Cultura

Història

L’exposició «Espero una postal» inaugura el Cicle de Memòria de Tardor

La Torre del Port acull aquesta mostra que reflexiona sobre la pràctica d’enviar postals i les diferents temàtiques que hi ha hagut al llarg de la història

Per Cristina Sierra

Àngels Casanovas durant la visita guiada per l'exposició ubicada a la Torre del Port
Àngels Casanovas durant la visita guiada per l'exposició ubicada a la Torre del Port | Cristina Sierra

Ahir dissabte es va inaugurar a la Torre del Port l’exposició Espero una postal, que donava el tret de sortida a la 18a edició del Cicle de Memòria de Tardor. La historiadora i comissària de la mostra, Àngels Casanovas, va ser l’encarregada de fer una visita guiada per aquest recull de postals que posen en valor el significat tan especial que van tenir durant dècades en milers de cases. 

Com va apuntar Casanovas, l’exposició no s’ha plantejat com un repàs de la història de la postal sinó que es vol ensenyar al públic què es deia la gent en aquestes cartes obertes que feia molta il·lusió rebre-les, una pràctica que ha anat evolucionant al llarg dels anys i que a hores d’ara, malauradament, s’ha perdut.

Durant el recorregut, els assistents van poder veure postals sobre diferents temàtiques: felicitacions, viatges, sobre el primer bany de l’any, comercials, de persones que havien emigrat per diferents motius, del servei militar… També hi havia un apartat que estava relacionat amb la moda de fer-se selfies. "La gent anava al fotògraf a fer-se una fotografia i l’enviava en un sobre tancat, eren les postals selfie", va afirmar la comissària.

Àngels Casanovas va fer una visita guiada per l'exposició

Reflexió sobre com ens comuniquem en l’actualitat

Aquesta exposició vol fer també reflexionar sobre com han canviat les xarxes socials la forma de  relacionar-se amb la família i amics, i és que les postals són un record del passat. La comunicació immediata -WhatsApp- ha acabat amb el costum d’enviar postals per transmetre records, emocions, notícies o experiències a les persones properes.

Avui dia rebre una postal encara és un símbol d’estimació i de nostàlgia. Per aquest motiu, ahir es convidava als assistents a escriure la seva postal i dipositar-la a una bústia groga que hi havia a la mateixa Torre del Port. Aquesta activitat es podrà fer fins al 13 d’octubre, quan es clourà l’exposició. El Museu d’Història de Cambrils s’encarregarà d’enviar totes aquestes postals als receptors. 

La inauguració de l’exposició va anar a càrrec del regidor de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils, Jordi Barberà, que va llegir un parell de poemes d’Antonio Muñoz Molina i Margaret Atwood i també va explicar quina va ser una de les darreres postals que va rebre a casa seva i que venia des d’Ushuaia (Argentina).

Per la seva part, el director del Museu d’Història de Cambrils, Gerard Martí, va apuntar que aquesta exposició havia estat produïda pel Museu d’Història de Catalunya i que arribava amb el suport de la Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya.

Els assistents van poder escriure una postal a les seves famílies i amics