Cultura

Literatura

Jeremias Mateo: l'home que gairebé mor als Alps i ara travessa el Canal de la Mànega nedant

Cambrils acull la presentació de 'La travessia infinita', un llibre d'Adam Martín que narra la història de lluita i superació d'aquest nedador discapacitat

Per Andreu Dalmau

D'esquerra a dreta: Francesc Joan, presentador; Jeremias Mateo, protagonista; i Adam Martín, escriptor
D'esquerra a dreta: Francesc Joan, presentador; Jeremias Mateo, protagonista; i Adam Martín, escriptor | Andreu Dalmau

La vida d’en Jeremias “Jere” Mateo va canviar radicalment el 14 d’abril de 2015. Aquell dia, ell i el seu amic Salvi Martín van patir un terrible accident mentre escalaven el Triangle de Tacul, als Alps. En Salvi va morir, però en Jere va sobreviure. Segurament, si després d’haver estat un mes en coma li haguessin dit que, gairebé deu anys després, seria un nedador d’aigües obertes semiprofessional i estaria en un vaixell de Cambrils presentant un llibre que narra la seva història de superació, no s’ho hagués cregut.

Però així és. El Dorimar, amarrat davant de les Escales Reials, va acollir ahir, en un acte organitzat per Swim for ELA, la presentació de La travessia infinita. El periodista cambrilenc Francesc Joan va conduir l’acte en el qual es va descobrir aquest llibre de no ficció escrit pel periodista Adam Martín —Premi Ondas 2024 pel pòdcast “Gent normal”, sobre temes de salut mental—.

La travessia infinita narra la lluita del Jere contra la seva discapacitat i també contra la culpa de pensar que el seu millor amic va morir per culpa seva. “Al principi no volia viure, només volia seguir per compensar tot el que havia patit la meva família”, reconeixia amargament en Jere. Molts anys i un pas per la clínica Gutmann després, el protagonista del llibre encara es recupera de les seqüeles físiques i psicològiques... Tot i que les aparences no diuen el mateix.

La presentació es va dur a terme al vaixell Dorimar (Foto: Andreu Dalmau)

 

Oceans Seven i Swim for ELA

En Jere és un home rialler, divertit i fort. Una força segurament aconseguida després de molts quilòmetres de natació en aigües obertes. Aquesta és ara la seva “feina”: “necessito reptes cada vegada més exigents per enfrontar-me a les meves pròpies pors, dolors físics i emocionals”. El repte que té ara entre mans és el Oceans Seven, que consisteix en nedar a través de set estrets molt diferents arreu del planeta. Ja ha completat el Canal de la Mànega i l’Estret de Gibraltar, i té la mirada posada en el Canal del Nort, que intentarà creuar el 2026.

Al seu calendari, però, no hi falla la cita amb la Swim for ELA des de fa dos anys, quan la va disputar per primera vegada. “M’emociona, és una experiència vital, estic desitjant tornar a fer-la i col·laborar com sigui”, reconeix amb la pell de gallina. De moment, això sí, no ha aconseguit arrossegar l’Adam a l’aigua amb ell, una cita que tenen pendent. L’autor del llibre va explicar a l’audiència que ha passat moltes hores conversant amb el Jere, fins al punt de fer-se amics, i que ha intentat transmetre la seva experiència a través del text de manera que les seves vivències siguin extrapolables i tothom en pugui extreure algun aprenentatge. “Escriure el llibre sobre el Jere m’ha ajudat a definir èxit i fracàs”, reflexionava l’Adam Martín, “tot és relatiu i, potser, si no pots caminar, donar una passa és un èxit; s’han de posar les coses en perspectiva”.

Comenta aquest article