Informació general

Economia blava

1a Jornada de l'Economia Blava, un esdeveniment «pel present i futur de Cambrils»

La primera edició d'aquestes jornades que tenen per objectiu impulsar tots els sectors vinculats a la mar tindrà lloc el 3 d'octubre, a l'hotel El Dorado

Per Andreu Dalmau

La presentació de les jornades s'ha fet a les instal·lacions de la Confraria de Pescadors
La presentació de les jornades s'ha fet a les instal·lacions de la Confraria de Pescadors | Andreu Dalmau

L'hotel El Dorado acollirà la 1a Jornada de l'Economia Blava que se celebrarà el pròxim 3 d'octubre al matí. Aquest esdeveniment suposarà un punt de trobada entre el sector públic i privat vinculat als mars i oceans. La iniciativa neix a partir del GALP (Grup d'Acció Local Pesquer) de la Costa Daurada amb l'objectiu d'impulsar un sector econòmic fonamental “pel present i futur de Cambrils”, tal com va assenyalar l'alcalde Alfredo Clúa durant la presentació. Les inscripcions són gratuïtes i es poden formalitzar a través d'aquest enllaç.

“Aquestes jornades són una aposta per la sostenibilitat”, apuntava el batlle, “sempre estarem al costat del sector primari i de la pesca”. Segons la regidora de Promoció Econòmica, Neus Cárdenas, l'esdeveniment és una manera més de “donar a conèixer les nostres arrels i reivindicar els nostres orígens” a la vegada que es genera activitat econòmica. Un altre objectiu paral·lel és demostrar que les possibilitats del mar van més enllà de la pesca i la nàutica i, d'aquesta manera, “generar interès entre la gent”.

Per la seva part, la secretària de la Confraria de Pescadors de Cambrils, Clàudia Masdéu, va reivindicar l'impuls que suposen els GALP per tots els sectors vinculats a la mar. Aquest any s'han atorgat les primeres ajudes per valor de gairebé 400.000 euros a una vintena de projectes arreu de la Costa Daurada a través d'uns fons procedents de la Unió Europea i la Conselleria d'Acció Climàtica.

Per l'organització de les Jornades, l'Ajuntament ha rebut un import de 5.508 euros; però també han rebut ajudes dels GALP el Museu d'Història de Cambrils –per editar una publicació enfocada al paper de la dona en el món pesquer–, el Patronat de Turisme –per l'organització de visites guiades a la llotja de pescadors– i una empresa local de busseig pel desenvolupament de la seva activitat. “La primera convocatòria d'ajudes dels GALP ha estat un èxit”, celebrava Masdéu, “tot i la dificultat, el desconeixement i el termini ajustat s'han presentat una vintena de projectes i tots ells s'estan executant”. La segona convocatòria d'ajudes dels GALP ja està oberta.

Conferència i taules d'experiències

El dia 3 d'octubre, doncs, l'Hotel El Dorado acollirà aquesta jornada d'activitats que s'obrirà amb una conferència a càrrec de Yolanda Morcillo, coordinadora de l'Agenda Marítima de Catalunya, sota el títol “L'Agenda Marítima de Catalunya, un projecte de país per tal d'arrelar l'economia blava sostenible als territoris marítims”. Després se celebraran dues una taules d'experiències titulades “La mar, impuls d'emprenedoria” i “La mar, sostenibilitat i patrimoni”, on prendran part diversos actors del sector de l'economia blava públic i privat. El públic també podrà gaudir d'un esmorzar a mig matí.

Comenta aquest article