Societat

Festa Major

Que comenci la Festa Major! (Conté Galeria)

La plaça de l'Ajuntament va ser el centre neuràlgic, ahir al vespre, de l'inici oficial de les festes amb les actuacions de les entitats festives, el pregó a càrrec de Lo Sacaire del Llobregat i el brindis de Festa Major

Per Berta Ruiz

Pubillatge i autoritats donant el tret de sortida a la Festa Major de la Mare de Déu del Camí
Pubillatge i autoritats donant el tret de sortida a la Festa Major de la Mare de Déu del Camí | Andreu Dalmau

Ahir al vespre s'encetava oficialment el programa de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí amb el pregó de la Festa Major. Seguint la línia dels últims anys, la tarda-nit festiva es va encetar amb les cercaviles i el bestiari festiu –la Farnaca i la Galera– que van sortir des de les places de la Vila i de Mossèn Joan Batalla, respectivament, fins arribar a la plaça de l'Ajuntament. Enguany, el conductor de l'acte va ser Lo Sacaire del Llobregat –un músic joglar que sempre du el seu sac de gemecs– qui es va encarregar, en la primera part de l'acte, de donar pas a les actuacions de les entitats festives.

Les bèsties la Farnaca i la Galera van ser les primeres en fer una exhibició davant del públic que omplia la plaça de l'Ajuntament. Van seguir els Timbalers Cop de Cap, els gegants Pere i Camí de la Colla Gegantera Tota l'Endenga, el Ball de Bastons de Cambrils i els Xiquets de Cambrils. Després de les seves actuacions, Lo Sacaire del Llobregat va agrair la implicació i la gran participació de les entitats locals ja que li donen una identitat pròpia i són "l'ànima de la Festa Major".

La Farnaca, arribant a la plaça de l'Ajuntament (Foto: Lluís Rovira i Barenys)
 

Lo Sacaire del Llobregat: "Mai m'havia trobat amb un poble que tingués tres festes majors!"

A continuació, l'alcalde Alfredo Clúa va adreçar unes paraules als presents. Les seves paraules van ser d'agraïment a totes les entitats que fan possible una festa tan lluïda i tan plena d'activitats i va desgranar alguns dels actes més destacats que s'aniran succeïnt en els propers dies. Tot seguit, Lo Sacaire del Llobregat va encetar el seu pregó dient: "jo, que vinc de lluny, de la desembocadura del riu Llobregat, no puc sentir-me més honorat a que m'hàgiu convidat a ser entre valtros. Com a joglar que sóc us vull transmetre les meravelles que us esperen a la Festa Major. En aquesta segona Festa Major, perquè en teniu tres i dues de petites. Mai m'havia trobat amb un poble que tingués tres festes majors!".

En aquest punt, el joglar va fer referència a la "rivalitat" entre vileros i mariners dient: "a la Festa Major de Sant Pere, els mariners tallen el bacallà; a la de la Immaculada -la darrera de l'any-, els Vilerus l'heu feta patrona i la que celebrem ara figura que és la de tothom. Sí, la de tothom, però als Vilerus els hi ha faltat temps per fer el seu 'quarter general' a la Torre del Llimó. Oh, la Mare de Déu del Camí, una Mare de Déu trobada sota una palmera que per posar pau en la disputa entre Vilerus i Mariners no se li va acudir altra cosa que aparèixer a la banda de la Vila, però mirant cap al mar! Però, jo que sóc del món de l'espectacle, m'enamoren aquestes tensions dramàtiques m'encanten perquè no fan més que mantenir ben viu el foc d'una Vila que no es vol assemblar a Salou".

Tot seguit, Lo Sacaire del Llobregat va desgranar alguns dels actes principals que ompliran el programa de la Festa Major i va animar tothom a sortir al carrer a fer gresca i xerinola. Les seves paraules finals van donar pas al brindis de Festa Major amb l'alcalde Alfredo Clúa, la regidora de Festes, Teresa Recasens, representants de les entitats i el pubillatge local. Per tancar l'acte es va fer petar una tronada per iniciar les festes.

L’Apunt

L'Enciamot, el Tomacot i el Cebollot, la resposta dels Mariners i Marineres
El Calot, el nou element festiu encarregat per Vilerus i Vileres, ha copsat tota l'atenció d'aquest inici de Festa Major. Els Mariners i Marineres no s'han volgut quedar enrere i, ahir, al finalitzar el pregó, van anunciar l'arribada de tres nous nans per fer la competència al Calot: l'Enciamot, el Tomacot i el Cebollot. Aquestes tres figures van posar-se a ballar davant l'escenari quan la gent ja plegava per anar al sopar popular, demostrant que el sentit de l'humor i la rivalitat entre vileros i mariners no es perdrà amb el pas del temps.

Mariners i marineres, fotografient-se amb els "nous elements festius" que han creat (Foto: Andreu Dalmau)