Societat

Festa Major de la Mare de Déu del Camí

La Pujada de la Galera bat rècords i es reafirma com un dels grans actes populars de la Festa Major (conté galeria fotogràfica)

Unes dues mil persones es van aplegar en aquesta novena Pujada de la Galera, que es va celebrar ahir a la nit

Per Lluís Rovira i Barenys

Una riuada de gent va acompanyar la Galera en tot el seu recorregut
Una riuada de gent va acompanyar la Galera en tot el seu recorregut | Lluís Rovira i Barenys

La novena Pujada de la Galera, ahir a la nit, va ser tot un esclat de festa popular amb una participació rècord. Unes dues mil persones es van aplegar en aquest acte que ja s’ha convertit en un reclam tant pels cambrilencs i cambrilenques com per molta altra gent vinguda de diferents llocs del territori. Any rere any, la festa s’ha fet més gran i el que l’any 2014 va començar com una mena d’assaig, ara ja és un dels grans actes populars de la Festa Major.

Deslligada i cap a la vila

Cap a la es 10 de la nit es va fer la deslligada de la Galera des del passeig de les Palmeres. L’encarregat de deslligar-la va ser el padrí d’enguany, el periodista Josep Capella. Tot seguit i amb l’acompanyament de les xarangues Bandsonats i Xim Xim Mig Grau i els gegantons de Tota l’Endenga, Marquès de los Vélez i Cabo Quiñones, el multitudinari seguici va enfilar el camí cap a la vila, tot acompanyant el recorregut amb el Caminet, la beguda de la Pujada. Quan es va arribar al pont de l’antiga via del tren es va fer un enlairament de coets i un llançament de confeti des del pont. Una mica més amunt, la plaça de l’Ajuntament va servir per aturar-se i reprendre forces.

La Pujada va seguir i va entrar dins l’Eixample pel carrer de Santa Joaquima de Vedruna i un cop arribat a l’avinguda de Josep Vidal i Barraquer, va enfilar cap el carrer de Pere III i d’allí cap el carrer de Jacint Verdaguer, plaça Marianao, carrer de l’Hospital i, per fi, va entrar a la plaça de la Vila on la Galera va fer el darrer ball a ritme de la cançó que Bandsonats va compondre l’any passat expressament per la bèstia de foc cambrilenca, la Xalera. Amb l’entrada de tota la gent a la plaça i amb el darrer ball dels gegantons es va cloure aquesta primera part de la Pujada.

Concert de Miquel del Roig amb un públic totalment entregat

Des de l’escenari muntat a la Plaça, Josep Capella va llegir uns versots i, en la seva intervenció, va tenir un recordatori per un músic popular cambrilenc de baix a mar, el Pepet Mabre. La seva intervenció es va acompanyar amb dos fragments de cançons de Carlos Rom. Tot seguit es va donar pas a Miquel del Roig, molt aclamat pel públic, que va desfermar la gresca. De seguida van arribar els garrotins, amb un intercanvi vilero-mariner i, també, amb sàtira política, tant a nivell nacional com local. El concert es va acabar a ¾ de 2 de la matinada i la gent que va tenir més ganes de festa es va afegir a la Repujada que va consistir amb música i beure davant el local dels Xiquets de Cambrils. La pluja, en aquest tram final de la nit, també es va afegir a la festa.

Tot plegat, una gran nit de festa popular i participativa de la mà de la colla de diables Cagarrieres, els organitzadors de la Pujada.