Societat

Festa Major

Santa Tecla, Mercè, Misericòrdia, Cinta... i Camí?

Atenent que d'any en any, sobretot aquesta darrera dècada, hem configurat una Festa Major amb majúscules, ara ja només faltaria el pas, si es creu convenient, de batejar-la com "la Camí"

Per Lluís Rovira i Barenys

La Pujada de la Galera, enguany, va ser un acte multitudinari
La Pujada de la Galera, enguany, va ser un acte multitudinari | Lluís Rovira i Barenys

La Festa Major de la Mare de Déu del Camí 2024 ja és història. Una Festa Major que va engegar els primers actes el cap de setmana del 24 i 25 d'agost i que ha finalitzat aquest darrer cap de setmana, amb la Trobada de Gegants del dissabte 14 de setembre. En total, quatre caps de setmana amb actes festius. El programa d'actes encara inclou algun acte més de cara aquest proper cap de setmana però, oficialment, la Festa Major ja ha finalitzat.

Es dóna la circumstància que la Festa Major de la Mare de Déu del Camí se celebra poc abans d'altres festes majors il·lustres; Santa Tecla a Tarragona, la Mercè a Barcelona i la Misericòrdia a Reus i ve precedida per la Cinta a Tortosa. La característica que tenen totes elles és el nom singular que les defineix i que no es dona en cap altra població; un nom dedicat a una Santa, en el cas de Tarragona, o de marededeus, com és el cas de Barcelona, Reus i Tortosa. El nom de cadascuna d'elles defineix de seguida la població.

Any rere any, i de manera especial aquesta darrera dècada, hem configurat una Festa Major amb majúscules. Ara ja només faltaria el pas, si es creu convenient, de batejar-la com "la Camí". Es tracta només d'un suggeriment per tal d'obrir un debat sobre aquesta qüestió i fer més viva, encara, aquesta celebració festiva cambrilenca. Que tal si de cara a l'any vinent la nostra Festa Major ja és La Camí 2025?

Les entitats festives, les grans protagonistes de la Festa Major

A l'hora de fer balanç de la Festa Major d'enguany, primer que tot cal destacar que, en aquesta ocasió, la meteorologia no ha interferit en la celebració dels actes. Només va obligar a canviar de dia La Rierada, la nova competició lúdica entre vileros i mariners i va obligar a canviar d'escenari la celebració de la tarda vilera, que es va haver de fer a la carpa de la zona esportiva així com l'homenatge a les Camí, que de la Torre del Llimó va passar a la sala de plens de la Casa de la Vila.

Les entitats són el motor i l'ànima de la Festa Major. Tot el reguitzell d'actes que s'han fet al llarg d'aquests dies han tingut el segell d'alguna entitat festiva,  o bé cultural o d'un col·lectiu. Cada any s'hi sumen més actes a la Festa; enguany hi ha hagut la presentació del Calot, la Rierada, la pujada a missa primera dels Mariners i Marineres i el seguici infantil, com a novetats que s'han sumat a tota la programació que ja hi havia. Una programació que engloba actes multitudinaris i que han traspassat l'àmbit local, com són la Nit del Foc, la Pujada de la Galera o bé el concert de la Diada. I d'altres molt concorreguts, cenyits més a l'entorn local, com són els actes de la Diada de la Mare de Déu del Camí, el 8 de setembre - Seguici matinal, ballada dels elements festius i ball parlat Vileros i Mariners- ni tampoc la gran diada castellera, l'aplec de sardanes, la Trobada de Gegants, el Pregó, així com tots els actes celebrats al campament vileru - sopar del Calot, vermut vilero, cinema a la fresca, ... tots ells amb una gran afluència de gent. "La Festa Major és una part fonamental del patrimoni de la gent de Cambrils", apuntava l'alcalde, Alfredo Clúa, en la salutació del programa d'actes d'enguany i, tal com es pot comprovar repassant els actes que s'han fet, és veritablement així.

 

Comenta aquest article