Informació general

Protesta

Convoquen una vaga indefinida a Secomsa a partir del 23 d'agost que «no afecta per a res a Cambrils»

Així ho asseguren fonts municipals, tot i que, des de la CGT adverteixen que la protesta podria impedir que Reus i Cambrils utilitzin un abocador de Secomsa

Per Andreu Dalmau

La vaga deixaria aturada la planta de compostatge de Botarell
La vaga deixaria aturada la planta de compostatge de Botarell | ACN

La Confederació General del Treball (CGT) convoca una vaga indefinida a partir del 23 d'agost a totes les seccions de Secomsa, incloent la planta de compostatge a Botarell i la recollida de la brossa a diversos municipis del Baix Camp, entre els quals no s'inclouen Reus i Cambrils.

Segons ha denunciat el sindicat, després de 20 mesos de negociació no s'ha pogut arribar a un acord per redactar un nou conveni col·lectiu a l'empresa pública de recollida selectiva i tractament dels residus municipals. Ho atribueixen a “l'actitud de passotisme total de l'empresa” i afirmen que, davant un “context de falta de respecte pels drets laborals de la plantilla i de degradació de les condicions de treball”, no ha quedat altre sortida que convocar aquesta vaga general indefinida.

Aquesta vaga “no afecta per a res a Cambrils”, tal com han confirmat fonts municipals a revistacambrils.cat. És més, des de l'Ajuntament apunten que aquesta mateixa setmana s'ha començat a aplicar un nou quadrant fruit d'un pacte entre Secomsa Cambrils i els seus treballadors –mitjançant la intermediació del consistori– que significarà que hi hagi “més gent treballant el cap de setmana” i, per tant, que “els carrers de Cambrils estiguin més nets”.

De totes maneres, des de la CGT adverteixen que, indirectament, la vaga sí podria afectar a Reus i Cambrils perquè aquests municipis utilitzen un abocador de Secomsa on, evidentment, els treballadors estaran fent vaga a partir del 23 d'agost.

Millora de condicions laborals i increment salarial

Pel que fa a la vaga en l'àmbit comarcal, els objectius de la seva convocatòria –avalada en assemblea per la majoria de la plantilla– són aconseguir la recuperació del poder adquisitiu perdut des de l'any 2012 amb un increment salarial lineal del 20%, equiparar els sous de tota la plantilla corresponent a la seva categoria, acabar amb la sobrecàrrega de treball i empitjorament de les condicions de treball, reclamar la creació de més llocs de treball per cobrir la feina existent, millorar el manteniment de la maquinària i adquirir els recursos necessaris per oferir un bon servei, denunciar la manca de voluntat per negociar per part de l'empresa i la mala planificació i organització de la mateixa.

En el comunicat emès, la CGT també vol remarcar la mala situació en la qual es troba l'empresa a partir de “la mala gestió del Consell Comarcal del Baix Camp”. Segons el sindicat, Secomsa tancarà 2024 amb números vermells i es troba immersa en una auditoria per a determinar la seva situació econòmica. També apunten a que s'està considerant l'opció de convertir Secomsa en una empresa mixta, privatitzant aquest servei públic. La CGT també recorda la mort d'un treballador en un accident laboral l'octubre de 2021 i els dos incendis a les instal·lacions de l'empresa a Botarell els anys 2023 i 2024 “per la falta de mesures adequades”.

“Considerem que ha arribat el moment de la mobilització per aconseguir revertir la situació, en defensa dels drets laborals i de la millora de les condicions de treball, i en defensa d'un servei públic bàsic per a la població del Baix Camp”, conclouen en el comunicat.

«No estem immersos en cap auditoria»

Per la seva part, Secomsa ha respost al comunicat en unes declaracions al Diari de Tarragona: “com a empresa 100% pública, estem subjectes a la normativa de dret públic que limita els increments salarials segons els Pressupostos Generals de l'Estat i també limita la creació de llocs de treball d'estructura mitjançant l'impost de reposició establert per la normativa estatal”. Des de l'empresa també neguen que estiguin immersos “en cap auditoria per determinar la seva situació econòmica”.

Aquesta vaga és un nou pal a la roda del Consell Comarcal del Baix Camp que, recordem, ja va haver de prorrogar el pressupost general de 2023 com a conseqüència d'un desajust. Aquesta pròrroga, segons apunten des de Secomsa, ha obligat a posposar actuacions previstes per aqueta anualitat.

Comenta aquest article