Vandellòs i Hospitalet de l'Infant

Cultura

S'obre el Centre de la Imatge F. Andreu a l'Hospitalet de l'Infant

El dissabte 14 de setembre es va inaugurar aquest nou equipament cultural al local de l'antiga botiga i estudi fotogràfic de Paco Andreu, a la plaça Catalunya

Per Redacció

Els parlaments de la inauguració van tenir lloc davant de la façana de l'edifici que acull el Centre de la Imatge F. Andreu
Els parlaments de la inauguració van tenir lloc davant de la façana de l'edifici que acull el Centre de la Imatge F. Andreu | Cedida

Dissabte passat, 14 de setembre, l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant va presentar a la ciutadania el Centre de la Imatge F. Andreu. Aquest nou equipament cultural està ubicat al local de l’antiga botiga i estudi fotogràfic de Francesc Andreu, a la Plaça Catalunya 9 de l’Hospitalet de l’Infant.

La funció d’aquest equipament és la preservació, l’estudi, l’accessibilitat i la difusió del patrimoni documental, en especial, el visual local, des del vessant arxivístic i artístic. Entre el material que s’hi podrà consultar hi haurà el fons fotogràfic de Paco Andreu, que consta d’un total de gairebé 74.000 imatges captades durant el període 1961-1999. La majoria són de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, tot i que també n’hi ha de Riba-roja d’Ebre i Flix; i tenen un interès patrimonial, històric i etnològic, perquè retraten el veïnat, els indrets i les activitats del municipi.

El Centre de la Imatge F. Andreu serà, a més, un punt de servei de l’arxiu municipal, igual que Ca la Torre, on la ciutadania podrà anar a fer consultes o ingressos de documents; i un espai on es desenvoluparà una programació cultural vinculada a la imatge i l’audiovisual, per exemple, tallers de fotografia i vídeo, exposicions dels fons municipals i de totes aquelles persones que estiguin interessades a exposar la seva obra.

Els beneficiaris d’aquests serveis seran els centres educatius del municipi, les associacions locals i el públic en general, amb especial atenció al públic jove.

L’acte oficial d’inauguració d’aquest nou espai va tenir lloc dissabte passat, 14 de setembre, a les 18 h i va anar a càrrec de l’alcaldessa, Assumpció Castellví; la regidora de Cultura, Elidia López; i una representant de la família de l’homenatjat, Dolors Andreu, una de les tres filles del fotògraf i artista local Paco Andreu, que va morir el 2016 als 83 anys (les altres dues filles, la Marta i la Núria també hi van ser presents).

A partir de demà dimarts, 17 de setembre, el Centre de la Imatge F. Andreu estarà obert al públic, inicialment en aquest horari: dimarts, dimecres i dijous, de les 17 a les 19 hores.

Història del projecte

L’any 2022, la família de Paco Andreu va cedir a l’Ajuntament el fons fotogràfic. El consistori es va comprometre aleshores a custodiar i conservar les imatges, a obrir-les a la consulta pública i a identificar-les i tractar-les; i també a digitalitzar-ne una part; i a dur a terme unes obres de reforma del local de l’antiga botiga i estudi fotogràfic de la Plaça Catalunya, per adaptar-lo als nous usos.

Al febrer de 2024 van començar les obres d’arranjament de la planta baixa i l’altell de l’edifici, que han permès destinar l’immoble a aquest centre de la imatge.

Comenta aquest article