Informació general

Diada

Alfons Garcia, senador del PSC: «Els anys que van seguir la guerra de Successió també van comportar una millora econòmica per al país» (conté galeria fotogràfica)

Garcia, convidat a l'acte institucinal de la Diada a Cambrils, també es va referir al que ha de ser el nou concert econòmic, "no és un model que deriva del règim foral, que no és ni modern ni solidari, sinò que és un model més just i equitatiu"

Per Lluís Rovira i Barenys

Alfons Garcia, senador del PSC, ahir, al parc del Pescador
Alfons Garcia, senador del PSC, ahir, al parc del Pescador | Lluís Rovira i Barenys

El Parc del Pescador va aplegar, ahir al matí, l'acte institucional de la Diada Nacional que, cada any, organitza l'Ajuntament. En aquesta ocasió, tal com s'havia desvetllat feia uns quants dies, el convidat a fer el parlament ha estat Alfons Garcia Rodríguez, exalcalde de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant de l'any 2011 al 2023 i, actualment, senador del PSC per designació del Parlament de Catalunya, des de principis d'any. El mateix Alfons Garcia va ser l'encarregat d'encetar l'acte amb el seu parlament en el que va començar fent un repàs històric de l'11 de Setembre i el context de l'epoca. Una data que recorda la fi del Setge de Barcelona dins la Guerra de Successió i que va comportar l'aplicació gairebé immediata dels decrets de Nova Planta que, entre altres coses, configuraven un model d'estat centralista i absolutista. Però, segons va dir Alfons Garcia ahir, "això, no obstant, els anys que van seguir la guerra també van comportar una millora econòmica per al país amb l'accés a altres mercats espanyols i, sobretot, per la participació amb el comerç amb Amèrica. I de forma paulatina, es va aconseguir tornar a una certa normalitat política i militar on malgrat l'afany uniformalitzador borbònic pervivien diferències en els sistemes de pesos i mesures, tipus de funcionariat, la fiscalitat,...". Per Garcia, "en aquell moment el que es reivindicaven eren els furs, entenent que els furs eren uns drets històrics que en molts casos eren simples privilegis de determinats col·lectius provinents de l'època medieval en que s'aconseguien favors del rei".

Després d'aquesta interpretació dels fets històrics, Alfons Garcia es va centrar en el present per dir que "hem de continuar celebrant l'11 de Setembre amb la voluntat de no oblidar la història, una història exposada en termes objectivables, i no fruit d'una mirada romàntica pròpia d'uns altres temps". El senador del PSC també va fer esment a "l'afany uniformitzador i centralitzador d'una determinada ideologia", en clara referència a postures dels partits de dretes i d'extrema dreta espanyols i va subratllar que "no hi ha nació sense cohesió social i cultural i per fer-ho calen dinàmiques integradores i respectuoses a la pluralitat" que les va lligar amb les millores en el benestar econòmic, la millora del sistema educatiu i del sistema sanitari,.....i va dir que "si ho aconseguim, podrem estimar el nostre país de forma desacomplexada dins un estat divers en què la singularitat no representi ni una visió supremacista d'un territori ni tampoc s'hagi de veure sotmesa a una uniformitat imposada en nom d'una pretesa igualtat".

Alfons Garcia també va fer esment al nou sistema de finançament que ha de suposar, segons va dir, "un salt qualitatiu. No és un concert que deriva del règim foral, que no és ni modern ni solidari, sinò que és un nou model més just i equitatiu. Un nou model que s'assembla al model federal alemany on cada lander recapta els seus impostos i després, calcula quins són els costos dels serveis que administra". Finalment, Garcia va apel·lar al "sentiment de pertinença a Catalunya", per tal de fer-la "rica i plena que és el que tots anhelem".

Alfredo Clúa, alcalde: "La Diada ens recorda la importància de treballar plegats"

A continuació va ser l'alcalde, Alfredo Clúa, qui va fer el seu parlament en el que va dir que "la Diada ens recorda la importància de treballar plegats, de sumar esforços i de no deixar que les diferències ens separin i ens divideixin". Clúa també es va referir al "compromís del govern municipal per garantir el benestar de tothom".

En l'àmbit de país, Clúa va dir que "aquesta Diada ens convida a recordar que Catalunya és terra d'acollida i d'oportunitats, una terra de persones que han sabut superar dificultats i que han trobat en la solidaritat, el treball conjunt, el camí per avançar". Després dels parlaments, l'alcalde va donar uns obsequis al convidat a l'acte i es va encetar la segona part de la commemoració de la Diada amb l'actuació de la Coral Verge del Camí que va interpretar tres cançons a més del cant dels Segadors. A continuació van ser els Xiquets de Cambrils que van fer un pilar de 4. L'acte es va cloure amb les ofrenes florals al monòlit de l'11 de Setembre que hi ha al parc del Pescador i que van anar a càrrec de l'alcalde i el senador del PSC, en primer lloc, seguit dels diferents partits polítics (NMC, ERC, PSC, Junts i Comuns) i alguna entitat (Associació de Dones Amunt).

Comenta aquest article

Galeries relacionades