Informació general

Entrevistes en detall

Aleix Rom: «El repte és aprovar els pressupostos per al 2025 abans de Nadal»

El regidor d'Hisenda, Compres i Contractació de l'Ajuntament de Cambrils fa balanç del seu primer any al consistori, una etapa que ha estat marcada per la pujada de l'IBI i pels més de cinc milions d'euros que permetran tirar endavant diverses inversions

Per Cristina Sierra

Aleix Rom lidera la regidoria d'Hisenda, Compres i Contractació de l'Ajuntament de Cambrils
Aleix Rom lidera la regidoria d'Hisenda, Compres i Contractació de l'Ajuntament de Cambrils | Cristina Sierra

Aleix Rom lidera la regidoria d'Hisenda, Compres i Contractació de l'Ajuntament de Cambrils, una de les més complicades de gestionar. El cambrilenc, que és un dels nous regidors del mandat, valora positivament aquest primer any al consistori. Parla tranquil i convençut i agraeix tot el suport que està rebent dels seus companys de govern i del personal de la casa per afrontar amb optimisme i valentia el repte de portar els comptes municipals.

Quin balanç fa d'aquest primer any com a regidor de l'Ajuntament de Cambrils?

Molt positiu i sorprenent, en el sentit dels reptes que hi ha sobre la taula i de les ganes que veig de tirar endavant tots aquests projectes per part del govern municipal.

Vostè feia anys que militava a ERC i tenia coneixement des de fora de com funciona l'Ajuntament. Un cop a dins, suposo que la percepció que tenia canvia totalment, oi?

Absolutament. Vaig començar a militar uns mesos abans que la Camí entrés en el seu primer any com a alcaldessa. Sempre he format part de l'executiva local i allí, a més de donar suport als regidors que tens com a grup municipal, s'explica les dificultats que hi ha dins l'ajuntament a nivell de funcionament. No perquè es facin malament les coses, sinó perquè hi ha una sèrie de protocols interns i compliment de normatives que s'han de complir i és la nostra responsabilitat fer-ho d'aquesta manera.

Sí que és veritat que un cop estàs dins, i per molt avisat que estiguis, descobreixes la complexitat dels engranatges i que no sempre les coses surten com un vol. És un cop de realitat que crec que tots els regidors novells hem patit al començament, en el meu cas, ràpid de digerir.

Regidor novell i agafa la cartera d'Hisenda, una de les més complicades. Vostè és filòleg català, com ha estat assumir aquest repte?

He de dir que en matèria pròpiament econòmica tinc la sort que un excompany meu, el Jaume Gila, havia estat a l'àrea d'Hisenda, es va trobar un ajuntament molt endeutat i en aquests anys he pogut seguir de prop la feina de l'àrea que porto.

Com bé tu dius, la millor manera de definir-ho és un repte. A banda de ser un regidor novell, sóc el més jove del govern municipal i en altres camps potser tinc menys experiència que altres persones, això pot ser dolent o pot ser bo. També crec que no porto certes motxilles a l'esquena que potser persones amb més trajectòria poden tenir. D'ençà que vaig decidir agafar aquesta regidoria vaig començar a formar-me i ara acabo un Postgrau en Lideratge Institucional i hi havia un bloc de finances, contractació i etc. Per altra banda, s'organitzen també múltiples formacions per part de l'ACM (Associació Catalana de Municipis) i del partit.

"Estic portant la regidoria d'Hisenda en un terreny en el qual jo estic més còmode, que és el del diàleg, l'entesa i l'acord. Ho estic portant de manera positiva"

S'ha adaptat bé a l'àrea?

Crec que la meva adaptació en aquest camp, malgrat no ser estrictament el meu, ha sigut prou ràpida. Hi ha hagut potser altres èpoques en què el regidor d'Hisenda volia portar l'àrea amb una tendència no autoritària sinó de manera molt influent en el govern, i jo l'estic portant en un terreny en el qual jo estic més còmode, que és el del diàleg, l'entesa i l'acord. Ho estic portant de manera positiva i així m'ho diuen els meus companys.

Com van ser els primers dies quan es reunia amb el tresorer, l'interventor...? Devien ser una mica caos, no?

Molt, al principi va ser molt sorprenent. També és veritat que vam començar el mandat més tard de l'habitual, ens va agafar en ple estiu i el volum de feina no és el mateix que durant l'any perquè a l'estiu sempre baixa una mica. Sempre he sentit el suport dels treballadors interns de la casa, tant de l'interventor com de la tresorera, especialment, i sempre que he tingut dubtes els treballadors m'han fet una immersió. Soc una persona jove i novella que espera plantejar-se reptes més rellevants en el futur i portar una regidoria com aquesta, que et permet una mirada molt àmplia de tota la casa, et dona un coneixement i una informació que és molt valuosa.

Li hauria agradat portar una altra regidoria?

Moltes (riu). No diré cap nom perquè pot semblar una usurpació o atac cap a altres companys meus. Crec que els deu companys estan fent una magnífica feina a les seves regidories, però la veritat és que em sentiria còmode en altres regidories de la mateixa manera que segur que hi ha altres regidors companys meus que estarien còmodes en la d'Hisenda.

Perquè els lectors es facin una idea, quines gestions fa la seva regidoria?

La regidoria d'Hisenda té uns terminis anuals molt clars en els quals s'ha d'aprovar una sèrie de documentació. Durant l'any anem fent la feina i preparant aquesta documentació. La més rellevant i que més coneix la gent és l'aprovació de les ordenances fiscals i del pressupost. Enguany hem avançat la feina per tal de poder complir amb els terminis que són recomanables. Per la banda de Compres i Contractació, anem agafant el fil de la feina que fan els departaments per tal d'impulsar els contractes i licitacions que fem.

Una de les primeres accions que va fer va ser redactar les ordenances que, a més, proposaven un augment de l'IBI, per què aquest impost?

Quan vam començar a treballar hi havia una sèrie de carpetes urgents sobre la taula, aquesta era una d'elles. Les dades objectives ens explicaven que era necessari fer una actualització d'alguns impostos i pensàvem que l'IBI era el més adient perquè, amb uns canvis no excessivament grans, té un gran impacte sobre el pressupost municipal perquè afecta molts ciutadans. Aquesta decisió s'havia de prendre sí o sí. Les persones que diuen que no s'hauria d'haver pres o que no hauria calgut prendre-la penso que estan fan trampes al solitari, perquè saben que això no és cert i que és una decisió que s'hagués portat a terme independentment del color del regidor que hagués estat en aquesta cadira.

"Les persones que diuen que no s'hauria d'haver pres la decisió d'apujar l'IBI penso que estan fan trampes al solitari, perquè saben que això no és cert i que és una decisió que s'hagués portat a terme independentment del color del regidor que hagués estat en aquesta cadira"

Va ser complicat prendre la decisió?

Naturalment, però també valenta perquè té afectació cap a moltes famílies de la ciutat que potser no passen per un bon moment i que els afegeixes una certa pressió fiscal. Teníem clar que volíem fer una pujada d'IBI en aquest inici de mandat i que després ja no es repetiria en el que queda de mandat. Això ho hem vist en altres mandats anteriors perquè consultant l'històric veus totes les pujades que hi ha hagut en les últimes dècades.

Recordo que a la roda de premsa va dir que els canvis en les ordenances tindrien "un impacte i benefici sobre la ciutadania" aquest 2024. S'està notant?

Els diners que s'han recaptat de més amb l'IBI, uns 1,6 milions d'euros, s'ha inclòs en el capítol 6 de les inversions. El ciutadà, ja sigui en manteniment de carrers, d'edificis, la remodelació del Mercat, la Casa de la Festa o amb els pàrquings dissuasius, ha de saber que tot això és gràcies a aquesta pujada.

Aquest capítol ha crescut.

Vam començar el pressupost posant una quantitat d'1,8 milions d'euros al capítol 6, una quantitat que era superior a la que estava prevista inicialment. I gràcies a les modificacions de crèdit que hem fet durant aquest primer semestre estem en una xifra d'inversió de gairebé 5,5 milions d'euros a la ciutat. És una xifra rellevant; s'han incorporat 3,6 milions d'euros addicionals d'inversions i ara la feina que cal fer és executar abans del 31 de desembre aquests recursos.

S'està parlant d'una pujada del 23% de l'impost de recollida de les brosses, què hi ha darrere d'aquest increment?

L'increment de les escombraries ara mateix la xifra és una incertesa perquè s'està acabant la feina pertinent de redacció d'ordenances i dels convenis, etc. Bàsicament ve donat per l'obligació de la Unió Europea, i conseqüentment de l'Estat espanyol, d'adaptar les ordenances pel seguiment dels índexs de recollida selectiva que es fa. Per tant, els ciutadans que reciclin millor no notaran tant aquest canvi. El que ens diuen des d'Europa és que el 100% del cost del servei ha de recaure sobre el ciutadà. L'Ajuntament de Cambrils ara pagava una part del cost.

Llavors és una normativa?

Sí, s'hi trobaran tots els municipis de la Unió Europea a partir de l'1 de gener de 2025.

El regidor Aleix Rom en un dels plens celebrats en aquest primer any de mandat. (Foto: Andreu Dalmau)

 

També va fer els seus primers pressupostos.

L'Ajuntament és una empresa molt gran i aquesta tasca l'emprenia per primera vegada i això afegia una sèrie de dificultats sobre la taula. Malgrat això, no es van aprovar gaires dies més tard que el que s'havien aprovat l'any anterior. No vaig voler acceptar lliçons en aquest sentit, però sí que el repte d'aquest any és aprovar-los abans de Nadal.

Ja hi estan treballant?

Sí, l'esborrany d'ordenances ja està preparat perquè es tramitarà properament i els departaments i àrees estan fent les seves propostes pels pressupostos per al 2025. Per tant, això suposa avançar el calendari respecte a l'any passat i esperem poder tenir-lo aprovat abans que acabi l'any.

Com veu a l'oposició?

Considero que tinc una relació cordial amb els grups de l'oposició. Crec que entenem malament la política si ens veiem els uns als altres com a enemics i no com a oportunitats i en aquest sentit ells saben que poden comptar amb mi pel que convingui, com de la mateixa manera nosaltres comptem amb les seves aportacions.

També porta la cartera de Contractació, quants contractes han passat per les seves mans aquest any?

El ritme de contractació està sent molt elevat. Des que va començar el mandat s'han tramitat 74 licitacions, estan en procés de redacció o aprovació 18 i que ja estan en tràmit, és a dir, que estan a pocs dies o setmanes de veure la llum, 25 més. En poques setmanes estarem al centenar de licitacions que poden implicar múltiples contractes.

Ha compatibilitzat la feina a l'Ajuntament de Cambrils amb la de Representant Territorial de l'Esport a Tarragona. Quan acaba?

El que passarà és que al mes de setembre se'm cessarà d'aquest lloc de treball. Com sabem, és un càrrec de lliure designació, un càrrec de confiança i, per tant , el nou govern de la Generalitat escollirà una persona de la seva màxima confiança per continuar els projectes que hem estat treballant aquests anys i també iniciar els propis que consideren més adients.

Com ha estat aquesta experiència?

Ha sigut una etapa breu, perquè em vaig incorporar a la tasca quan el govern d'ERC es va quedar en solitari a la Generalitat i em van proposar, fa un any i mig. M'hauria agradat acabar l'últim any amb pressupostos aprovats, però no ha pogut ser així. Aquesta feina ha acabat de manera més prematura del que m'hauria agradat, però acabo satisfet i agraït per l'oportunitat, havent multiplicat per vuit les ajudes a l'esport femení i havent avançat tot el calendari de subvencions perquè les entitats rebin, dins la temporada, els diners per aquell curs. Fins ara es feia en temporada vençuda. Li desitjo molta sort a la persona que assumirà aquesta plaça al Camp de Tarragona.

"Només tinc bones paraules pels deu companys que tinc a l'equip de govern, crec que estan liderant les seves àrees de manera eficient i professional"

Li he de preguntar per la petita crisi que hi va haver al govern municipal el juny. Com estan ara?

Jo només tinc bones paraules pels deu companys que tinc a l'equip de govern, crec que estan liderant les seves àrees de manera eficient i professional i que els seus propis departaments els reconeixen com a directors o impulsors. Crec que és normal que durant el mandat hi hagi petits moments de flaquejar. En tot cas, refermar que veig els onze regidors de govern molt compromesos en què Cambrils quan s'acabi el mandat sigui un millor lloc per viure i un lloc més agradable per visitar.

Li faria gràcia estar en un segon mandat?

Ara estic molt centrat a fer bé la tasca que se m'ha encomanat al capdavant de la regidoria d'Hisenda, Compres i Contractació i estaré a disposició del partit perquè ens puguem plantejar reptes encara més ambiciosos en el futur.

Comenta aquest article