Societat

Festa Major de la Mare de Déu del Camí

El Calot s'estrena amb una gran rebuda popular i inaugura el Campament Vileru (Conté galeria fotogràfica)

Desenes de persones van presenciar l'arribada d'aquest nou element festiu, encarregat pel col·lectiu de Vilerus i Vileres, en un acte ple de tradició popular, música i festa

Per Andreu Dalmau

El Calot, ballant a la plaça de la Vila
El Calot, ballant a la plaça de la Vila | Andreu Dalmau

La plaça de la Vila va viure el naixement d'un nou element festiu de Cambrils: el Calot. L'arribada d'aquest nano, que s'havia anat anunciant els darrers dies, ha superat totes les expectatives i desenes de persones van estar presents per veure'l aparèixer per primera vegada. El Calot i tota la comitiva van donar per inaugurat el Campament Vileru, ubicat a la Torre del Llimó, que serà l'epicentre de molts actes de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí.

Eren les 17.30 hores quan multitud de cambrilencs i cambrilenques ja esperaven a la plaça de la Vila l'arribada del Calot, que ha estat construït pel solsoní Pau Reig. “És un capgròs molt treballat pel que fa a l'expressió”, explicava l'escultor a l'inici de l'acte, “em vaig anar introduint encara més amb els detalls a mesura que m'anaven explicant la història”. La construcció d'aquest nano, encarregat per Vilerus i Vileres, té per objectiu preservar la cultura popular.

De fet, el Calot és un personatge llegendari de la tradició oral cambrilenca. Segons la versió més acceptada, el Calot era un pagès cambrilenc que un dia va trobar una maça a la riera i es fa fer ric, perquè aquesta maça era plena de monedes d'or. Aquesta història, bastant desconeguda pel públic general, va ser representada per la companyia Traüt Espectacles en una petita funció a la plaça de la Vila. Els gags i acudits dels dos actors, així com la música tradicional interpretada per dos instrumentistes, va mantenir l'atenció de grans i petits. La plaça feia goig amb la rotllana que es va formar al voltant de l'escenari.

Aparició estrella del Calot

Un cop acabada la representació i abans que arribés el moment tan esperat per tothom, es va fer estrena de la cançó que acompanya aquest element festiu: La marxa del Calot, composada per Adrià Abellan i interpretada per part de la Banda del Gínjol. Els presents es van poder aprendre ràpidament una lletra senzilla i una melodia molt encomanadissa que, un cop es va sentir per primera vegada, la gent no va poder deixar de cantar.

I, de cop, va començar a sortir fum pel balcó del Jutjat de Pau i El Calot va fer la seva gran aparició, maça en mà i vestit de pagès, sota una pluja de confeti... I de monedes d'or! La gent es va omplir les butxaques amb aquestes llaminadures –les monedes no eren de veritat, sinó de xocolata– i, després que baixés del balcó, es va posar al capdavant d'una comitiva formada per la banda, el pubillatge i tota la gentada. El Calot, que va fascinar la canalla, anava ballant enmig de les rotllanes i perseguint a tothom amb la seva maça.

El seguici va passar pel carrer Major i carrer del Forn fins a arribar a la Torre del Llimó on ja hi havia una cinta preparada perquè El Calot fes la inauguració oficial del Campament Vileru, que acollirà diversos actes de la programació de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí com el Vermut Vileru (1 de setembre) o la Tarda Vilera (6 de setembre). Un cop tallada la cinta, focs artificials, coca per a tothom i ambient festiu a dojo. Cambrils té un nou capgròs i tothom vol la seva maça, doncs és plena d'or.