Societat

Festa Major

Èxit de la Pujada a Missa Primera dels Mariners

En aquesta primera celebració d'aquest acte hi van participar prop d'una cinquantena de persones, unes quantes d'elles duent una cadireta de vímet

Per Redacció

Mariners i marineres a la plaça de la Constitució, des d'on es van dirigir cap a l'Ermita
Mariners i marineres a la plaça de la Constitució, des d'on es van dirigir cap a l'Ermita | Cristina Sierra

La recuperació de la pujada a missa primera a l’antiga, que van organitzar els “Mariners i marineres”, va ser un èxit de participació amb la presència de mig centenar de persones que van acudir a la celebració de l’ofici religiós de les 10 del matí al Santuari. El col·lectiu de mariners es va congregar a la Plaça de la Creu de la Missió a un quart de deu del matí per pujar de forma conjunta cap a l’Ermita, com feien els pescadors i les seves famílies fa molts anys, que acudien a missa primera abans de sortir a la marc.

Un bon nombre d’ells, prop de la vintena, ho van fer amb les seves cadires de vímet, com també era costum fa un grapat d’anys, quan al Santuari no hi havia bancs. Eren cadires de tot tamany i de diferent procedència moltes amb una història al darrere, i altres fins i tot comprades per recuperar la tradició, i també algunes estaven guarnides amb xarxes i altres estris mariners. D’històries també en recordaven molts dels assistents, com el Joan Casas, que als seus 84 anys no va voler deixar passar l’ocasió de recordar etapes passades. A la Creu, els congregats van rebre la salutació de la regidora de festes, Tere Recasens.

La comitiva va enfilar el camí cap a la vila saludant als convilatans sorpresos per la iniciativa. Un cop al pati de l’ermita els esperaven unes coques que els havia posat l’Ajuntament per recuperar forces. Allí s’hi van sumar més mariners i marineres que per diferents motius, bàsicament de salut, no van poder fer el trajecte a peu. La pluja que va respectar en tot moment la marxa, també va fer desistir a alguns de fer el trajecte caminant.

Abans de la missa, que va celebrar el mossèn mariner, Albert Fortuny, que també va fer la caminada cap al Santuari abans d’oficiar la cerimònia religiosa, els mariners van dipositar les cadires a l’altar major. Tant a l’homilia, com a la resta de la missa mossèn Fortuny va recordar tant l’esdeveniment de la recuperació de la tradició, com la devoció dels mariners i dels pescadors per la Mare de Déu del Camí. Les lectures i la pregaria dels fidels les van llegir també tres marineres que habitualment ja ho fan a la parròquia de Sant Pere. El Santuari es va omplir de fidels en aquesta primera missa, com feia temps que no es veia.
L’ofici religiós es va acabar, com és habitual, amb el cant dels Goigs de la Mare de Deu del Camí, que van interpretar un grup de marineres i mariners  que formen part de la Coral Verge del Camí i tots els fidels assistents.

Des de “Mariners i marineres”, que per primera vegada també van participar a l’ofrena floral a la Mare de Déu amb totes les entitats cambrilenques, valoren de manera molt positiva aquesta primera ‘Pujada a missa primera’ amb ganes de repetir i millorar-ho l’any vinent. Entre les coses que comenten que es volen incorporar hi ha la possibilitat de facilitar la pujada de persones grans de la Platja que els hi agradaria poder assistir a aquesta missa primera però que no ho poden fer per les seves dificultats de mobilitat, i ja han pensat en poder fer-ho amb el trenet turístic perquè els puji a l’ermita i després els torni a casa. També parlen de millorar l’aspecte musical tant per l’anada i a la celebració, però asseguren que per ser el primer any estan mot satisfets i subratllen la rebuda per part de la gent tant a la Platja com a la Vila i de la col·laboració rebuda.

 

 


Comenta aquest article