Societat

Festa Major de la Mare de Déu del Camí

El fenomen Figa Flawas desborda el Parc del Pinaret en un massiu concert de la Diada (Conté galeria fotogràfica)

Cinc mil persones van gaudir de les actuacions i un altre miler ho va haver de fer des de fora d’un recinte ple de fans del grup vallenc

Per Andreu Dalmau

Pep Velasco, cantant de Figa Flawas, i darrere, a la dreta, Xavier Cartanyà; l'altre integrant del grup
Pep Velasco, cantant de Figa Flawas, i darrere, a la dreta, Xavier Cartanyà; l'altre integrant del grup | Andreu Dalmau

El fenomen Figa Flawas va superar totes les expectatives previstes i el concert de la Diada es va convertir en una exaltació d'aquest duo de Valls. Milers de persones van desbordar el Parc del Pinaret i un altre miler es va quedar fora sense la possibilitat de gaudir de la música, privilegi reservat pels més fidels... I els més espavilats.

Eren les 19 hores de la tarda i una vintena de persones —joves i no tan joves— ja feien cua aguardant l'obertura de portes. Aquesta no es duria a terme fins a les 21.30h, quan encara quedaven 3 hores per l'inci de l'actuació dels vallencs. Aleshores, la cua ja era massiva.

«No havia vist res semblant»

Tan massiva que donava, literalment, la volta al Parc del Pinaret. En els moments més àlgids, abans de les 23h, la renglera de persones arribava fins a la rotonda que uneix avinguda de Charles Darwin amb avinguda de l'Esport. Una expectació mai vista en un concert de la Diada. “En 21 anys a l’Ajuntament no havia vist res semblant”, afirmaven fonts del Departament de Festes.

A mitjanit l'aforament màxim de 4.900 persones era complet i la cua encara arribava a la meitat del carrer Josep Serra i Dalmau. L’organització va haver d’obrir el recinte on està ubicat el bar del parc perquè uns quants poguessin seguir des d’allí les actuacions tot i tenir una visibilitat molt reduïda. A l’avinguda del Mil·lenari, però, encara quedaven centenars de persones que no marxarien, com a mínim, sense escoltar de lluny els Figa Flawas.

La frustració pintava les cares dels que sabien que havien fet tard, encara més veient com, molts dels que arribaven després, aprofitaven la presència de qualsevol conegut —o a vegades ni això— per colar-se i evitar una cua que t’assegurava quedar-te fora. Això va provocar alguns enfrontaments entre persones a la filera fins que la Policia Local va col·locar una cinta des de l’entrada al parc fins a la cantonada amb Josep Serra i Dalmau per evitar que la gent intentés col·locar a l’inici de la cua només arribar.

Cua a l'entrada del Parc del Pinaret, a les 23.19 hores (Foto: Andreu Dalmau)
 
L’organització va haver d’obrir el recinte on està ubicat el bar del parc perquè uns quants poguessin seguir des d’allí les actuacions (Foto: Andreu Dalmau)
 
Aspecte de l'Avinguda del Mil·lenari durant el concert de Figa Flawas (Foto: Andreu Dalmau)
Gent seguint el concert dels Figa Flawas des de la tanca (Foto: Andreu Dalmau)



Toquem Fusta, teloners locals

Amb tot aquest enrenou a fora, el concert va començar puntual a les 22.30 hores. Toquem Fusta, liderats pel cambrilenc Marc Gibert, van tornar als escenaris després de quatre anys per celebrar el seu 20 aniversari i interpretar algunes de les cançons del seu darrer disc, “Imparables”, publicat el 2019 i que no es va poder arribar a sentir en directe per culpa de la pandèmia. La seva música rock i amb lletres quotidianes va comptar amb l’acompanyament de diverses persones al llarg del concert, entre elles dos membres del grup Koeman i els timbalers dels Diables Els Cagarrieres.

Públic entregat als Figa Flawas

El cert, però, és que la major part del públic no havia vingut a Cambrils —hi havia molta presència de públic forà— per Toquem Fusta, sinó pels Figa Falwas. L’espera es feia a eterna a primera fila on els més fidels corejaven el nom dels vallencs cada vegada que tenien l'oportunitat. Era mitjanit i, només amb l'escenari mig muntat, ja es palpava la tensió. Amb els primers acords de Xuculatina els crits es van desfermar i els Figa Flawas saltaven a la palestra fent embogir el Parc del Pinaret.

Els temes es van succeir. 4 kissus, Xalalà, Diabla, Mussego... Tots els grans hits van fer vibrar una audiència entregada al màxim. El duo, acompanyat per un joc de focs, confeti i llum, també van comptar amb la col·laboració d'un elenc de ballarins entre els quals hi havia Àlex Fernández, cambrilenc que va tenir el seu moment de glòria fent un solo vibrant a l’inic del concert, sonant el remix del tema de Shin-Chan.

Els fans, però, no podien deixar marxar els Figa Flawas sense escoltar la cançó de l’estiu. “Hi ha una persona molt especial per nosaltres aquí”, deia el cantant. Es referia, com no podia ser d'una altra manera, a la Marina, la que està morena. Era el clímax —amb alguna bengala inclosa— d'un concert que es va acabar de cloure amb Xtraterrestres i Que no s'acabi, una cançó molt adient per tancar l'actuació estrella (poc més d’una hora d’actuació) del concert més important de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí.

Músics de carrer i DJ Dimuca tanquen la nit

El concert encara no havia finalitzat, quedava molta festa, però quan els Figa Flawas van abaixar el teló, una munió va decidir que la seva missió a Cambrils havia acabat i va abandonar el recinte permetent a una part dels que s’havien quedat fora que, finalment, poguessin entrar al Parc del Pinaret. Tot i això, centenars de persones van haver de seguir esperant i això va acabar amb la paciència d’alguns, que van intentar entrar al recinte saltant les tanques per diversos punts.

A les 1.45 hores pujaven a l’escenari Músics de Carrer, tribut a Txarango. La banda, amb un directe ple d’energia, va fer reviure els millors moments del grup gironí que va posar la banda sonora a molts joves la dècada passada. El record de cançons com Una lluna a l’aigua, Músic de carrer, Quan tot s’enlaira i Compta amb mi va fer gaudir els gairebé 5.000 espectadors que omplien el Parc del Pinaret de gom a gom.

La nit va anar tocant a la seva fi amb el final d’aquesta actuació. El darrer a posar música va ser DJ Diumca, que ja havia estat punxant  des de la barra dels Cagarrieres —on, per cert, es van esgotar totes les existències abans del final del concert— durant els canvis d’escenari. El PD cambrilenc va estar una hora als plats, fins que, a les 4.15 hores, es va donar per tancat un concert de la Diada històric, marcat per la manca de previsió i l’arribada en massa d’un fenomen fan que va desbordar el Parc del Pinaret.