Cultura

Història

El llibre «Lo Carrasclet. Crònica d'un irreductible (1687-1743)», de Jaume Borràs, segueix trepitjant territori català

D'ençà de la seva publicació, l'any 2020, Jaume Borràs ja ha fet més d'una seixantena de presentacions arreu de Catalunya

Per Redacció

Cartell de la presentació del proper 3 de setembre
Cartell de la presentació del proper 3 de setembre | Cedida

El professor d'història Jaume Borràs Galceran, col·laborador de Revista Cambrils, presentarà el seu llibre Lo Carrasclet. Crònica d'un irreductible (1687-1743), el proper 3 de setembre a la Biblioteca de Móra la Nova dins del cicle "Lletres i Vins 2024". La presentació serà a partir de les 19 hores i aquesta anirà a càrrec de Miquel Esteve. D'ençà de la seva publicació, l'any 2020, Jaume Borràs ja ha fet més d'una seixantena de presentacions arreu de Catalunya. Borràs també va fer arribar el llibre a Oriol Junqueras quan estava a la presó i a Carles Puigdemont.   

En aquest llibre, publicat per Silva Editorial, Borràs aborda el perfil biogràfic i reivindica la importància històrica d'aquest personatge  –fill de Capçanes (Priorat)– que va tenir un paper cabdal en la lluita contra l'absolutisme de Felip V.  El prioratí Pere Joan Barceló va arribar a ser coronel i va esdevenir un exemple d’irreductible fidelitat a les llibertats catalanes i una icona de la resistència popular a l’opressió borbònica. l'autor afirma que "si Catalunya fos un país normal, Carrasclet gaudiria d'un lloc de privilegi en els llibres de la nostra història propera". Des de la seva publicació, Borràs ja ha presentat el llibre en nombrosos municipis d'arreu de Catalunya. 

Lo Carrasclet. Crònica d'un irreductible (1687-1743), del professor Jaume Borràs Galceran, col·laborador de Revista Cambrils, constitueix una nova i singular aportació a la història de l'edat moderna, a la política del nostre país i, també, a la literatura èpica i romàntica per la seva documentació, la seva anàlisi ­­i el seu caràcter narratiu. Així doncs, al llibre es redescobreixen certs episodis com la Guerra de Successió i d'altres pàgines viscudes per aquest heroi mític, representant de la rebel·lió rural. D'aquesta manera, el llibre permet desfer mistificacions importants de la història catalana i europea que han divulgat certs relats dominants i burgesos, en concret els que afecten a Pere Antoni Veciana —fundador dels Mossos d'Esquadra— i Rafael Casanova ­—darrer conseller en cap de Barcelona (1713-1714), figura homenatjada per la Diada de l'Onze de Setembre.

 

Comenta aquest article