Informació general

Incivisme

Campanya de l'Ajuntament contra l'ocupació amb cadires i tovalloles de primera línia de platja

La Policia Local fa dies que deixa avisos al material que la gent fa servir per reservar-se un lloc privilegiat a tocar d'aigua

Per Andreu Dalmau

Un home instal·la cadires i para-sol a la platja del Regueral per, posteriorment, marxar
Un home instal·la cadires i para-sol a la platja del Regueral per, posteriorment, marxar | Andreu Dalmau

Platja del Regueral. 20 d'agost. 8 del matí. Encara no hi ha pràcticament ningú sobre la sorra. Tan sols alguns esportistes que aprofiten la fresca, treballadors municipals i els primers banyistes que s'acosten a primera línia de mar, carregats amb tots els utensilis necessaris per passar un bon dia a la platja. Col·loquen les tovalloles, instal·len les cadires, planten el para-sol... I marxen. Ja tenen el lloc reservat i, quan acabin d'esmorzar, tornaran per gaudir del seu lloc privilegiat.

L'Ajuntament de Cambrils ha iniciat la seva guerra particular contra la tant popular com criticada pràctica d'ocupar la primera línia de platja a primera hora del matí per reservar-se l'espai. Tot i que no és una pràctica massiva, sí que està contemplada com a il·legal a la nova Ordenança de Convivència Ciutadana que es va aprovar l'any passat. En els darrers dies, agents de la Policia Local han anat passejant per la principal platja del municipi deixat un paper informatiu amb el text de l'article 89 d'aquesta ordenança.

Prohibit estendre tovalloles, para-sols, taules, cadires o altres objectes a la sorra de la platja i absentar-se'n, amb la intenció de reservar-se l'ús privatiu de l'espai ocupat per aquests elements i tenir-lo a la seva disposició en un moment molt posterior, impedint així que durant aquest temps altres persones puguin gaudir d'aquest espai públic de la platja

Això és el que diu el tríptic que més d'un s'haurà trobat aquests dies en tornar a la seva cadira. “Estava previst des de feia setmanes, la idea era avisar i, si no dona resultats, en els dies següents s'avaluarà si val la pena tornar a passar per retirar material”, adverteix el regidor de Seguretat Ciutadana, Enrique Arce, en declaracions a revistacambrils.cat.

La primera fase del dispositiu, que finalitza avui, ha despertat elogis a les xarxes, tot i que també hi ha qui critica que al mesura arribi tard. Alguns també reclamen que s'acabi d'executar l'operatiu amb la retirada i, per tant, el compliment estricte de l'ordenança, mentre que d'altres no confien en que s'acabi multant ningú.

Retirada i multes incloses a l'ordenança

Segons l'Ordenança de Convivència Ciutadana, si finalment es procedeix a la retirada d'aquests elements –el mateix text dona permís a la Policia Local per fer-ho, en tant que es consideren els elements com a “abandonats en espai públic”–, les persones propietàries haurien d'anar a les dependències municipals per recuperar els objectes, previ pagament dels costos de la retirada i presentació de documentació que acrediti la seva titularitat. En cas que passessin 15 dies sense que ningú reclamés el material requisat, aquests passarien a ser considerats residus urbans.

Cal recordar que, segons l'Ordenança de Convivència Ciutadana, les multes que es poden posar contra conductes incíviques es divideixen en tres categories: lleus, amb una sanció de 200 euros; greus, d’entre 500 a 1.500 euros, i molt greus, d’entre 1.500 a 3.000 euros. La reiteració es considera un element agreujant i el cost es pot reduir en un 50% si es paga al comptat.

L’Apunt

Problemàtica històrica

La imatge dels para-sols i les cadires plantats a primera línia de platja no és una novetat, ni molt menys. El 2016, revistacambrils.cat ja es feia ressò de la queixa d'una veïna de la zona. Aleshores, però, l'Ordenança de Convivència Ciutadana no preveia cap tipus de sanció per aquesta conducta d'alguns usuaris de la platja.

L'any 2009, revistacambrils.cat va estar present a peu de sorra per recollir alguns testimonis d'aquest fet. Es van arribar a generar conflictes, però, aleshores, el govern municipal no considerava que el problema fos molt gran. Tanmateix, l'alcalde en funcions d'aquell moment, Joan Mas, ja va advertir que si continuava aquest comportament es crearia una ordenança específica que no ha arribat fins 14 anys després... Amb ordenança o sense, però, les cadires i les tovalloles sense propietari segueixen sent una imatge habitual dels matins a les platges de Cambrils.

Comenta aquest article