Festa Major de la Mare de Déu del Camí
El Calot: el nou protagonista dels actes vilerus de la Festa Major
El nou element de l'imaginari popular serà presentat el 28 d'agost i apareixerà als nombrosos actes d'una extensa programació, dins de la qual destaca La Rierada, una tarda de jocs tradicionals
La gran novetat d'aquesta propera Festa Major de la Mare de Déu del Camí serà la incorporació d'un nou element a l'imaginari popular cambrilenc. Es tracta d'un capgròs encarregat pel col·lectiu de Vilerus i Vileres anomenat El Calot. Aquest nano, que ha estat ideat en base una llegenda cambrilenca poc coneguda, farà la seva primera aparició el 28 d'agost i estarà present en tots els actes de l'entitat al llarg de les festes.
“Fa un parell d'anys vam trobar, buscant per Internet, un article de l'Anjub –escrit per Jordi Moreno– parlant de la llegenda del Calot”, explica Marc Gibert, membre de Vilerus i Vileres. Aquesta llegenda, tot i que hi han diverses versions, narra la història d'un fuster que un dia va anar a la riera i es va trobar una maça. En tornar al seu taller va fer servir la maça que es va trencar i, de dins, en va sortir or i monedes. L'any passat, per crear expectació ja es va ficar el nom de La Nit del Calot al sopar popular vileru: “esperàvem que la gent ens preguntés què era això del Calot... Però no ho va fer ningú!”.
El disseny i l'elaboració d'aquest capgròs, tant del cap com de la vestimenta, ha anat a càrrec de Pau Reig, un escultor de Solsona especialitzat en la creació de bèsties. “El nano està caracteritzat com un home vell, que té cara d'enfadat i una maça de goma amb la qual anirà perseguint els més petits”, explica Gibert. Encara no es coneix el pes d'aquest element, però es calcula que serà poc, ja que està fet de fibra de vidre.
El Calot ha estat pagat a mitges entre el col·lectiu i l'Ajuntament de Cambrils, que en serà el propietari i en cedirà l'ús als Vilerus i Vileres, els únics que l'utilitzaran, sobretot durant la Festa Major.
Representació de la llegenda
Com hem dit, El Calot farà la seva primera aparició el 28 d'agost. Aquell dia, la companyia Traüt Espectacles farà una representació teatral de la llegenda del Calot. Un cop es desvetlli l'aspecte d'aquest capgròs, la comitiva es desplaçarà cap a la Torre del Llimó on inaugurarà el campament vileru.
A partir d'aquí, El Calot anirà apareixent a tots els actes de la Festa Major organitzats per Vilerus i Vileres. El primer serà La Nit del Calot, el sopar popular a la Torre del Llimó. Hi han 300 tiquets a la venda, 50 més que l'any passat, i des del col·lectiu animen a la gent a anar presencialment a la Drogueria Recasens –únic punt de venda– per comprar els pocs que queden. El menú serà el mateix que l'any passat: pa amb tomàquet, cansalada, llonganissa, coca, aigua i vi; i el preu són 10 euros el tiquet. Després del sopar, concert a càrrec del grup de folk Coi els Montgrons i el PD Macarroni.
El gruix d'actes vilerus arribarà la setmana abans de la festa major. El dia 1, vermut vileru a la Torre del Llimó amb la música de la Banda del Calot i el PD Patu. El dia 4, una de les novetats: La Rierada. Aquesta serà una tarda de jocs tradicionals que enfrontarà vileros contra mariners, a partir de les 18 hores, a la plaça de la Vila. Aquestes “olimpíades cambrilenques” tindran sis disciplines: estirar la corda, el joc de les cadires, curses de sacs, passar l'esponja i omplir una garrafa, el tres en ratlla versió gegant i un quiz de cultura cambrilenca. Sempre s'enfrontaran un equip de vilerus contra un de mariners –hi haurà categoria infantil per sota dels 14 anys– i cada victòria sumarà un punt. Al final de totes les proves, qui tingui més punts s'endurà l'honor i la glòria... I una bandera personalitzada que es penjarà en un punt del municipi on tothom podrà veure qui ha estat el vencedor de La Rierada d'aquest any. El mateix dia 4, per la nit, es farà cinema a la fresca amb la pel·lícula Ratatouille doblada al català.
El darrer dia d'actes vilerus serà el 6 de setembre, quan se celebrarà la Tarda Vilera. A partir de les 17 hores, tallers infantils a càrrec de Quart Creixent i, a les 18h, animació infantil amb Els Ministrils del Raval. A les 19.30 començarà el tast de vins a càrrec del sommelier Marc Niubò del celler Miquel Pons. Les inscripcions, que costen 20 euros, es faran el mateix dia a la Torre del Llimó amb el línimt de 50 participants. La darrera activitat de la Tarda Vilera seran els monòlegs a càrrec de Godai Garcia i Irene Minovas.