Informació general

Jaume Renyer presenta el seu llibre "L'Esquerra de la llibertat" davant la militància cambrilenca d'ERC

Per Lluís Rovira i Barenys



Jaume Renyer durant el sopar en què va presentar el seu llibre

El vila-secà Jaume Renyer va presentar ahir al vespre a Cambrils el seu darrer llibre, que porta per títol L'Esquerra de la llibertat, davant d'una representació de la militància cambrilenca d'ERC, en el decurs d'un sopar.

El llibre, editat per Viena Edicions, porta com a subtítol El republicanisme català contemporani. Té un pròleg fet per Heribert Barrera i se n'ha fet una tirada de 2.000 exemplars. Tal com explicava Jaume Renyer a Revista Cambrils Diari Digital, "es tracta d'un assaig polític que està estructurat en tres parts. Primer de tot repasso l'aspecte històric del republicanisme. En un segon apartat es detallen els aspectes ideològics del republicanisme i en un tercer apartat s'apunten les referències estratègiques per al procés de construcció nacional".

Calendari per a l'autodeterminació

Renyer, militant de l'independentisme des de ben jove, expressa la importància que ERC plantegi un projecte d'autodeterminació amb un calendari concret, "cal fer un treball previ per arribar al punt en què es plantegi l'autodeterminació. Primer de tot hi ha d'haver unes bases jurídiques i unes complicitats amb altres forces polítiques. A més, hi ha d'haver una complicitat amb els diferents sectors econòmics i socials de la societat catalana". Renyer apunta que una possible sentència en contra de l'Estatut de part del Tribunal Constitucional, "obligaria a fer un replantejament a fons de la qüestió".

Jaume Renyer ha editat diversos assajos polítics sobre l'autodeterminació a més de diversos llibres sobre dret administratiu i constitucional. De cara al proper Sant Jordi té previst treure un nou llibre que repassarà els diferents aspectes de l'evolució actual d'ERC. Jaume Renyer és actualment el secretari general de l'Ajuntament de Reus i exerceix de professor associat a la Facultat de Ciències Jurídiques de la Universitat Rovira i Virgili. També presideix el Fòrum Català pel Dret a l'Autodeterminació. Jaume Renyer disposa d'un bloc en el qual els lectors poden fer aportacions <http://blocs.mesvilaweb.cat/jrenyer>.

Referència a Robert Benaiges en el llibre

En aquest darrer llibre de Jaume Renyer hi ha una referència a l'alcalde de Cambrils, Robert Benaiges. En una cita a peu de pàgina es posen unes declaracions de l'alcalde cambrilenc fetes al Diari de Tarragona el 9 d'agost de 1998, com a exemple de la "banalització socialista de les reivindicacions nacionals catalanes". Les paraules de Benaiges extretes del diari són: "Soy antinacionalista. No creo en países, banderas, estados, himnos o ejércitos".

Comenta aquest article