manteniment dels carrers?

Fa molts anys que no es fa manteniment. El passeig de Ponent està molt deixat. La fusta s'infla i les arrels dels arbres ho aixequen tot. S'hauria d'haver pensat abans què s'havia de posar al passeig, perquè ara costa una fortuna arrencar aquestes fustes i arreglar-ho. Els carrers també estan fets un nyap. Arreglar-ho val molts diners, però està clar que s'han d'hipotecar i invertir molt bé els diners.

També els passejos estan molt bruts. Un cop a l'any, a principis d'estiu, s'hauria de passar amb la màquina i netejar-ho tot bé. Al govern li hem dit que el que s'hauria de procurar des de Secomsa és que algú vigili que s'hagi fet bé la feina perquè s'ha de mirar bé el servei que s'està donant i ara no està a l'altura.

El contracte amb Secomsa finalitza l'any vinent tot i que el govern el podria prorrogar un parell d'anys, en són partidaris de continuar amb aquest contracte?

No, sé que es pot prorrogar, però jo el servei de neteja i recollida d'escombraries ho posaria privat, com ha fet Salou, que té una empresa privada amb un contracte molt ben fet i són efectius.

"El servei de neteja i recollida d'escombraries ho posaria privat, com ha fet Salou, que té una empresa privada amb un contracte molt ben fet i són efectius"

Què li diuen els empresaris sobre com veuen Cambrils?

Ha arribat un moment que els empresaris ni es queixen, i això és preocupant perquè em diuen 'Luque, si no hi ha res a fer'. Salou va canviar a millor, tant de preu com de servei. Des del govern s'haurien de posar seriosos amb tot el tema de manteniment de carrers i recollida de la brossa, no es pot donar aquesta imatge que estem donant. No pot ser que hàgim de ser els empresaris el que fem fotos al que s'ha d'arreglar i ho vinguin a netejar o a tallar les herbes del polígon perquè ens hem queixat.

Recentment, s'ha anunciat l'aprovació inicial del polígon Belianes sud, vostè deia que era urgent posar en ordre el polígon. Creu que amb aquests passos es captarà l'atenció de les empreses?

Bé, això ja feia temps que estava a punt i ha tocat ara. Les coses van molt lentes. El problema és que el polígon és molt antic, a poc a poc es van fer coses, però queda molt per fer. Belianes Sud es pot obrir, només han de demanar llicència.

La instal·lació de l'empresa coreana Lotte Energy Materials a Mont-roig ajudarà a impulsar el polígon?

I tant, tant directe com indirectament. També en l'àmbit de l'habitatge. Això cridarà l'atenció de les empreses i també la gent vindrà a viure aquí perquè estem a no res de Mont-roig.

Però precisament aquí tenim el problema que no hi ha habitatge de lloguer anual.

El problema més greu que té Cambrils és l'habitatge, no n'hi ha. Això és una cosa que començant-ho a treballar ara els primers símptomes positius es veurien d'aquí a un any mínim. Per exemple el sector de les Comes s'ha deixat parat i ja hauria d'estar obert. El terreny ara ha baixat moltíssim i això repercuteix sobre l'habitatge. Si es posen a treballar ja segur que sortirà alguna oferta d'habitatges.

Com valoren el PAM presentat fa unes setmanes?

Ja han sortit fotos del Mercat de la Vila. No sé si funcionarà o no, m'agradaria que funcionés perquè per exemple Vil·la Paquita està funcionant, tot dependrà de les empreses que s'hi posin. S'ha de saber quina oferta donar.

Render de com serà el nou Mercat Municipal de la Vila (Foto: Ajuntament de Cambrils)

 

També hi ha la manca d'aparcaments tot i que és cert que s'ha anunciat la creació de força places.

Per enguany ja no s'arribaran a fer aquestes places, s'han desencallat els convenis, però crec que això ja serà per l'any vinent. També està projectada l'avinguda del Baix Camp, però el problema són els diners, que no els tenen, no saben anar-los a buscar, s'ha de tenir una gestió molt bona per poder-ho anar a buscar.

Què me'n diu de la pujada del rebut de la brossa que alerten des de l'oposició?

Diuen que pujarà un 23% i és veritat que ens pujarà a tots. Penso que això que volen posar de l'App serà un fracàs. Aquest sistema només controla dos contenidors: orgànica i envasos. Del primer s'haurà de passar per l'App un mínim de 24 cops a l'any i els envasos el mínim és de 12. Però aquí hi ha la trampa perquè la gent que té segona residència no ho podran complir i aquí faran el negoci perquè se'ls hi apujarà un 73%.

Per què creu que no funcionarà?

Penso que sacrificaran a la gent gran. Hi ha un tant per cent de persones grans que els suposarà un problema i s'hauran de comprar un telèfon o dependre del fill o el nét.

Què me'n diu de la recollida porta a porta?

A Vinyols i els Arcs està funcionant bé, però aquí no s'ha sabut comunicar. Han fet com una mica de prova a veure què passa, però ho han fet malament perquè no està clar, hauria de ser amb un idioma més planer i més fàcil, amb explicacions més clares.

Comenta aquest article