Societat

Festa Major

La revolta cambrilenca dels Vileros i Mariners (conté galeria fotogràfica)

Desenes de persones gaudeixen dels tres passis del ball parlat al pati de la Torre del Llimó

Per Cristina Sierra

Un moment de l'obra en el que els actors fan una versió particular de la cançó de Mar i Cel
Un moment de l'obra en el que els actors fan una versió particular de la cançó de Mar i Cel | Lluís Rovira i Barenys

Un any més, el ball parlat Vileros i Mariners va portar la sàtira i l’humor en clau cambrilenca al pati de la Torre del Llimó. Una de les novetats d’enguany era que per primer cop s’oferien tres passis que van comptar amb una excel·lent acceptació de cambrilencs i també de persones de poblacions veïnes que no es van voler perdre les sorpreses que havien preparat les quatre parelles mixtes vilero-marineres, el mossèn, el batlle i el guàrdia civil, que tornava a formar part de l’espectacle després de l’absència de l’any passat.

A l’entrada de l’equipament municipal, els assistents van rebre la segona edició de El Pamfletu de Cambrils, que parlava de les dificultats que han tingut els membres del ball parlat per fer el guió de la setena edició o de l’emoció de fer tres passis. "Vam començar l’any 2018 fent un passi, i l’any següent ja en vam fer dos. Enguany en fem tres!", expressava Núria Plana, vilera del ball. Precisament, la cambrilenca va ser l’encarregada d’elaborar la maqueta de la riera d’Alforja de Cambrils que apareix en el vídeo promocional inspirat en la minisèrie Tor i que es podia veure ahir en directe al pati. 

Molt puntuals, el batlle i el mossèn feien la seva entrada al pati parlant de la moda d’anar al Mercadona a buscar parella, uns vídeos virals que en les darreres setmanes han revolucionat les xarxes socials. Mentre jugaven al dòmino, els mariners feien acte de presència amb unes cadires plegables -fent una picada d’ullet a la pujada tradicional anada a missa primera a l’Ermita que s’ha recuperat enguany- i minuts després arribaven els vileros, "a l'hora vilera".

De la renovació del DNI a l’estelada del guàrdia civil

El guàrdia civil va ser el protagonista del primer acte, retrobant-se amb la Camí i anunciant un sorprenent canvi d’ideologia política. El sergent tornava al ball parlat parlant en català després d’haver obtingut el nivell A1 i penjant-se una bandera estelada després de la decepció de Vox. "Ciutadans al final s’han quedat sols i com que no vull musulmans m’he passat a l’Orriols (Aliança Catalana)", va afirmar.

En aquest part es va tenir un record pel Joan Maria Massagué, conegut com a "Coronito", que es va jubilar, i la treballadora del departament de Festes de l’Ajuntament de Cambrils, Encarna Amaya, que fa un parell de mesos va canviar de departament. "Va marxar i aquesta Festa Major la trobem a faltar", van dir.

També es van tractar temes com la nòria que van instal·lar a la Fira Multisectorial, l’estrena del local de la Peña Madridistas Cambrils o el boom del futbol femení. També va aparèixer un espontani intentant colar-se per renovar-se el DNI, emulant a un regidor de l’oposició que fa uns mesos va intentar passar per davant de totes les persones que esperaven a l’OAC per fer-se el document. 

"Polítics catalans i regidors de Cambrils, a l’estiu feu un descans que volem estar tranquils!"

Les parelles van parlar de la Vil·la Paquita i de la remodelació del Mercat Municipal que s’ha activat just després de l’obertura del local. Els vileros i mariners van aprofitar el punt per fer un repàs a les obres anunciades pel govern municipal, com la Casa de la Festa, el Teatre Auditori o la transformació del carrer de les Orquídies.

Tot seguit van relacionar el canvi d’alcaldia que hi ha d’haver al consistori en dos anys a favor d’ERC per parlar del mal moment que travessa la formació, recordant l’Oriol Junqueras -"es creu nostru Senyor i és pitjor que una paparra- i de la tornada de Marta Rovira. "El partit està acabat, van fitxar Tomàs Molina per salva’ns de l’aiguat!", van exclamar fent riure al públic. 

En aquest apartat hi va haver un moment molt còmic protagonitzat per Pere Navarro, mestre del ball, que es va disfressar de la senyora rossa de Madrid que es va convertir en mem quan defensava la unitat d’Espanya en ple debat de l’amnistia i que les càmeres la van captar cridant pel carrer. Lligat a la capital espanyola, la parella formada per la Camí i el Ramon van ballar un xotis com van fer l’alcalde José Luis Martínez-Almeida i la seva dona el dia del seu casament. 

També el Ramon va treure un dels temes cambrilencs més polèmics de l’estiu: la recollida porta a porta. "La brossa l’he de guardar? Quines bromes més cotxines!", deia el mariner quan els seus companys li explicaven que no podia llençar la brossa quan li semblava. Per "fàstic", com van dir els membres del ball parlat, l’estat de la Rambla quan plou i es desborda el clavegueram, fent sortir rates i brutícia. 

El ball parlat també va fer referència a la dificultat que han tingut enguany per escriure el guió, i és que just quan el tenien encaminat hi va haver un regidor del govern cambrilenc que volia plegar, l’arribada de Salvador Illa a la presidència de la Generalitat o l’operació Gàbia per detenir a Carles Puigdemont. "Polítics catalans i regidors de Cambrils, a l’estiu feu un descans que volem estar tranquils!", van afirmar. 

Reivindicació de l’Escola Municipal de Música i versió del musical Mar i Cel per defensar la pagesia i la pesca

En el tercer acte, la parella formada pel Pere i la Maria van comunicar que havien posat la seva casa barata a l’Airbnb per "fer un bon dineral". Un anunci que apareixia en El Pamfletu de Cambrils. "Se alquila casa barata, ¡típica de pescadort! Puede haber alguna rata en medio del comedort…", deia. Un moment que va servir per criticar que Cambrils "està venut al turisme" i que "del Cambrils original l’essència s’està perdent", obligant al jovent a "emigrar de la vila i la platja".

El canvi de format del Festival Internacional de Música va servir per reivindicar el paper de l’Escola Municipal de Música. "La tenen abandonada, assagen en barracons", van denunciar el membres, que van dir que els seus músics havien estudiat al centre i van fer una prova de com sonaria el ball parlat en un futur si no s’aposta per tenir un servei de qualitat. 

La sequera i el Hard Rock van donar pas a un número musical que va ser molt ben rebut pel públic. Per defensar la pagesia i la pesca, es va fer una versió de l’Himne dels Pirates de l’obra musical Mar i Cel, amb frases com: "els horts se moriran, ningú anirà a pescar, haurem d’alimentar-nos de l’aire". 

Els matrimonis, el mossèn, el batlle i el guàrdia civil també van ballar al ritme del remix dels Goigs de la Mare de Déu del Camí, un tema creat pel cambrilenc Albert Recasens que va sonar amb força l’any passat i que s’ha consolidat enguany, o la cançó Pedro de Raffaella Carrà que es va popularitzar fa uns mesos per mostrar el suport al president Pedro Sánchez. 

La part final del ball parlat va recordar els actes de l’Embarcada i la Baixada de la Gamba, dues de les novetats de la Festa Major de Sant Pere i també es va fer menció a la victòria del sector vileru a la Rierada, aquest passat dissabte, o del nou capgròs, El Calot.

Com ja és habitual, la Carmeta i el Plàcid van dedicar unes últimes paraules a la Mare de Déu del Camí i a Sant Pere i el guàrdia civil va tornar a pronunciar el seu mític "Cambrils, ¡Campo de demonios! ¡Hasta las hierbas se rebelan contra mi culo!". En el tercer passi, el darrer, el capellà de l'obra va rebre una felicitació conjunta i un obsequi per part de la resta de components del ball parlat en motiu del seu proper casament. La seva parella va irrompre a l'obra i hi va afegir un verset sorpresa.