Informació general

Medi Ambient

Es detecta un niu de vespa asiàtica al carrer de Jaume Ferran, a la Parellada

Fa uns dies se'n va retirar un altre que es trobava al carrer de Sant jaume, al barri d'Horta de Santa Maria

Per Lluís Rovira i Barenys

El niu de vespa asiàtica es troba a la capçada d'un dels plataners del carrer de Jaume Ferran
El niu de vespa asiàtica es troba a la capçada d'un dels plataners del carrer de Jaume Ferran | Lluís Rovira i Barenys

Els veïns d'un tram del carrer de Jaume Ferran, al barri de la Parellada, es troben en estat d'alerta davant la presència d'un niu de vespes asiàtiques que es troba a la capçada d'un plataner d'aquest carrer, davant dels números 21-23. Els veïns de la zona van detectar aquest niu fa ja tres setmanes davant la presència d'aquestes vespes al voltant dels seus habitatges i van donar avís a la Policia Local. Des de l'Ajuntament han assegurat a revistacambrils.cat que ja s'ha donat avís a l'empresa especialitzada en retirar aquests nius i que a hores d'ara no tenen constància de quan es farà. Es dona la circumstància que el passat 28 d'agost ja se'n va retirar un altre que es trobava al carrer de Sant Jaume, prop del barranc de la Mare de Déu del Camí, al barri d'Horta de Santa Maria.

El primer niu de vespa asiàtica, detectat l'any 2021

El primer niu de vespa asiàtica (Vespa velutina) a Cambrils es va detectar el mes de desembre de l'any 2021, al parc del Nou Cambrils i es va desmuntar  aprofitant la foscor i les baixes temperatures de la matinada. De llavors fins ara no s'ha comunicat públicament si hi ha hagut algun altre niu de vespa asiàtica a la nostra població.

El primer cas de vespa asiàtica a Catalunya es va detectar el 2012 a la comarca de l'Alt Empordà. Des d'aleshores, l'expansió d'aquesta espècie exòtica invasora ha estat progressiva i ràpida. En l'actualitat, les comarques de Girona i Barcelona són les més afectades. Des del 2018, ja és present a les quatre demarcacions catalanes. Fins ara, les mesures que s'han pres per erradicar la vespa asiàtica no han aconseguit frenar-ne l'expansió. La vespa asiàtica és una espècie invasora molt perjudicial per a les abelles. És similar a les vespes autòctones i es pot diferenciar pel fet de tenir una sola franja groga i més ampla a l'abdomen i ser més grans. En cas de veure un dels seus nius cal avisar a la Policia o als Agents Rurals.

Detall del niu amb algunes de les vespes enganxades (Foto: Lluís Rovira i Barenys)

 

Comenta aquest article