Cultura

Art contemporani

Arriba la 3a edició del festival d'art PARTIDES, una proposta d'art contemporani visual i sonor en un entorn agrari

Com en les dues edicions anteriors, aquesta proposta artística es farà en un entorn agrari i sota el lema "L’art cultiva l’ànima, la pagesia cultiva la vida"

Per Berta Ruiz

Roda de premsa, ahir a la sala Àgora, a càrrec de Pere Estadella, Jordi Barberà i Jordina Ros
Roda de premsa, ahir a la sala Àgora, a càrrec de Pere Estadella, Jordi Barberà i Jordina Ros | Berta Ruiz
La tercera edició del festival d’art PARTIDES –paisatge visual i sonor–, se celebrarà el cap de setmana del 28 i 29 de setembre. Ho farà en un entorn agrari, com les dues primeres edicions, enguany sota el lema "L’art cultiva l’ànima, la pagesia cultiva la vida". Ahir al matí, a la sala Àgora de l'Ajuntament, tenia lloc la roda de premsa a càrrec del regidor de Cultura i Patrimoni, Jordi Barberà, i els directors de l’esdeveniment, Jordina Ros i Pere Estadella.
 
Jordi Barberà va encetar la seva intervenció afirmant que el festival Partides es tracta "d'una proposta original, singular i atípica que combina l'art contemporani, la música, la dansa i també posa en valor l'agricultura i el sector primari". Un dels directors de l'esdeveniments, Pere Estadella, va comentar que s'han triat un total de 8 artistes, una selecció "gens fàcil" perquè reben moltes sol·licituds i cal trobar una coherència entre totes elles. Segons Estadella, les propostes que conformen la programació barregen diverses disciplines o conceptes: performances, instal·lacions, art sonor, moviment... Tot plegat amb un nexe d'unió comú com és la terra i el respecte vers l'entorn.
 
Per la seva part, Jordina Ros va fer una pinzellada de la programació d'aquesta edició que, enguany, serà "molt internacional" amb alguns artistes arribats des de Polònia o els Països Baixos. La proposta contindrà un conjunt d’instal·lacions artístiques que, juntament amb diverses accions i tallers, crearan un itinerari dins del paisatge agrari. "Hi haurà moltes performances; un dels objectius és donar a conèixer aquesta disciplina" va dir.
 
El festival es portarà a terme al mateix lloc que les dues edicions anteriors, però cal tenir en compte que l’accés fins a la finca s’ha modificat per unes obres. La programació completa i la ubicació del festival es poden consultar al web www.partidesfestival.cat.

Una passejada sonora recorrerà l'entorn

L’esdeveniment cultural arrencarà dissabte 28 de setembre a les 11:30h amb la inauguració, que comptarà la presència dels artistes organitzadors i autoritats de les institucions que donen suport al festival. Com a novetat, l’acte inclourà una breu acció a càrrec d'Alicja KoreK (Polònia/França) amb la peça “De Boca a Boca: La terra ens alimenta, però, què li oferim a canvi?”, una ofrena ritual per donar les gràcies a la mare terra creada especialment per PARTIDES.
 
Al petit bosc de garrofers, el públic podrà gaudir d’una intervenció sonora de Peter Bosch & Simone Simons (Ca/Nl) "L'Últim Esforç del Baix Camp", on les sulfatadores antigues es mostraran en forma d’instal·lació, objectes que tornen a néixer mitjançant les oscil.lacions de vibradors neumàtics.
Thomas Keis & Ivana Pinna  (Alemanya/Sardenya) presentaran la instal·lació Custodes, una reflexió sobre les polítiques que imposen patents sobre els aliments. Els artistes exploren com el control corporatiu de les llavors i les patents agrícoles afecten l'equilibri natural i els drets dels agricultors, convertint la seva obra en una crítica al monopoli sobre els recursos naturals essencials.
 
Cristina Salvans (Cambrils) presentarà Artificio, una instal·lació que posa en relleu la tensió entre el món natural i l’artificial. Mitjançant la tècnica de recobrir flors naturals amb porcellana, Salvans ens convida a reflexionar sobre com la manipulació humana altera la bellesa i fragilitat del que és natural, transformant-lo en una forma artificial i permanent.
 
Isabel León (Granada) oferirà Cuerpo Surco, una performance que posa en evidència la riquesa de la terra i l’asfixiant realitat de l’ús del plàstic. Continuant amb la disciplina performativa, amb “Fem un bosc” Enric Maurí (Cardedeu) proposa una acció col·lectiva relacionada amb el canvi climàtic i la devastació forestal. Aquesta obra reflexiona sobre la destrucció dels ecosistemes i la urgència d’actuar davant la crisi climàtica.
A la tarda, a la caseta de pedra, hi haurà l’acció/instal·lació sonora a càrrec de Pol Ros (Barcelona) “Control Disruptiu”, que obre el debat sobre els paisatges inundats per artificis que transporten energies  volàtils amb el destí de ser consumides en màquines servils a l’hedoeisme humà.
En un altre espai de PARTIDES, al Mas Abandonat, es durà a terme una intervenció de moviment i acció plàstica a càrrec d’ Aurora Caja (Barcelona/Tolouse) amb "No Verbal", un relat físic que ens parla de l'ésser humà des de la seva honestedat més animal. Una lluita per trobar la pròpia veu en un món ple de soroll. Una rebel·lió.
 
La jornada de dissabte es clourà amb "Se'ns Moren les Plantes", una passejada sonora pels camps de PARTIDES a càrrec de Marc Vilanueva Mir i Francesca Salvà, un projecte adaptat expressament per al festival. Aquest recorregut a peu ens convida a escoltar i observar el paisatge com un lloc insòlit. A través del joc audiovisual, l’espai natural inicial es converteix progressivament en un espai misteriós, una al·lucinació col·lectiva que posarà en dubte els nostres marcs mentals preestablerts.

Instal·lacions i un taller sobre la terra i la memòria, la jornada de diumenge

El diumenge 29 setembre, a més de poder visitar les instal·lacions i intervencions sonores, i gaudir de les accions i performances, com a novetat també s’oferirà el taller Workshop Ecoperformance “Pañuelo(s)”, a càrrec d’Alicja Korek, obert a tots els públics i sense necessitat d’experiència prèvia. D’aquesta manera, el festival aposta enguany per la disciplina de la performance amb un canvi respecte als anys anteriors, en què s’oferien tallers de dansa i moviment.
 
El taller d’Alicja Korek oferirà una experiència singular inspirada en una història familiar de la seva àvia polonesa, treballant el tema de la migració centrada en les icones de la terra i la memòria. A través de moviments i gestos, es reflexionarà sobre la terra com un arxiu viu.
La jornada del diumenge es tancarà amb una mostra del taller i un vermut per celebrar PARTIDES 2024.
 
PARTIDES compta amb el suport de la Diputació de Tarragona i, enguany, per primer cop de la Generalitat de Catalunya, així com la col·laboració del Departament de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils. A més, l’organització ha expressat el seu agraïment per les col·laboracions de proximitat dels agricultors que cedeixen i participen en el festival, com en Francesc Pujol, Jaume Serra, Ernest Mas (VerdCamp fruits), Akis i Forn Sant Salvador  de Cambrils, i també dels col·laboradors diaris que han treballat in situ en la preparació del festival (Cristian Real, Laura Espasa i Pol Ros) i el voluntariat que s’ha implicat en la logística.

Comenta aquest article