Exposició
L'essència vinícola del Priorat a la sala Àgora de la mà de l'artista Montserrat Adzerias
Ahir al vespre es va fer la inauguració de l'exposició "Priorat pintat amb vi", de Montserrat Adzerias
La represa de la temporada d'exposicions a les sales cambrilenques es va encetar, ahir, amb la inauguració de la mostra "Priorat pintat amb vi", de Montserrat Adzerias que es va fer a la sala Àmbits davant una nombrosa afluència de gent. El títol de l'exposició és ben explícit del que es mostra a la sala ja que l'autora fa servir el solatge que queda després de la premsada del raïm, "una pasta que aglutina una àmplia i variada gamma de colors: rosats, vermells, morats, granates, ...", com a pintura, tal com va explicar ahir. En aquest procés pictòric d'utilitzar les restes del procés de vinificació Adzerias va explicar que havia hagut de resoldre algun problema tècnic com és el de l'oxidació de la pròpia pasta de vi, una oxidació que feia variar el color de la pintura. Finalment va trobar la solució, per tal de conservar el color que ella vol, quan el quadre ja està enllestit es fa un procés de digitalització de manera que els colors ja no varien. D'aquest quadre digitalitzat és del que en fa les reproduccions. Tal com va explicar l'autora, "no en faig més de 25 de cada quadre i quen els venc els acompanyo d'un certificat i d'un número de còpia". A banda, també té altres quadres que són exclusius.
L'essència del Priorat
En els parlaments que es van fer durant la presentació es va destacar l'essència del Priorat i el seu paisatge únic. Aquesta essència ja es va poder palpar en el text que va llegir la germana de l'autora, Maria Adzerias, i en la pròpia explicació de l'autora. En aquest sentit, Montserrat Adzerias va destacar aquest valor paisatgístic del Priorat traslladat al seu art on destaca, sobretot, la presència de la serra del Montsant, una serralada imponent marcada per l'espiritualitat. Adzerias va explicar que havia volgut plasmar aquesta singularitat del Priorat, un territori marcat per l'activitat vinícola, en les seves obres i també va aprofitar per convidar la gent present a l'acte a que faci una visita al seu taller, a Cornudella del Montsant.
La tanda de parlaments la va obrir el regidor de Cultura, Jordi Barberà, que després de fer un elogi de l'obra que es mostrava va llegir un poema, tal com fa en totes les inauguracions. En aquest cas va triar La carn fa carn, de Joan Salvat-Papasseit. I el protagonista indirecte de tot plegat, el vi, també va ser present a l'acte d'inauguració de la mà de la Companyia Vitícola Sileo i del seu propietari i enòleg, Agustí Torelló. La gent va poder tastar el vi Sileo d'aquest celler de Cornudella del Montsant, i tastar aquesta garnatxa negra de la subzona vinícola Montsant Nord. Agustí Torelló va fer una àmplia exposició de les característiques que aglutina aquesta zona del Priorat i de les particularitats dels seus vins. Aquesta exposició, englobada en la Biennal d'Art Contemporani Gastronòmic de Cambrils 2024, es podrà veure fins el proper 11 d'octubre.