Camp

Pagesia

Unió de Pagesos insisteix a denunciar l'opacitat de la Llotja de Reus en el mercat de l'avellana, l'ametlla i la garrofa

El sindicat preveu una collita "minsa" d'avellanes, ametlles i garrofes en una campanya marcada de nou per la sequera

Per Redacció

Sergi Martín, responsable nacional de Fruita Seca d'Unió de Pagesos i, Esther Gomis, membre del sindicat, a la roda de premsa
Sergi Martín, responsable nacional de Fruita Seca d'Unió de Pagesos i, Esther Gomis, membre del sindicat, a la roda de premsa | ACN (Mar Rovira)

Unió de Pagesos no assistirà a les reunions, que s'estan fent ahir i avui a la Llotja de Reus, sobre el mercat de l’avellana, l’ametlla i la garrofa per denunciar-ne la manca de transparència, com va succeir també l’any passat. El sindicat havia d’assistir a aquestes reunions com a organització professional agrària en representació dels productors, però ha tornat a declinar participar-hi per no avalar els treballs opacs de la Llotja a l’hora de determinar les cotitzacions.

El sindicat denuncia que la Llotja de Reus no pot registrar les operacions mercantils i que no queden fixades en cap document les operacions de compravenda d’avellana, ametlla i garrofa. La Llotja de Reus hauria d’haver habilitat una figura legal que recollís aquestes operacions de manera interna per tal de fer les mitjanes de les operacions de compravenda i fer-les públiques.

Unió de Pagesos també denuncia que moltes operacions es realitzen per via telefònica i de manera totalment opaca, ja que no hi ha constància escrita i no en queda cap registre posterior. D’aquesta manera és impossible saber la realitat de la compravenda perquè quedi reflectida al full de cotitzacions que la Llotja emet cada setmana. El sindicat recorda que ja fa anys que denuncia aquesta mala praxi. També ha denunciat la passivitat de les administracions, que no han aplicat mesures davant d’aquesta manca de transparència.

La sequera i les dificultats de reg a la zona de Riudecanyes fan difícil una previsió de collita d’avellana

Unió de Pagesos adverteix que la sequera i les dificultats de reg a la zona de Riudecanyes fan difícil una previsió de collita d’avellana però que aquesta no passarà de les 2.000 tones a casa nostra. Catalunya compta amb 11.500 hectàrees d’avellaner (dades del Departament del 2022), de les quals prop de 3.381 ha són de regadiu i unes 1.500 ha estan a la zona del pantà de Riudecanyes, enguany també sense recursos per regar. Les altres hectàrees de regadiu també han vist minvat considerablement el cabdal de les mines i pous. En aquest sentit, el preu de Llotja hauria de pujar ja que la collita serà curta.

El sindicat denuncia que les cotitzacions de la Llotja de Reus se situen a l’entorn dels 2 euros la lliura quan hauria de cotitzar-se a 2,5 euros la lliura, com a mínim, segons la relació de la demana i l’oferta d’avellana a l’Estat.

Pel que fa a l’avellana, si la pluja no permet la recuperació de la zona de Riudecanyes, l’avellaner quedarà compromès. Com ha reclamat Unió de Pagesos cal construir la infraestructura que permeti la reutilització de les aigües de la depuradora de Reus per a ús agrícola al Camp de Tarragona, i que aquestes aigües puguin utilitzar-se rebaixant la salinitat a nivells acceptables per als cultius.

Collita d'ametlla a la baixa i caiguda de preu a la garrofa

Quant a l’ametlla, el sindicat estima una previsió de la collita a la baixa, amb unes 22.000 tones, tenint en compte que el 2023 va ser de 34.500 tones. El 2022 la producció va ser irrellevant per les gelades del mes d’abril i el 2021 va ser de 26.508 tones.

A les comarques lleidatanes s’ha salvat la campanya pel reg, i a les tarragonines, les finques de regadiu han complert amb dificultat les exigències hídriques dels ametllers amb l’ús de pous propis i de petites comunitats de regants. A Catalunya hi ha unes 13.000 hectàrees productives de regadiu (dades del Departament del 2022). En regadiu, també comencen a produir les plantacions intensives i superintensives que s’han anat plantat els últims mesos, fet que fa augmentar considerablement les produccions.

En les finques en secà (unes 25.909 hectàrees amb dades del 2022), les produccions han estat molt baixes, amb un calibre molt petit i l’aparició de la plaga de la vespeta, i en algunes zones no han pogut ni collir. Hi ha arbres que poden morir a causa de la sequera extrema i per l’aparició de plagues com ara els escolítids.

L’arribada d’ametlla americana, provinent majoritàriament de Califòrnia, ha fet baixar els preus entre un 11% i un 22% a Catalunya i a l’Estat, segons la varietat, entre el juliol de 2023 i el juliol de 2024, segons la Llotja de Reus. El preu de varietats comunes el 24 de juliol de 2023 era de 3,2 euros/kg gra, i el 9 de juliol de 2024, de 2,85 euros/Kg gra (11% menys ). La llargueta ha passat de 4,65 euros/kg gra el 2023 a 3,85 euros/kg gra el 2024 (17% menys), i la marcona, de 6,25 euros/Kg gra a 4,85 euros/Kg gra (22,4 % menys )

Pel que fa a la collita de garrofes, ha començat desmillorada per la caiguda del preu. Al setembre del 2022 era de gairebé a 1,5 euros/kg i dos anys després es cotitza entre 40-41 cèntims el kg. Enguany la collita serà inferior, d’unes 4.000 tones, perquè el fruit és més prim i té menys pes. Els arbres estan esgotats per la sequera i, si no plou els propers dies, pot perillar la propera collita, ja que en aquesta època els garrofers treuen la mostra per la temporada vinent.

En la roda de premsa en la què el sindicat ha explicat aquestes qüestions, ahir a Reus, també ha denunciat l’incompliment de l’empresa Borges envers uns 70 pagesos que conreen festucs a la zona del Segarra-Garrigues. Tot i que fa uns anys va ser la mateixa empresa la que els va incentivar perquè s’hi dediquessin i hi tenien signat un contracte, Borges es va vendre les empreses agrícoles que s’encarregaven del processat dels festucs a diferents llocs de l’Estat, entre els quals Lleida, i a partir de llavors ha abaixat el preu de compra de la collita a aquests productors i ha apujat el del processat.

Comenta aquest article