Cultura

Història

Rafaela López cedeix a l'Ajuntament de Cambrils documents i fotografies de la Guerra Civil

Entre el fons documental destaquen les cartes escrites pels germans Gaietà i Josep, que relaten la seva situació al front

Per Redacció

La cessió dels documents i imatges es va signar el passat 8 d'agost
La cessió dels documents i imatges es va signar el passat 8 d'agost | Cedida

Rafaela López Gómez ha cedit a l'Ajuntament de Cambrils diversos documents i fotografies relacionades amb la Guerra Civil Espanyola de 1936-1939. El passat dijous, 8 d’agost, l’alcalde de Cambrils, Alfredo Clúa, i la propietària actual de la documentació van signar un conveni de donació de documents a l’arxiu relacionats amb els germans Miralles, Gaietà i Josep, que van desaparèixer durant els darrers mesos del conflicte bèl·lic. A l’acte també hi van assistir el regidor de Cultura, Jordi Barberà; el director del Museu d’Història de Cambrils, Gerard Martí, i el responsable de l’Arxiu Municipal, Pedro Otiña.

D’aquest fons documental, en destaquen una norantena de cartes escrites pels dos germans i altres familiars des del front de guerra. En elles expliquen i relaten la seva situació al front, i s'interessen per la situació dels seus familiars i per l’estat de la vila de Cambrils després de patir un bombardeig. Els documents textuals ingressen acompanyats d’un conjunt aproximat de 730 fotografies datades entre 1930 i principis del segle XXI, que aporten coneixement en relació amb la família Miralles Alcarraz i alguns indrets de Cambrils.

A més, hi ha un parell de diplomes d’estudi d’un dels germans, Gaietà Miralles, datats als anys 1926 i 1930 i diferents documents audiovisuals datats a la darrera dècada del segle XX generats per la germana de Gaietà i Josep, Teresa Miralles.

Tota aquesta documentació queda sota custòdia de l’Arxiu Municipal, que en breu iniciarà les tasques de descripció i digitalització amb l’objectiu de preservar els documents i poder-los divulgar en el marc de les diferents activitats que organitzen periòdicament el Museu d’Història de Cambrils, l’Arxiu Municipal i l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils.

Els germans Miralles abans d'anar al front (Foto: Ajuntament de Cambrils)

 

Comenta aquest article