Festa Major de la Mare de Déu del Camí
Cinc anys sense una Nit del Foc «completa»
La darrera edició normal de la Nit del Foc va ser la de l'any 2019, els anys següents la festa s'ha vist alterada o suspesa primer per la pandèmia i després per la pluja
Tot és a punt per viure, demà, una nova edició de la Nit del Foc, un dels actes amb més participació i un dels més veterans de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí. Enguany la Nit del Foc arriba a la 31a edició i la gent de Tota l'Endenga, l'entitat organitzadora conjuntament amb el departament de Festes de l'Ajuntament, espera que es pugui desenvolupar amb tota normalitat després de cinc anys amb suspensions i incidències diverses. De moment les previsions meteorològiques apunten a que demà hi hagi un cel ennuvolat durant bona part del dia i queda en suspens la possibilitat que la pluja pugui aparèixer, de manera puntual, en algun moment o altre de la jornada.
Pandèmia i pluja, les causants de les suspensions de la festa
La darrera edició normal de la Nit del Foc va ser la de l'any 2019, entenent que es van poder desplegar tota la activitat programada sense cap incidència externa. Això vol dir que el correfoc infantil de la tarda, el correfoc de la pròpia Nit del Foc i el concert posterior es van poder fer amb tota normalitat. La del 2019 va ser la 28a edició de la Nit del Foc, una festa que es va iniciar l'any 1992 com a activitat final de la 1a Trobada de gegants i ja sota l'organització de la recentment creada Tota l'Endenga. Però a partir del 2019 s'ha entrat en un període de turbulències. L'any 2020, tot va quedar suspès per la pandèmia i, evidentment, no hi va haver Nit del Foc ni la majoria d'actes habituals. Tot va quedar reduït a una celebració festiva atípica i adaptada a les circumstàncies. L'any 2021 els efectes de la pandèmia i les seves restriccions encara feien estralls i Tota l'Endenga va celebrar la "no Nit del Foc", una celebració amb foc i amb moltes limitacions i amb estrictes mesures de control d'accés al voltant de la plaça del Setge, que és on van fer l'evolució els dos grups locals de foc.
L'any següent, el 2022, tot estava a punt per recuperar el format habitual d'abans de la pandèmia i poder celebrar la 29a edició amb normalitat però en aquesta ocasió va treure el nas la pluja, tan habitual en algun o altre acte de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí. La pluja va aparèixer a meitat de la celebració del correfoc infantil i va obligar a escurçar-lo. Va seguir plovent finsa quarts de 9 de la nit i, finalment, després de certs dubtes, es va prendre la decisió de tirar endavant amb el correfoc nocturn però escurçant, també, el seu recorregut. Una altra de les alteracions del programa va ser la suspensió del concert previst. Els dos grups que havien d'actuar al parc del Pinaret un cop finalitzat el correfoc, El Pony Pisador i Sixtus, van decidir suspendre les seves actuacions ja que l'escenari estava xop. L'escenari s'havia mullat amb la pluja ja que no tenia coberta. Els músics van considerar que no es podia actuar degut a l'estat del mateix escenari. Es va haver de trobar una solució d'emergència que va ser la contractació in extremis del PD JD, format pels cambrilencs Pau Senserrich i Cesc Cortiella, que van animar la nit fins gairebé les 4 de la matinada. I arribem a l'any passat, el 2023, l'any de la celebració de la 30a Nit del Foc. De nou la pluja va fer la guitza. Les previsions dels dies anteriors assenyalaven aigua pel dissabte, el dia de la Nit del Foc i el dia abans ja es va prendre la decisió de suspendre els dos correfocs. Aquesta era la primera vegada en aquests més de 30 anys que la pluja es carregava completament els correfocs de la Nit del Foc. Tot i això, el concert, que van protagonitzar Ebri Knight i Sixtus, es va poder salvar ja que des del dia abans ja s'havia previst fer-lo al pavelló esportiu.
Enguany, la 31a edició
Tota l'Endenga ha donat per celebrada la 30a edició, la de l'any passat, una edició sense foc. Enguany, doncs, se celebrarà la 31a edició que contempla com a novetat, i que ja s'havia de fer l'any passat, la caracterització dels portants de les torxes que acompanyen el gegantó Marquès de los Vélez, als preàmbuls del correfoc de la nit. La Nit del Foc d'enguany comptarà amb la participació de set colles de diables i bèsties al correfoc infantil (El Cabrot Petit del Vendrell, els Diables infantils de l'Hospitalet de l'Infant, els Diables infantils Alrinachs de Riudecanyes, els Diables infantils 7 Pecats Capitals de La Pobla de Mafumet, el Griu Petit de Tarragona, els Diables infantils Cagarrieres de Cambrils i la Farnaqueta i els Nyanyos de Tota l'Endenga de Cambrils) i amb onze colles i bèsties de foc al correfoc de la nit (el Cabrot del Vendrell, el Mamut de la Canonja, els Diables Alrinachs de Riudecanyes, els Diables 7 Pecats Capitals de la Pobla de Mafumet, el Griu de Tarragona, el Ball de Diables de Tarragona, els Diables d'Arbeca, la colla de Diables de l'Hospitalet de l'Infant, la Galera i els diables Cagarrieres de Cambrils, el Lluert i la Farnaca de Tota l'Endenga de Cambrils). En el conjunt dels dos correfocs, es preveu una presència de més de 600 persones corresponents a les diferents colles de diables.
L'Endenga en xifres
Tota l'Endenga va néixer l'any 1992 i des de llavors no ha parat de créixer. Al llarg dels anys la colla gegantera ha diversificat la seva activitat i a hores d'ara compta amb diferents seccions. L'Endenga té els dos gegants del Setge, l'Ermengol i la Magdalena, i els gegantons Marquès de los Vélez i el Cabo Quiñones a més de 16 nanos. En aquest apartat geganter s'hi apleguen una quarentena de persones, entre portadors i acompanyants. En aquest apartat, segons ha explicat Josep Lluís Pastó, membre de la junta de Tota l'Endenga, a revistacambrils.cat, és en el que falta gent per portar els gegants, "tenim molta canalla, que pugen forts, i, alhora, tenim la gent veterana. Ens falta la gent d'edats intermitges que puguin portar els gegants sense problema". Pel que fa a la Farnaca és, ara per ara, la secció en la que s'hi aplega més gent. Entre portadors i timbalers hi ha una setantena de persones a més d'una quinzena de joves portadors de la Farnaqueta i de la trentena de xiquets i xiquetes que formen el grup de timbalers Nyanyos. Cal apuntar un bon nombre de pares i mares de la canalla que formen part de la colla i que són imprescindibles en les diferents trobades i sortides que es realitzen.
Josep Lluís Pastó: "Ens falta un local"
La reivindicació de Tota l'Endenga, igual que la de la resta d'entitats festives, és la de poder disposar d'un local on poder centralitzar tot el material. Des de fa temps, els gegants es guarden dins els remolcs corresponents a l'espai municipal del costat del dipòsit d'aigua de la Parellada. Els caps de nano, juntament amb la resta de material de la colla, es guarden al local que Tota l'Endenga té al carrer del Cardenal Vidal i Barraquer. Segons Josep Lluís Pastó, "ens falta un local per poder tenir les coses més endreçades"
L’Apunt
Tràmits administratius cada vegada més complicats
Una altra de les problemàtiques de la colla gegantera, així com les de la resta d'entitats culturals, festives i socials cambrilenques, és la complicació creixent dels tràmits administratius a nivell local, aquests darrers anys. Segons Pastó, "cada vegada s'hi sumen més coses a tota la tramitació habitual i cada vegada és tot més feixuc. La gent que s'encarrega dels tràmits ho diu, hi ha hagut un canvi abismal de tot el que es feia fa uns anys i de tot el que s'ha de fer ara, pel mateix acte. Cada vegada es demana més i això no afavoreix massa la bona marxa de l'entitat. L'Ajuntament sí que hi posa de la seva part però els problemes els has de solucionar com a colla".