Entrevistes en detall
Laura Mellau: «Volem tirar endavant el projecte del Parc Jove i que sigui un lloc acollidor i un punt de trobada per als joves»
Després de 8 anys allunyada de la política, la regidora de Junts és la responsable de Joventut i Atenció Ciutadana, àrees que ja va ocupar durant el mandat 2011-2015
Laura Mellau ocupa des de fa poc més d'un any, la regidoria de Joventut i Atenció Ciutadana. Després d'estar 8 anys allunyada de la política, la regidora de Junts és la responsable de dues àrees que no li són alienes i que coneix molt bé ja que, en la seva anterior etapa al consistori cambrilenc –durant el mandat 2011-2015– va portar la cartera de Joventut i Relacions Cíviques, aleshores sota les sigles de la PLIC. Revistacambrils.cat ha volgut fer repàs d'aquest primer any de mandat i desgranar tots els projectes que tenen en marxa, així com les noves iniciatives de futur.
S'ha complert el primer any de mandat. Quin balanç en feu?
No és la primera vegada que estic en aquest departament i, per tant, és més fàcil perquè coneixes a la gent que hi treballa i ja saps com funciona. Sí que vaig estar vuit anys fora de la política, però de seguida he pogut posar-me al dia de les necessitats dels joves. Jo, com a mare, sóc de les que les entèn molt bé perquè ho visc a casa. Tinc tres fills de diferents edats: un jove ja emancipat, una altra jove que està en el moment de trobar feina i un altre de 16 anys que encara estudia. Crec que per això empatitzo molt bé amb les seves necessitats. Però, el més important és que has de creure en el que fas. Jo tinc ganes de fer moltes coses; en aquests primers mesos de feina estic molt contenta i em sento satisfeta.
Les necessitats dels joves van canviant i des del Departament us heu d'anar reinventant contínuament...
"Els joves d'avui en dia tenen un gran potencial: són creatius, conscients del medi ambient i de les necessitats socials. Tecnològicament estan molt preparats i molt avançats i tenen molta informació, però potser han de buscar l'adequada"
El Departament de Joventut és un gran repte. Sempre està en un continu creixement. El jove d'avui en dia sap què vol, tot i que a vegades, ens sembli que no. Potser no té les eines o recursos que necessita. El que hem de fer és aquesta feina d'escoltar, valorar, recollir les necessitats... Veure què tenim i, a partir d'aquí, començar a treballar. Els joves d'avui en dia tenen un gran potencial: són creatius, conscients del medi ambient i de les necessitats socials. Tecnològicament estan molt preparats, molt avançats i tenen molta informació, però potser han de buscar l'adequada. Tot el que fem aquí és per donar-los les eines suficients, els programes que necessiten, assessorar-los i fer actuacions que tinguin un impacte positiu per a ells. Si ho aconseguim, per a nosaltres és una satisfacció.
Què s'ha fet en aquests primers dotze mesos de feina?
Hem fet molta feina. Tenim un Pla de Joventut i hi ha coses que es poden continuar i d'altres que no. Hi ha molts projectes que han crescut com per exemple L'Estenedor –que l'hem dividit per franges d'edat– perquè no té les mateixes necessitats un jove de 12 que un de 16. Per altra banda, els programes de suport a l'estudi també han crescut; hem ampliat els espais i les hores d'estudi. Hem establert un control d'horari per als bucs d'assaig. Tenim 4 sales que s'utilitzen moltíssim, estan molt ben equipats i tenim molta demanda de gent que vol tocar, gravar vídeos, assajar amb la bateria... També hem impulsat que l'Ateneu Juvenil sigui punt de préstec de la Biblioteca.
El programa Agents de Salut ha crescut molt i tenim l'interès d'altres municipis per seguir el model de Cambrils.
El Departament s'ha d'anar renovant, creixent i formant. Per això, farem una trobada –properament– a la què vindran professionals de Joventut del Camp de Tarragona. Sempre ajuda crear sinergies, compartir idees, opinions... D'altra banda, hem creat un nou fulletó per donar tota la informació ordenada. Actualment, el jove té molta informació, però l'ha de buscar. Per exemple, hem impulsat La Veu Jove i tenim més de 70 vídeos en els què els joves s'han obert i ens han explicat la seva experiència. Això serveix a d'altres joves que potser no s'atreveixen a obrir-se.
"Hem creat un protocol de coordinació amb Serveis Socials perquè quan detectem un problema podem activar l'alarma i actuar"
Quines noves iniciatives s'han posat en marxa?
Crec que una de les principals accions és la creació d'un protocol de coordinació amb Serveis Socials perquè quan detectem qualsevol problema que tingui un jove podem activar l'alarma i actuar. Els joves tenen moltes inquietuds i a vegades no ens apropem o no els ajudem de la forma que necessiten. Hi ha molts problemes d'estrès, problemes d'alimentació, emocionals, salut mental, bullying... Som professionals en l'àmbit de l'acompanyament i creiem que aquesta part és molt sensible.
Voleu implantar la figura de l'educador social.
Sí, m'agradaria tenir un educador social al carrer. Des del Departament de Joventut estem preparats en formació, però hi ha moltes mancances sobretot en temes de salut mental. Hi ha molts problemes que potser no es detecten a casa. L'educador social és molt important i hem de buscar la fórmula per fer efectiva aquesta figura ja.
Ha de ser una persona amb una capacitat oberta i que faci una feina al carrer. Ha d'anar a buscar aquells grups de joves que no venen aquí: escoltar-los i detectar les seves necessitats. A Cambrils hi ha molts joves que no venen (a l'Ateneu) i per això ens hi hem d'acostar nosaltres, implicar-los, facilitar-los les eines.. Els hem de dir que els podem ajudar, que es poden formar, que tenen un espai... Aconseguir que tinguin un sentiment de pertinença. Molts d'ells no saben on anar o es pensen que tot s'ha de pagar. Creiem molt fermament en aquesta figura de l'educador social.
"Aquí tindríem un espai a l’aire lliure, obert, informal… Volem aprofitar aquest espai que vagi més enllà d’un skate park –seria la primera fase– però també volem que sigui un punt de trobada on els joves puguin trobar-se i socialitzar".
Què creu que li falta a Cambrils per al públic jove?
El meu fill petit a vegades em diu: 'on vaig un diumenge a la tarda a Cambrils?'. I té raó. Sobretot a l’hivern. On van els joves? Molts edificis estan tancats, no hi ha wifi al carrer… Per això estem treballant en el projecte del Parc Jove al parc del Pinaret. Tenim un avantprojecte que, fins ara, estava al calaix. S’ha d’agafar el projecte, dotar-lo de diners, licitar i tirar-lo endavant. Quan va sorgir el tema de l’educador social vaig dir: ‘tenim un projecte que pot anar més enllà de l’Ateneu Juvenil’. Aquí tindríem un espai a l’aire lliure, obert, informal… Volem aprofitar aquest espai que vagi més enllà d’un skate park –aquest part correspondria a la primera fase– però també volem que sigui un punt de trobada on els joves puguin trobar-se i socialitzar. Es podria una fer una zona coberta de descans, dotar-lo de wifi d’accés lliure, la zona poliesportiva… També s’hi podria fer programació cultural, de lleure… Hi ha diferents formats de distribució. Volem tirar endavant el projecte del Parc Jove i que sigui un lloc acollidor on poder dur a terme activitats.
Facilitar l’habitatge per als Joves també és una altra de les assignatures pendents?
Sí, exacte. I per això volem treballar en aquesta línia. Tenim una finca ubicada al carrer del Castell de Peralada, just darrere de l’antiga residència Montemar que anirà destinada a habitatge dotacional per a joves. Hi cabrien un total de 52 habitatges. Ja està aprovat al DOGC. És un dels principals reptes que tenim. Caldrà buscar les fórmules per tirar-ho endavant per donar cobertura a les necessitats dels joves.
I el suport a l’emprenedoria?
Moltes associacions juvenils neixen del coworking, però hem de seguir treballant l’emprenedoria. Hi ha un seguiment, tenen unes instal·lacions, però crec que ho hem de reforçar i facilitar-los més eines. A vegades, els joves són emprenedors però alguns projectes es queden estancats. Volem fer aquest seguiment perquè no abandonin.
L’Apunt
"En els proper mesos treballarem en temes molt potents a l'OAC (Oficina d'Atenció Ciutadana)"
Laura Mellau també té en cartera l’àrea d’Atenció Ciutadana d'on hi penja l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC). Un departament que assumeix un important volum de feina quant a tramitacions, gestions i qualsevol tasca administrativa però que, moltes vegades, “sembla que quedi en l’oblit”. Mellau ha apuntat que s’estan esmerçant tots els esforços per dotar de totes les eines necessàries a l’equip de professionals que diàriament dona aquesta atenció al ciutadà.
La regidora ha explicat a Revistacambrils.cat que s’està treballant en la millora dels serveis en línia, les tramitacions des de casa i la digitalització de tots els processos. Alguna de les novetats que volem impulsar és “fer un catàleg de serveis, facilitar aquests tràmits amb un llenguatge més senzill, posant-lo en diferents idiomes i creant un espai per a la resolució de dubtes del ciutadà. Les professionals de l’OAC fan molt bona feina però, evidentment, tot és pot millorar dotant el servei de les eines necessàries. En els proper mesos hi treballarem en temes molt potents".