Societat

Festa Major de la Mare de Déu del Camí

Deu anys de la Cobla Ministrers de Cambrils, l'element musical «solemne i formal» del seguici festiu

Aquesta formació tradicional, que va néixer a partir de la companyia Traüt de Tarí, participa a les tres Festes Majors cambrilenques

Per Andreu Dalmau

La Cobla Ministrers de Cambrils i, darrere, els gegants Pere i Camí; durant les festes de Sant Pere
La Cobla Ministrers de Cambrils i, darrere, els gegants Pere i Camí; durant les festes de Sant Pere | Andreu Dalmau

El seguici festiu Cambrils compta amb molts elements i, alguns d'ells, acostumen a passar desapercebuts pel públic general. Un d'ells és la Cobla Ministrers de Cambrils, la banda tradicional que, des del 2014, ha acompanyat els elements folklòrics i les autoritats municipals amb la seva música solemne i formal durant les tres Festes Majors del municipi. Aquest mes de setembre, tornaran a sortir al carrer per la Festa Major de la Mare de Déu del Camí.

Aquest conjunt va néixer a partir Traüt de Tarí, un grup de música nascut l'any 1993 dedicat a fer música tradicional i divulgació dels instruments tradicionals catalans. “Aleshores no hi havia pràcticament res relacionat amb els instruments tradicionals, ha canviat tot molt”, explica Jordi Martí, membre de la Cobla Ministrers, “ara existeix l'Aula de Sons, on pots començar a aprendre'ls a tocar, i, fins i tot, pots estudiar un Grau Superior en gralla a l'Escola Superior de Música de Catalunya, per exemple”.

Concretament, la Cobla Ministrers de Cambrils està formada per un flabiol i un tamborí, un sac de gemecs, percussió, un bombardí i una tarota; una formació d'origen medieval, que amb el temps ha incorporat instruments de vent metall, pensada per l'acompanyament d'un seguici. Interpreten un repertori amb músiques tradicionals del Camp de Tarragona. “Com que fa tant temps que toquem el mateix repertori no ens calen molts assajos”, admet Martí.

La cobla cambrilenca també participa en les festes majors de d'altres ciutats del territori com a les de Santa Tecla, que ara també són a prop. Tanmateix, les que els hi fan més il·lusió són les de casa: “hem participat en moltes entitats de Cambrils al llarg dels anys –gegants, castells, bastons...– i vam haver de deixar-ho perquè, en ser músics professionals, no podíem estar a la Festa Major, havíem de tocar a altres llocs. Poder-ho fer ara ens fa molta il·lusió”.

 

Comenta aquest article