Salut
S'inicia al Camp de Tarragona la campanya per protegir els nadons de fins a sis mesos de la bronquiolitis
La immunització es farà als CAP per als nascuts entre abril i setembre i als hospitals per als que neixin a partir d’ara
Punt d’inici de la campanya d’immunització del virus respiratori sincicial (VRS) en nadons de fins a sis mesos a la Regió Sanitària Camp de Tarragona (RSCT) amb l’activació del servei als Centres d’Atenció Primària, on s’administraran els anticossos als nascuts entre l’abril i el setembre d’enguany. Les famílies rebran un SMS informatiu per demanar cita. Els nadons que neixin a partir de l’octubre i fins al març de 2025 podran immunitzar-se al mateix hospital. En cas de no haver-se administrat en el centre hospitalari, es farà tan aviat com sigui possible al Centre d’Atenció Primària de referència. En tots els casos, es punxarà intramuscularment una sola dosi.
Addicionalment, es recomana l’administració als infants d’alt risc, en determinats casos, fins als 24 mesos d’edat. Si ja han rebut una dosi la temporada anterior, podran rebre una de nova sempre que no superin els 24 mesos.Així, el Departament de Salut posa en marxa la campanya per segon any consecutiu per protegir de la patologia abans que els acabats de nàixer travessin la seva primera temporada de VRS.
La RSCT compta amb 5.000 dosis. L’estimació inicial de necessitats no impedirà pas que la xifra s’ajusti posteriorment als requeriments i demanda existent.
Balanç de l’anterior campanya
Les conclusions del darrer any d’immunització a la RSCT són positives, ja que el nombre d’ingressos per bronquiolitis entre menors de sis mesos va caure dels 182 als 52 en el períodes 2022-2023 i 2023-2024, respectivament. Això suposa una reducció del 71,4%. La cobertura total entre els nadons nascuts de l’abril al setembre de l’any passat va ser del 87,3%.
La gerenta de la Regió Sanitària Camp de Tarragona, Imma Grau, ha destacat la importància d’aquesta campanya. “L’experiència de l’any passat demostra l’eficàcia de la immunització per reduir el nombre d’ingressos i de complicacions entre la població més vulnerable. La col·laboració ciutadana, la de les famílies, és cabdal per frenar la capacitat d’impacte del VRS”.
Des del mateix CAP Muralles, Ció Solé, infermera pediàtrica, remarca fins a quin punt té incidència positiva la iniciativa en la salut dels nadons: “les dades de la temporada anterior demostren que immunitzar contra el VRS disminueix notòriament els ingressos i el nombre de bronquiolitis diagnosticades. Ha sigut un canvi molt gran, parlant d’un virus que causa malalties en menors de sis mesos que poden arribar a requerir ingrés a UCI”.
Una de les mares que ja acostat el seu infant al centre és la Laia Sardà: “el CAP ens va trucar per informar-nos i aconsellar-nos; així ens quedem més tranquils, ja que coneixem casos de nens d’amistats que han hagut d’ingressar els seus fills per aquest motiu”. Segons una altra de les mares de nadons ja immunitzats, Laia Poblado, és important que estiguin molt protegits perquè quan pateixen infeccions tan potents que fins i tot provoquen l’ingrés és dur i difícil de gestionar”.
Infecció per VRS
La infecció pel virus respiratori sincicial és una de les més freqüents i una de les principals causes d’hospitalització en infants més petits de 5 anys. Aquesta infecció pot tenir diverses manifestacions clíniques, produint des de quadres de vies respiratòries altes banals o inaparent fins a greus episodis de bronquiolitis o pneumònies en lactants. Els quadres d’aquesta malaltia poden ser més greus durant els primers mesos de vida, i especialment, en prematurs.
La incidència del VRS cursa amb un patró estacional d’octubre a març i és tan freqüent que la majoria dels infants ja s'ha infectat amb el virus aproximadament als 2 anys. El virus respiratori sincicial també pot infectar els adults.
Fins al 2023, no es disposava de cap mesura preventiva autoritzada per al seu ús a tots els nadons. Cal tenir en compte que el tractament per a la infecció per VRS és principalment de suport; en casos més greus pot ser necessari el suport respiratori amb oxigen suplementari.
Catalunya disposa d’un dels calendaris de vacunació més complets que inclou recomanacions per a totes les etapes de la vida, i amb la immunització contra el VRS disposa d’una de les recomanacions d’immunització més avançades a escala global.
És important recordar que les vacunes salven vides. S’estima que a Catalunya les vacunes de calendari cada any estalvien més de 34.000 casos de malalties i les seves complicacions. Per aquest motiu i per obtenir la millor protecció cal garantir que els infants, adolescents i adults rebin les vacunes i immunitzacions en el moment adequat, segons les recomanacions.