Cultura

Art

Montbriart recorda la Concòrdia amb un gran mural al carrer

Àmplia presència cambrilenca a la mostra d’arts visuals de la població veïna que, enguany, arriba a la dotzena edició

Per Josep Capella

Mural de la Concòrdia que s'inaugurarà aquest proper diumenge a Montbrió
Mural de la Concòrdia que s'inaugurarà aquest proper diumenge a Montbrió | Cedida

Montbrió ho té ja tot a punt per a la celebració, aquest proper cap de setmana, de la mostra d’arts visuals Montbriart, que aquest any arriba a la seva dotzena edició. Un dels actes principals d’enguany és la realització d’un mural de 25 metres de llarg per 10 d’ample que ha elaborat l’artista de Vila-seca, Josep Prous @rustikstudio sobre els 400 anys de la Concòrdia, l’acord entre Cambrils i Montbrió per a la independència d’aquesta població. Un esdeveniment que es va commemorar amb un seguit d’actes l’any 2022 al que es va sumar Revista Cambrils amb la publicació d’un monogràfic sobre l’esdeveniment.

Carmina Blay, l’alcaldessa de Montbrió ha explicat a revistacambrils.cat que “volem posar en valor aquest fet històric, el més important de la història del poble, que va suposar la seva independència i assolir la seva sobirania plena”. El mural s’està pintant en un espai recuperat pel poble i s’acabarà d’enllestir aquest diumenge dia 8 en un acte on l’artista explicarà les tècniques pictòriques utilitzades i la pròpia alcaldessa explicarà el sentit d’una obra en la que hi destaquen els mollons de separació dels termes de Cambrils i Montbrió, el primer pla de vila i l’any de la firma de la Concòrdia, el 1622. “Un acte per tancar una fira d’art mol potent, amb una altra fet artístic molt important per Montbrió” explica Blay, que és també la regidora de patrimoni de la localitat.

12 anys de Montbriart

La mostra d’arts visuals aplegarà en aquesta 12 edició  112 artistes provinents de diferents punts de Catalunya, que ocuparan entre d’altres els 53 espais que els veïns de Montbrió cedeixen desinteressadament per a la celebració de Monbriart. Precisament la utilització d’aquestes entrades de cases i d’altres locals de ciutadans montbrionencs és un dels fets més característic d’aquest esdeveniment, tal i com assegura Montserrat Buqueras, la regidora de cultura de Montbrió, factòtum de la mostra, i que apunta que “el nombre d’artistes no para de créixer any rere any i abasta totes les disciplines, amb especial presència de la pintura, i també s’hi instal·laran unes 80 paradetes d’art i d’artesania als carrers principals, que es guarneixen per a la mostra”. Buqueras subratlla que ni els artistes ni els paradistes paguen res per participar-hi al certamen que congrega molt públic de tota la demarcació.

Presència cambrilenca

Cada any hi ha un artista convidat que ocupa un espai destacat a l’Ajuntament i que en aquesta ocasió l’escollit és Pep Sadurní, de Llorenç del Penedès, decorador de vidre i fusió artística amb més de cinquanta anys d’experiència.
L’any 2019 l’artista convidat de Montbriart va ser el cambrilenc David Callau que ha explicat a revistacambrils.cat que manté un vincle molt especial amb Montbrió i que li encanta compartir coses amb ells. “Es el retrobar-se amb les arrels d’un poble amb una llarga trajectòria artística, són dos dies per sentir el batec de la cultura i de l’amistat sota l’esguard de portals i entrades del poble” subratlla Callau.

La presència cambrilenca és de les més nombroses a la mostra. Enguany seran onze artistes i sis parades d’artesania, i alguns com la Nuri Mariné hi participa des del segon any i creu que “el Montbriart és una idea genuïna perquè mai ningú havia fet servir les entrades de les cases per exposar-hi obres d'artistes i perquè tot el poble s'hi involucra” explica Mariné que destaca “el fet que la gent del poble et deixi les seves entrades i en molts casos t'obrin les portes de casa seva pel que et faci falta”.  També comenta que hi va molta gent de Cambrils que li pregunta perquè a casa no es fa una cosa així, i ella és de l’opinió que cada població té la seva idiosincràsia i que a Cambrils ja es fan els Tallers Oberts, que és una iniciativa molt exitosa i de la que se'n pot presumir.

Aquest any però també hi haurà més actes relacionats amb Cambrils. L’artista cambrilenca Dera Wells pintarà un mural en directe el dissabte i el diumenge. A l’Espai Piqué hi haurà una exposició comentada amb el curiós títol de “Anem a marc” que recull les experiències dels montribrionencs quan anaven en carro a la platja a Cambrils.

També s’obren al públic l’Església del Carme o l’Ermita de Sant Antoni amb les seves pintures restaurades recentment, mentre que a la parròquia de Sant Pere, al capdavant de la qual hi ha el mossèn cambrilenc Amador Canaldas, hi haurà una visita comentada a l’orgue amb una petita demostració.

Tant dissabte com diumenge hi haurà també tallers diversos, actuacions musicals en directe i degustacions gastronòmiques.

Cartell del Montbriart 2024

 

Comenta aquest article